Monday, September 10, 2018

Bij het naderen van zijn executie hebben de Gevangenisautoriteiten Ramin Hossein Panahi verder beperkt in zijn bewegingen






2 september 2018

Ramin Hossein Panahi, politiek gevangene in een dodencel in de Rajaei Shaht (Gohardasht) Gevangenis, wacht af, handen en voeten geketend en in eenzame opsluiting.

Hossein Panahi stikte zijn lippen aaneen en ging op 27 augustus in hongerstaking in protest tegen zijn doodsvonnis en de beperking van zijn grondrechten door de autoriteiten. Een bron die van zijn situatie op de hoogte is zei: "Rajaei Shahr personeel verwijderde hardhandig de stiksels uit zijn lippen en bracht hem in handboeien en ketens over naar Afdeling 5, de bekende bestemming van gevangenen wiens executie op handen is."

Het is onwaarschijnlijk dat Hossain Panahi in zijn huidige situatie de noodzakelijke medische aandacht krijgt voor zijn ernstige nierproblemen en ander letsel.

Hosseini Panahi's advocaten gaven eerder al een verklaring uit waarin zij de hongerstaking van hun client bekendmaakten en de achterliggende motieven, en waarin zij rechterlijke autoriteiten verzochten om de toegang van hun client tot de wettelijke beroepsmogelijkheden mogelijk te maken alsook een verzoek tot clementie. 

Ramin Hossein Panahi werd ter dood veroordeeld door Branch Een van het Revolutionaire Hof in Sanandaj (Iraans Koerdistan) op beschuldiging van "Handelend tegen de nationale veiligheid" op 16 januari 2018. Het vonnis werd bevestigd door het Hooggerechtshof voordat het werd doorgestuurd naar de Afdeling ter Uitvoering van Vonnissen.

Hossein Panahi's advocaat Hossein Ahmadiniaz meldde in juni dat zijn verzoek om een nieuw proces was afgewezen.

Hossein Panahi werd, aanvankelijk vastgehouden in de Sanandaj Gevangenis (450km ten westen van Teheran), op 13 augustus 2018 overgebracht naar een onbekende plek, voordat hij om onbekende redenen werd overgebracht naar de Rajaei Shahr Gevangenis (45km ten westen van Teheran).


Thursday, August 30, 2018

Redactioneel: Iraans regime doodsbang voor protesten op nationaal niveau.


Gepubliceerd op 13 augustus 2018.
Het Iraanse regime wordt geconfronteerd met vele crises, zowel nationaal als internationaal, maar geen enkele crisis bedreigt de heerschappij van de mullahs meer dan de nog steeds voortdurende volksopstand, die eind december in Iran begon.
Het Iraanse volk heeft genoeg van de decennialange onderdrukking en corruptie van het regime, dat de economie heeft  geruïneerd en het land bijna volledig heeft verwoest, dus zijn de mensen de straat opgegaan in aantallen die tot dusver in de geschiedenis van het regime van de mullahs niet voorkwamen. Deze protesten bleven doorgaan, ondanks een gewelddadig optreden van de mullahs, waarbij tenminste vijftig demonstranten op straat zijn doodgeschoten en meer dan achtduizend mensen gearresteerd en met de doodstraf bedreigd zijn.
Het regime is zelfs zo bezorgd over deze steeds meer georganiseerde protesten in de vorm van demonstraties dat een lid van het zogenaamde hervormingskamp van het regime het vergeleek met "iemand die op een drijvende brug staat te wachten tot de ramp toeslaat".
In de afgelopen week zijn er in verschillende steden protesten uitgebroken, van de bazaars tot de sportstadions, met protesten vol gezang en slogans tegen de Opperste Leider Ali Khamenei en het Iraanse regime als geheel. Het regime heeft natuurlijk zijn veiligheidsmaatregelen verscherpt door een combinatie van politie, speciale strijdkrachten en agenten in burger te gebruiken om demonstranten aan te vallen, maar dit heeft het protest van de bevolking niet tegengehouden - en zal dat ook niet doen.
Velen in het regime proberen de protesten te bagatelliseren of de schuld te geven aan de "vijanden" van Iran, om zichzelf meer onder controle te laten schijnen, maar ze vergeten dat de wereld de protesten kan zien via de sociale media van de demonstranten en de websites van het Iraanse verzet. Het regime heeft herhaaldelijk toegegeven dat het Iraanse verzet een sleutelrol speelt in de protesten, en bewijst daarmee dat het niet de randgroep is zoals de mullahs vaak beweren.
Het regime vreest duidelijk zijn omverwerping en zal daarom alles in het werk stellen om deze opstand te stoppen, en niet om de problemen van het Iraanse volk aan te pakken, maar de realiteit is dat het regime vroeg of laat zal vallen. De problemen in Iran worden allemaal veroorzaakt door de mullahs en kunnen alleen worden opgelost door de mullahs te verwijderen. De mullahs vertragen alleen maar het onvermijdelijke.
Naast de protesten zijn de Iraanse mullahs nu verwikkeld in verwoede interne schermutselingen, waaruit eens te meer de zwakte van het regime blijkt. Sommigen hebben zich verzet tegen de passiviteit van het regime ten aanzien van de problemen waarmee het Iraanse volk wordt geconfronteerd, terwijl anderen het regime ervan beschuldigen niet hard genoeg op te treden tegen de demonstranten, maar de wereld moet vermijden hen op te delen in gematigden en hardliners. Alle leden van het Iraanse regime zijn uit één stuk gesneden. Ze vechten alleen maar om hun eigen positie in de toekomstige machtsverdeling, die ze nooit van de bevolking zouden krijgen.

Saturday, August 25, 2018

19 Universiteitsstudenten in Iran kregen lange gevangenisstraffen, een twintigste staat op het moment in Teheran terecht, 17 augustus 2018



Iraanse studenten botsen met de oproerpolitie tijdens een anti-regeringsdemonstratie bij de Universiteit van Teheran afgelopen 30 december 2017. Volgens berichten in de media vindt er in de meeste steden in Iran illegaal protest plaats tegen de regering. In ten minste negen steden, waaronder Teheran, werd geprotesteerd tegen het economische en buitenlandse beleid van de regering van president Hassan Rouhani.
    
Minstens zeventien studenten van universiteiten in Teheran en twee andere studenten uit Tabriz hebben harde gevangenisstraffen van een tot twaalf jaar gekregen in prejudiciële uitspraken van het Revolutionaire Hof voor het bijwonen van protesten eerder dit jaar.
In het laatste geval werd de studentenactivist van de Universiteit van Teheran, Parisa Rafiei, op 13 augustus 2018 berecht voor Kamer 26 van het Revolutionaire Hof, voorgezeten door rechter Mashallah Ahmadzadeh op grond van beschuldigingen m.b.t. de  nationale veiligheid.
"Mijn cliënt legde voor de rechtbank uit dat ze gewoon een studentenactivist is die werkt binnen de grenzen van de wetten van de Islamitische Republiek," zei Rafiei's verdediger, Saeed Khalili, in een bericht dat Ensaf News op 13 augustus publiceerde.
"Zij is beschuldigd van bijeenkomsten en samenzwering tegen de nationale veiligheid en van propaganda tegen de staat, maar alles wat ze deed was deelnemen aan studentenvakbonds-bijeenkomsten binnen de universiteit om tegen sommige administratieve besluiten te protesteren of om bepaalde eisen te stellen, acties die geen van beide een misdaad zijn," verklaarde hij.
Een fotografiestudent aan de Universiteit van Teheran, Rafiei, 21, werd op 25 februari 2018 gearresteerd door agenten van het Iraanse ministerie van Inlichtingen wegens het bijwonen van protesten die in december 2017 en januari 2018 in Teheran en verschillende andere Iraanse steden plaatsvonden.
Zij werd drie weken lang zonder juridische bijstand ondervraagd, waarop ze uiteindelijk op borgtocht werd vrijgelaten.
"Helaas berust de zaak op een misverstand,  namelijk dat mijn cliënt verbonden zou geweest zijn met marxistische en linkse facties, en daarom heb ik een omvangrijke petitie ingediend waarin ik probeerde elke verwarring weg te nemen," schreef haar advocaat in zijn bericht.
Het proces tegen Rafiei vindt plaats nadat verschillende andere studenten al tot lange gevangenisstraffen zijn veroordeeld wegens het vreedzaam bijwonen van protesten in Iran.
Hieronder volgt een lijst van studenten die tot nu toe zijn veroordeeld:
1) Zanyar Ahmadiniaz, student boekhouding, Teheran Islamitische Azad-universiteit: acht jaar gevangenis.
2) Sima Entesari, afgestudeerd in Engels: vijf jaar gevangenis.
3) Shima Entesari, doctor in de economie, Universiteit van Teheran: vijf jaar gevangenisstraf.
4) Mehdi Eskandari, rechtenstudent, Payame Noor-universiteit in Teheran: zes jaar gevangenisstraf en een uitreisverbod van twee jaar.
5) Reza Bavi, student klinische psychologie, Roudehen Islamitische Azad-universiteit: zeven jaar gevangenis.
6) Pedram Pazireh, afgestudeerd in cultuur en media, Universiteit van Teheran: zeven jaar gevangenis en 74 zweepslagen.
7) Leila Hosseinzadeh, student antropologie, Universiteit van Teheran: zes jaar gevangenis en een reisverbod van twee jaar naar het buitenland.
8) Mohsen Haghshenas, student decorontwerpen, Universiteit van Teheran: twee jaar gevangenis.
9) Khashayar Dehghan, doctor in elektrotechniek, Universiteit van Teheran: zeven jaar gevangenis, 74 zweepslagen en twee jaar ballingschap naar Borazjan in de provincie Bushehr.
10) Sina Darvish Omran, bachelordiploma Duits aan de Universiteit van Teheran: acht jaar gevangenisstraf, een reisverbod van twee jaar naar het buitenland en een verbod van twee jaar op politieke en sociale activiteiten, waaronder sociale media.

11) Sina Rabiei, student sociologie, Universiteit van Teheran: een jaar gevangenis en een uitreisverbod van twee jaar.
12) Roya Saghiri, Shahid Madani-universiteit in Tabriz: 23 maanden gevangenisstraf.
13) Fereshteh Tousi, student sociologie, Allameh Tabataba'i-universiteit in Teheran: anderhalf jaar gevangenis en een verbod van twee jaar op politieke en sociale activiteiten.
14) Sadegh Gheysari, journalist en student aan de Shahid Beheshti-universiteit: zeven jaar gevangenis, 74 zweepslagen, twee jaar verbod op media-activiteiten en twee jaar uitreisverbod.
15) Ali Kamrani, student Engels taalonderwijs, Shahid Madani-universiteit in Tabriz: drie maanden gevangenis.
16) Rouhollah Mardani, docent en student Perzische literatuur aan de Universiteit van Teheran: zes jaar gevangenis, twee jaar verbod op politieke en sociale activiteiten en twee jaar uitreisverbod.
17) Zafarali Moghimi, doctor in de metallurgie, Amir Kabir-universiteit in Teheran: zeven jaar gevangenis.
18) Ali Mozaffari, student antropologie aan de Universiteit van Teheran: acht jaar gevangenis, twee jaar uitreisverbod en twee jaar verbod op politieke en sociale activiteiten, waaronder sociale media.
19) Kasra Nouri, afgestudeerd mensenrechtenstudent aan de Universiteit van Teheran: 12 jaar gevangenis, 74 zweepslagen, twee jaar ballingschap naar het district Salas Babajani in de provincie Kermanshah, twee jaar uitreisverbod en twee jaar verbod op politieke en sociale activiteiten, waaronder sociale media.