Wednesday, March 30, 2016

Twee hongerstakende Iraanse politieke gevangenen in kritieke toestand


      , 27 maart 2016 20:00
 Twee politieke gevangenen in Iran, die al 3 dagen in totale hongerstaking zijn, bevinden zich nu in kritieke toestand.
De politieke gevangenen Farid Azmoudeh en Iraj Hatami zaten vast in de beruchte Gohardasht-Gevangenis in Karaj, ten noordwesten van Teheran.
Ze tekenden onlangs mede een collectieve brief van Iraanse politieke gevangenen aan de UNO-Raad voor Mensenrechten, waarin zij erop aandrongen het mandaat van Dr. Ahmed Shaheed, de Speciale UNO-Rapporteur m.b.t. de mensenrechtensituatie in Iran, uit te breiden.
Na de publicatie van hun brief verhoogden de functionarissen van het regime de druk op hen en andere mede-ondertekenaars.
Messrs. Hatami, Azmoudeh en Behzad Tarahomi werden naar het kantoor van de cipiers gebracht waar gedreigd werd dat ze naar de afdeling voor gewone gevangenen zouden overgebracht worden als ze nog eens zouden meewerken aan een dergelijke gezamenlijke tegen het regime gerichte brief.

Dit leidde ertoe dat celgenoten een afzonderlijke brief schreven aan de Mensenrechtenraad, de UNO-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon en Amnesty International waarin de nieuwe agressie tegen de politieke gevangenen beschreven werd en ervoor gewaarschuwd werd dat het gevangenispersoneel van het regime het voorzien had op de drie mannen wier "levens werkelijk in gevaar zijn."

Saturday, March 26, 2016

Iran: IRGC-agent van de Inlichtingendienst arresteert universiteitsstudent


Arash Makri, een universiteitsstudent, die voor zijn graad van master studeert aan de Tabriz-Universiteit (in het noordwesten van Iran), werd op 25 februari  in zijn huis gearresteerd door agenten van de Inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde.
Het dient vermeld dat twee voertuigen van de IRGC-inlichtingendienst werden gebruikt door de agenten, die deze persoon arresteerden zonder enig juridisch mandaat.
De IRGC-agenten presenteerden geen juridisch bevel en begonnen na zijn arrestatie zijn huis te doorzoeken en confisceerden daarbij zijn bezittingen, waaronder een laptop, mobiele telefoons, memory-sticks en een aantal van zijn Koerdische boeken.

Daarbij dient vermeld dat in de laatste paar maanden de IRGC-Inlichtingendienst  Arash Makri tweemaal gedagvaard en ondervraagd had op grond van verdenkingen dat hij connecties zou hebben met een Koerdisch partij die oppositie voert tegen de Islamitische Republiek. (Hrana – 22 maart 2016)

Iran: graven vernield op soennitisch kerkhof

Graven van Iraanse soennieten werden door onbekende personen vernield op een kerkhof  in Naghade in de provincie West-Aserbeidschan , in het noordwesten van Iran.
Naghade ligt in het zuidelijke deel van deze provincie, 95 kilometer ten zuidoosten van de stad Urumieh, met ongeveer 120.000 inwoners.

Volgens op de officiële Naghade-website gepubliceerde statistieken bestaat 35% van de bevolking uit soennitische Koerden, terwijl de andere 65% sjiïtische Turken zijn. (STFA– 13 maart 2016)

Ahmed Shaheed op Conferentie over Ethnische & Religieuze Minderheden in Iran


Ahmed Shaheed, de Speciale Rapporteur over de Mensenrechtensituatie in Iran van de UNO verklaarde in de wandelgangen van de 31e vergadering van de Mensenrechtenraad in Genève m.b.t. de Koerden: Cultureel en linguïstisch actieven in Koerdistan worden gearresteerd, gevangengezet en zelfs terechtgesteld op beschuldiging van activiteiten tegen de nationale veiligheid.

Hij omschreef het beschieten en vermoorden van Koerdische transporteurs als overtreding van de normale wetten van de Islamitische Republiek zelf. (Kurdpa – 13 maart 2016)

Moeder van politieke gevangene in Iran tot gevangenisstraf en zweepslagen veroordeeld

Simin Ayuzzadeh, de moeder van de politieke gevangene Omid Ali Haghshenas, werd tot 91 dagen achter tralies  en 74 zweepslagen veroordeeld.
“De tegen mij ingebrachte beschuldigingen verschillen totaal van wat ik gedaan heb. En daarom accepteer ik mijn straf niet en weiger deze eerlijk of logisch te vinden,” verklaarde Ayuzzadeh.
Deze Iraanse vrouw had samen met 17 andere burgers op 11 november 2015 buiten vóór de beruchte Evin-gevangenis van Teheran gedemonstreerd.
Omid Ali Haghshenas, de zoon van Simin Ayuzzadeh, verbleef maandenlang in de gevangenis en werd tijdens een rechtszitting op 5 maart 2015 tot 10 jaar cel veroordeeld. Zijn advocaat ging in hoger beroep tegen het vonnis en een zitting van het hof van beroep is al in geen maanden aangekondigd.

Haghshenas werd op een borg van 7 miljoen rial (ongeveer € 180.000) vrijgelaten in afwachting van een zitting van het hof van beroep. (Radio Zamaneh – 13 maart 2016)

Tuesday, March 1, 2016

Iran: brief uit de gevangenis ten westen van Teheran

Iran: brief uit de gevangenis ten westen van Teheran

Politiek gevangene Ramadan Ahmed Kamal over zijn hongerstaking vertelt onder meer: “Ik ben ruim 3 maanden geleden geopereerd aan mijn arm.  Helaas zijn de vingers van mijn rechterhand verlamd na de ingreep, alhoewel ze vóór de operatie prima waren.
“Geien het feit dat gevangenisautoriteiten weigeren iets voor mij te doen, zal ik in hongerstaking gaan op 20 februari en ik zal doorgaan met dit protest tot ik naar het ziekenhuis gezonden word om medische behandeling te krijgen. Als ik moet vaststellen dat er geen reactie komt, zal ik gedwongen zijn om ertoe over te gaan ook niet meer te drinken.”
Ramadan Ahmed Kamal
Politieke gevangene in de Rajaie Shahr Gevangenis van Karaji (ten westen van Teheran)
20 februari 2016

Kamal werd destijds – in 2008 – gearresteerd en ter dood veroordeeld door een “revolutionair” hof.
Maar een hof van beroep verminderde zijn straf tot 10 jaar cel. (NCRI – 21 februari 016)