Wednesday, June 27, 2018

Iraanse demonstranten botsen met de politie bij het parlement






 (AP) - De protesterende demonstranten, woedend vanwege de slechte economische toestand in Iran, zochten afgelopen maandag de confrontatie met de politie vóór het parlement, waarbij veiligheidstroepen traangas gebruikten, zoals te zien op online video's; al bij al de eerste zware confrontatie na gelijkaardige demonstraties begin dit jaar.
De ongeplande demonstratie kwam een dag nadat protesten twee grote winkelcentra voor mobiele telefoons en elektronica in Teheran tot sluiting dwongen en nadat demonstranten eerder de Grote Bazaar in de stad sloten.
Het was een teken van wijdverbreid ongenoegen naar aanleiding van het besluit van president Donald Trump tot terugtrekking van Amerika uit de nucleaire deal van Iran met de wereldmachten en tot herinvoering van de sancties tegen het land.
Het was niet meteen duidelijk wie de protesten leidde. Volgens de Iraanse semi-officiële persagentschappen Fars, ISNA en Tasnim braken de protesten bij de Grote Bazaar uit nadat de Iraanse rial op de zwarte markt tot 90.000 dollar was gedaald, ondanks pogingen van de regering om de wisselkoers te reguleren.
Op sociale media geposte video's toonden demonstranten bij de bazaar-winkeliers die weigerden te sluiten, waarbij ze in het Farsi schreeuwden: "Lafaards!"
Een korte tijd later en zo'n 2 kilometer van de Grote Bazaar verwijderd lieten video's van Iraniërs een menigte zien in botsing met de politie bij het parlement. Op de video's is het gebruik van traangas te zien, alsmede demonstranten die schreeuwen: "Ze vallen ons aan met traangas!" Een andere man schreeuwt: "Kom terug!"
Andere videobeelden lijken politie te tonen die charges op de menigte uitvoert.
De staatsmedia in Iran hebben niet onmiddellijk melding gemaakt van de demonstratie bij de Grote Bazaar. Alleen Fars berichtte over het protest bij het parlement, maar tekende daarbij aan dat het slechts om winkeliers ging die de wetgever vroegen om "de stijgende prijzen een halt toe te roepen".
Het hoofd van de Iraanse gildekamer, Ali Fazeli, werd later door Tasnim geciteerd als zou de situatie op de bazaar rustig zijn.
"Hun eisen werden via de kamer aan de overheid overgemaakt, en worden door ons op de voet gevolgd," zei hij.
Teheran's uitgestrekte Grote Bazaar is al lang een centrum van conservatisme in de Iraanse politiek, en blijft een economische macht binnen het land - ondanks de bouw van enorme winkelcentra rondom de stad. Bazaar-families hebben zich destijds tegen de Iraanse sjah Mohammad Reza Pahlavi gekeerd en steunden de islamitische revolutie van 1979, die hem verving door een sjiitische theocratie en gekozen vertegenwoordigers.
Eind vorig jaar woedden soortgelijke economische protesten in Iran, die zich tot zo'n 75 steden en gemeenten uitbreidden, en die daarmee de grootste demonstraties in het land sinds de omstreden presidentsverkiezingen van 2009 werden. Bij de protesten van eind december en begin januari werden ten minste 25 mensen gedood en bijna 5000 mensen gearresteerd.
Die protesten troffen echter vooral de Iraanse provincies, dit in tegenstelling tot Teheran zelf. Analisten geloven dat hard-liners waarschijnlijk het eerste protest in de Mashhad hebben aangemoedigd in een poging president Hassan Rouhani, een relatief gematigde president, te verzwakken. De protesten liepen vervolgens uit de hand, waarbij mensen zowel Rouhani als de Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei openlijk bekritiseerden.
De regering van Rouhani heeft te kampen met grote economische problemen, waaronder een hoge werkloosheid. Een door de overheid vastgestelde wisselkoers van 42.000 rial voor 1 dollar heeft tot een levendige zwarte markt geleid. Afgelopen maandag citeerde de staatstelevisie de directeur van de Iraanse Centrale Bank Valiollah Seif met de uitspraak dat de overheid van plan is om volgende week een parallelle markt te creëren om de zwarte markt te bestrijden.
Intussen hebben sommige hard-liners opgeroepen tot nieuwe verkiezingen of tot vervanging van de burgerregering van Rouhani door een regering onder leiding van het leger. Het nieuwsagentschap Fars, waarvan wordt aangenomen dat het nauwe banden heeft met de als hard-liners bekendstaande paramilitaire Revolutionaire Garde van Iran, viel afgelopen maandag op met een artikel in het dagblad Sobh-e No waarin gesteld wordt dat de overheid bereid zou zijn ,,voor buitenlandse dreigementen te zwichten en aan de onderhandelingstafel terug te keren".
Eshaq Jahangiri, eerste vice-president van Iran, werd maandag geciteerd met de uitspraak: ,,wij staan aan de rand van een economische oorlog ons opgedrongen door een economische terrorist," verwijzend naar de Verenigde Staten.
"De omstandigheden zullen in de toekomst slechter worden," zei bovengenoemde Jahangiri volgens het hervormingsgezinde dagblad Etemad. "Zelfs onze vrienden en buren, zoals Rusland, China en de Europeanen, kunnen ons vandaag de dag niet helpen."


Iran wil Koerdische man terechtstellen, nadat zijn zieke vader hem onder dwang heeft belast.



22 juni 2018
De broer van een Iraanse Koerdische man die in Iran ter dood is veroordeeld wegens zijn lidmaatschap van een Koerdische nationalistische groepering, zei gisteren dat zijn broer nog maar enkele uren te leven had.
Amjad Hossein Panahi, die in Duitsland woont, zei dat zijn broer Ramin in de dodencel in een gevangenis in Sanandaj was geplaatst en donderdag aan zijn advocaat Hossein Ahmadiniaz had toevertrouwd dat hij verwachtte later die dag te worden terechtgesteld. Ahmadiniaz meldde toen het droevige nieuws aan Ramins familie.
Amjad Panahi zei dat de gevangenisautoriteiten aan familieleden reeds hadden verteld dat zij van plan waren om Ramin vóór de eerste verjaardag van zijn arrestatie (23 Juni) terecht te stellen.
Druk uitoefenen op mensen met Alzheimer
Amjad Panahi plaatste gisteren een video op Twitter, waarin zijn ouders hun wanhoop uitspreken over Ramins lot, waarbij zijn vader, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, uitlegt dat de Iraanse autoriteiten hem onlangs hebben ontvoerd en hem onder druk hebben gezet om op film kritische opmerkingen over Ramin te maken.
De vader zei: "Ik ben oud en voel me ellendig en begreep niet wat er zich afspeelde. We wachten op onze zoon, help ons alstublieft.
Protesten
Inwoners van Sanandaj hebben ook foto's en video's gemaakt van een versterkte aanwezigheid van de staatsveiligheid op woensdag en donderdag, waarschijnlijk om protesten tegen de terechtstelling van Ramin de kop in te drukken.
Ramin kreeg vorige maand uitstel van executie en werd uit de dodencel geplaatst na een internationale sociale-media-campagne van mensenrechtenactivisten om zijn doodvonnis in te trekken, maar zoals velen vreesden, stelde het Iraanse regime de executie slechts uit tot de islamitische heilige maand Ramadan vorige week eindigde.
2017 Aanhouding
Ramin werd in 2017 gearresteerd wegens zijn lidmaatschap van de Koerdische nationalistische groepering Komala en wegens het feit dat hij naar verluidt een wapen zou hebben getrokken tegen Iraanse veiligheidstroepen toen deze de regio binnenvielen. In januari veroordeelde het Revolutionaire Hof hem ter dood.
Amjad Panahi meldde dat Ramin donderdag had ontkend, leden van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) op de een of andere manier te hebben benadeeld.
Er zijn ook aantijgingen van Agnes Callamard, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties m.b.t. buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige terechtstellingen, dat Iran Ramin een oneerlijk proces heeft gekregen en martelingen en andere mishandelingen heeft ondergaan tijdens zijn verblijf in de gevangenis, dingen die onder het Iraanse regime allemaal gebruikelijk zijn.

Regimewisseling
Helaas zal het Iraanse regime niet van koers veranderen. Ze hebben bijna 40 jaar de tijd gehad om hun reputatie op het gebied van mensenrechten te verbeteren, en hebben er toch niets aan gedaan. De enige resterende optie is dus waar het Iraanse volk voor pleit: regimewisseling.

Thursday, June 21, 2018

UNO-mensenrechtenexperts roepen Iran op het doodvonnis tegen Ramin Hossein Panahi in te trekken.



GENEVE (19 april 2018) - Mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties* hebben Iran opgeroepen het doodvonnis tegen Ramin Hossein Panahi, een Iraanse Koerdische gedetineerde, nietig te verklaren, omdat zij zich ernstig zorgen maken over het feit dat hij geen eerlijk proces heeft gekregen en mishandeld en gemarteld is tijdens zijn detentie.
"De terechtstelling van Panahi, na zijn marteling en een oneerlijk proces op basis van aanklachten die niet in overeenstemming zijn met de internationale normen voor het uitspreken van de doodstraf, zou onredelijk zijn. We dringen er bij de Iraanse regering op aan de doodstraf in te trekken", zeiden de experts in een gezamenlijke verklaring in Genève.
"We zijn diep verontrust door berichten dat Panahi voor en tijdens zijn proces slachtoffer is geworden van mensenrechtenschendingen, waaronder incommunicado-detentie, marteling en mishandeling, en weigering van toegang tot een advocaat en adequate medische zorg.
"Panahi werd ter dood veroordeeld na een gerechtelijke procedure die duidelijk niet voldeed aan de strenge waarborgen voor een eerlijk proces en een eerlijke rechtsbedeling zoals door de internationale mensenrechtenwetgeving opgelegd.
"Wij herinneren Iran eraan dat het enige verschil tussen de doodstraf en willekeurige terechtstellingen bestaat in de volledige eerbiediging van strikte waarborgen voor een eerlijke rechtsgang.”
De experts spraken ook hun bezorgdheid uit over het feit dat een aantal leden van de familie van Panahi in afzonderlijke summiere processen waren veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, als klaarblijkelijke represailles voor hun inspanningen om meer informatie over zijn situatie te verkrijgen.
Panahi werd in juni vorig jaar gearresteerd wegens vermeend lidmaatschap van de Koerdische nationalistische groepering Komala, en werd tot januari in eenzame opsluiting vastgehouden. Zijn familie kreeg ook vier maanden na zijn arrestatie geen informatie over zijn lot of verblijfplaats.
Naar verluidt zou hem geen medische zorg zijn verleend voor verwondingen die hij tijdens zijn gevangenschap heeft opgelopen, omdat hij in de gevangenis afgeranseld is, onder meer met kabels. Er zijn aanhoudende zorgen over zijn gezondheid, en naar verluidt is hij begin 2018 een hongerstaking begonnen.
De UNO-experts hebben een aantal punten van zorg naar voren gebracht met betrekking tot zijn proces, dat voor het Revolutionaire Hof heeft plaatsgevonden en minder dan een uur heeft geduurd.
"Ondanks littekens van martelingen op zijn lichaam werd door de rechtbank geen onderzoek gelast. Hij werd tot de doodstraf veroordeeld wegens het opnemen van de wapens tegen de staat op grond van zijn vermeend lidmaatschap van Komala," aldus de  verklaring van de groep.
"Tussen zijn arrestatie en het proces mocht hij slechts één keer zijn advocaat spreken, en geen familiebezoek ontvangen. De gerechtelijke autoriteiten gaven hem of zijn advocaat geen enkele informatie over het bewijsmateriaal tegen hem," voegden de experts eraan toe.
Naar verluidt heeft de afdeling van het Hooggerechtshof in Qom eerder in april het doodvonnis van Panahi bekrachtigd en zou zijn zaak aan de uitvoeringsinstantie zijn overgedragen. Zijn advocaat heeft beroep aangetekend tegen deze beslissing.
Naar verluidt zijn drie familieleden van Panahi - Afshin Hossein Panahi, Ahmad Hossein Panahi en Zobeyr Hossein Panahi - gearresteerd, nadat zij informatie hadden gezocht over zijn verblijfplaats. Vervolgens werden zij veroordeeld op grond van een aanklacht wegens het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en kregen zij gevangenisstraffen.
"Wij zijn in dialoog geweest met de Iraanse autoriteiten betreffende de situatie van Panahi," verklaarden de bovengenoemde experts.