Friday, June 8, 2018

Van de Redactie: Verplichting van de Internationale Gemeenschap aan de opstand in Iran



De VS heeft een begin gemaakt met het opleggen van nieuwe sancties aan het regiem in Iran, dit is een gevolg van het opzeggen van de overeenkomst inzake de ontwikkeling  en het gebruik van kernwapens, dat bekend staat onder de afkorting JCPOA[1] (in het vervolg aangeduid met “de Deal”).
Op 21 mei beschreef de minister van Buitenlandse Zaken het beleid, inzake Iran, als volgt: “De sancties zullen zich zeer pijnlijk voelbaar maken als het regiem niet terugkomt van zijn onacceptabele en onproductieve weg en in plaats daarvan zich weer aansluit bij de Volkenbond (Verenigde Naties). Dit zullen inderdaad, historisch gezien, de strengste sancties ooit worden, als ze volledig in werking zijn getreden. ”
Het beleid inzake Iran rust op drie pijlers:
·        De eerste, het uitoefenen van een nog niet vertoonde, financiële druk op het Iraanse regiem;
·        De tweede, het afhouden van het regiem in Iran van agressie, het tot staan brengen van zijn diabolisch gedrag in de regio en zijn steun aan terrorisme;
·        De derde,  zonder ophouden opkomen voor het Iraanse volk.
Vervolgens somde hij 12 grondvoorwaarden op waaraan het regiem moet voldoen om de sancties op te heffen. “De lengte van de lijst is, simpel gezegd, de omvang van het kwaadaardig gedrag van Iran. Wij hebben de lijst niet opgesteld, zij deden het zelf,” zo zei hij.
De 12 voorwaarden, die de minister schetste, kunnen ruwweg worden verdeeld over twee categorieën: het beëindigen van het kernwapen- en het ballistische raketten-programma en het beëindigen van zijn destructieve bemoeienis met de regio met daarbij zijn steun aan het terrorisme, beiden zijn al sinds lange tijd een eis van het Iraanse Verzet. Wat de Iraanse bevolking betreft heeft zo’n benadering al te lang op zich laten wachten.
De minister sprak lang over de bevolking van Iran, waarbij hij melding maakte van de opstand en hen zijn steun aan hun rechten toezegde, maar wat werd gemist in zijn lijst van voorwaarden was de specifieke eis voor de beëindiging van de onderdrukking van de Iraanse bevolking.
Een aantal mensen in de VS, meer in Europa, voeren aan dat de sancties de Iraanse bevolking zullen treffen. Maar dat is misleidend, waardoor de druk van het regiem wordt afgehaald. De feiten zijn duidelijk:
·        De Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en een aantal andere organisaties die verbonden zijn met het Bureau van de Hoogste Leider bestieren de hele Iraanse economie.
·        Betrokkenen in internationale handelsovereenkomsten in Iran zijn verbonden met de IRGC of met de Hoogste Leider zelf. Daarom profiteert het Iraanse volk helemaal niet van de handel met het buitenland.
·        Als onderdeel van “de Deal” werden sancties opgeheven, ten gevolge waarvan zo’n 100 tot 150 miljard (dollar) aan bevroren tegoeden toeviel aan het Iraanse regiem. En toch is de economische toestand van de Iraanse bevolking in mei 2018 slechter dan voor de opheffing van de sancties. Bovendien werd het geld gebruikt voor een verdere onderdrukking van het volk en aan het voeren van  oorlog in de regio.
·        Het kopen van olie van het regiem, maakt het het regiem mogelijk door te gaan met de onderdrukking van de eigen bevolking en destructief gedrag in de regio.
De bevolking van Iran ondersteunt de sancties tegen het religieuze regiem en zijn vazallen, zoals de IRGC en andere organisaties, nauw verbonden aan het Bureau van de Hoogste Leider, Ali Khamenei. De reden voor het innemen van zo’n standpunt is eenvoudig: de sancties kunnen nuttig zijn om het regiem geen vrij spel te geven in de onderdrukking van de eigen  bevolking. Het kan het regiem beperken in zijn mogelijkheden om meer geld te besteden aan organisaties zoals de paramilitaire Basij ( Mobilisatie Verzetsleger), die op grote schaal betrokken is bij het onderdrukken van protesten vanuit het volk.
Na het tekenen van de “de Deal” in 2015, sprak het Perzische Verzet: “Het geld, dat nu wordt gestort in de kluizen van het regiem, moet gecontroleerd worden door de VN, om er zeker van te zijn dat het wordt gebruikt om de urgente noden van de Iraanse bevolking te lenigen, met name het voldoen van de niet uitbetaalde, toch al erg lage salarissen van arbeiders, leraren en verpleegsters en dat het wordt gebruikt voor voedsel en medicijnen voor de gewone burger.” “Anders”, werd er gezegd, “zal Khamenei dit geld gebruiken voor het financieren van het beleid van het regiem om verder te gaan met de export van  terrorisme en fundamentalisme in Syrië, Jemen en Libanon, maar ook met het vullen van de zakken van de IRGC. ” Jammer genoeg heeft het falen van de internationale gemeenschap, ten opzichte van deze controle, geleid tot meer slachtoffers van het regiem in Syrië en Iran.
Erkenning van de protesten en eisen van de Iraanse bevolking als de juiste reactie op het beleid van het regiem, over de afgelopen 37 jaar, betekent een eerste stap.
“Verandering in het gedrag van de moellahs leidt onvermijdelijk tot veranderingen in dit regiem. Een verandering naar de democratie is de enige oplossing voor de problemen in Iran en in de regio. De vorming van een internationaal front tegen de religieuze en terroristische dictatuur in Iran is een eerste vereiste voor verkrijgen van vrede, veiligheid en samenwerking in de regio en in de hele wereld,” aldus benadrukt het Perzische Verzet.
De tijd is aangebroken dat de internationale gemeenschap, met name Europa, een keus maakt. Of er wordt gemikt op een korte termijn resultaat door het afsluiten van lucratieve contracten met de IRGC en zijn bondgenoten, zodat de tirannieke despoten in staat worden gesteld tot meer onderdrukking en oorlog voeren. Of gaat ze aan de zijde van de Iraanse bevolking staan en ondersteunt hun wens voor een vrij en democratisch Iran, waar vrouwen niet onder een juk gebogen gaan, waar religieuze en etnische minderheden kunnen genieten van hun fundamentele rechten, waar de regels van de wet gelden en de bevolking van Iran in vrijheid zijn eigen overheid kan kiezen in een republiek waar scheiding bestaat tussen kerk en staat.  


[1] JCPOA: Joint Comprehensive Plan of Action

No comments:

Post a Comment