Wednesday, June 27, 2018

Iraanse demonstranten botsen met de politie bij het parlement






 (AP) - De protesterende demonstranten, woedend vanwege de slechte economische toestand in Iran, zochten afgelopen maandag de confrontatie met de politie vóór het parlement, waarbij veiligheidstroepen traangas gebruikten, zoals te zien op online video's; al bij al de eerste zware confrontatie na gelijkaardige demonstraties begin dit jaar.
De ongeplande demonstratie kwam een dag nadat protesten twee grote winkelcentra voor mobiele telefoons en elektronica in Teheran tot sluiting dwongen en nadat demonstranten eerder de Grote Bazaar in de stad sloten.
Het was een teken van wijdverbreid ongenoegen naar aanleiding van het besluit van president Donald Trump tot terugtrekking van Amerika uit de nucleaire deal van Iran met de wereldmachten en tot herinvoering van de sancties tegen het land.
Het was niet meteen duidelijk wie de protesten leidde. Volgens de Iraanse semi-officiële persagentschappen Fars, ISNA en Tasnim braken de protesten bij de Grote Bazaar uit nadat de Iraanse rial op de zwarte markt tot 90.000 dollar was gedaald, ondanks pogingen van de regering om de wisselkoers te reguleren.
Op sociale media geposte video's toonden demonstranten bij de bazaar-winkeliers die weigerden te sluiten, waarbij ze in het Farsi schreeuwden: "Lafaards!"
Een korte tijd later en zo'n 2 kilometer van de Grote Bazaar verwijderd lieten video's van Iraniërs een menigte zien in botsing met de politie bij het parlement. Op de video's is het gebruik van traangas te zien, alsmede demonstranten die schreeuwen: "Ze vallen ons aan met traangas!" Een andere man schreeuwt: "Kom terug!"
Andere videobeelden lijken politie te tonen die charges op de menigte uitvoert.
De staatsmedia in Iran hebben niet onmiddellijk melding gemaakt van de demonstratie bij de Grote Bazaar. Alleen Fars berichtte over het protest bij het parlement, maar tekende daarbij aan dat het slechts om winkeliers ging die de wetgever vroegen om "de stijgende prijzen een halt toe te roepen".
Het hoofd van de Iraanse gildekamer, Ali Fazeli, werd later door Tasnim geciteerd als zou de situatie op de bazaar rustig zijn.
"Hun eisen werden via de kamer aan de overheid overgemaakt, en worden door ons op de voet gevolgd," zei hij.
Teheran's uitgestrekte Grote Bazaar is al lang een centrum van conservatisme in de Iraanse politiek, en blijft een economische macht binnen het land - ondanks de bouw van enorme winkelcentra rondom de stad. Bazaar-families hebben zich destijds tegen de Iraanse sjah Mohammad Reza Pahlavi gekeerd en steunden de islamitische revolutie van 1979, die hem verving door een sjiitische theocratie en gekozen vertegenwoordigers.
Eind vorig jaar woedden soortgelijke economische protesten in Iran, die zich tot zo'n 75 steden en gemeenten uitbreidden, en die daarmee de grootste demonstraties in het land sinds de omstreden presidentsverkiezingen van 2009 werden. Bij de protesten van eind december en begin januari werden ten minste 25 mensen gedood en bijna 5000 mensen gearresteerd.
Die protesten troffen echter vooral de Iraanse provincies, dit in tegenstelling tot Teheran zelf. Analisten geloven dat hard-liners waarschijnlijk het eerste protest in de Mashhad hebben aangemoedigd in een poging president Hassan Rouhani, een relatief gematigde president, te verzwakken. De protesten liepen vervolgens uit de hand, waarbij mensen zowel Rouhani als de Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei openlijk bekritiseerden.
De regering van Rouhani heeft te kampen met grote economische problemen, waaronder een hoge werkloosheid. Een door de overheid vastgestelde wisselkoers van 42.000 rial voor 1 dollar heeft tot een levendige zwarte markt geleid. Afgelopen maandag citeerde de staatstelevisie de directeur van de Iraanse Centrale Bank Valiollah Seif met de uitspraak dat de overheid van plan is om volgende week een parallelle markt te creëren om de zwarte markt te bestrijden.
Intussen hebben sommige hard-liners opgeroepen tot nieuwe verkiezingen of tot vervanging van de burgerregering van Rouhani door een regering onder leiding van het leger. Het nieuwsagentschap Fars, waarvan wordt aangenomen dat het nauwe banden heeft met de als hard-liners bekendstaande paramilitaire Revolutionaire Garde van Iran, viel afgelopen maandag op met een artikel in het dagblad Sobh-e No waarin gesteld wordt dat de overheid bereid zou zijn ,,voor buitenlandse dreigementen te zwichten en aan de onderhandelingstafel terug te keren".
Eshaq Jahangiri, eerste vice-president van Iran, werd maandag geciteerd met de uitspraak: ,,wij staan aan de rand van een economische oorlog ons opgedrongen door een economische terrorist," verwijzend naar de Verenigde Staten.
"De omstandigheden zullen in de toekomst slechter worden," zei bovengenoemde Jahangiri volgens het hervormingsgezinde dagblad Etemad. "Zelfs onze vrienden en buren, zoals Rusland, China en de Europeanen, kunnen ons vandaag de dag niet helpen."


No comments:

Post a Comment