Monday, July 31, 2017

Speciaal rapport – Buitenlandse ambassadeurs bezoeken Evin-gevangenis “De verborgen waarheid”




“Een gebied in het noorden van Teheran met prachtig weer; een grote binnenhof, waarin live muziek wordt gespeeld met een optreden van een Oeganese zanger. Het publiek applaudisseert terwijl het van het lekkere eten geniet …
De bewoners van dit gebied kunnen met hun echtgenotes een paar uur lang de van een bed, koelkast, bad en zitkamer voorziene vertrekken bezoeken”.
Dit is het beeld zoals geschilderd door de staatsmedia na het bezoek van 45 buitenlandse ambassadeurs aan de Evin-gevangenis in Teheran op 25 juni. Een beeld dat al snel ontmaskerd werd door de gevangenen - mannen en vrouwen -, die dagelijks martelingen ondergaan en onder zware gevangenisomstandigheden leven in deze beruchte gevangenis.




Gevangenen onthullen de waarheid


De politieke gevangenen Atena Daemi en Golrokh Irani schreven in een brief van 28 juni o.a.:
De binnenhof waar de ambassadeurs verwelkomd werden, is dezelfde plaats waar in de jaren ’80 politieke gevangenen gefusilleerd werden door een vuurpeloton … Op de dag van het bezoek van de ambassadeurs werden gevangenen naar aparte isoleercellen overgebracht, met het excuus dat ze naar de rechtbank of naar het ziekenhuis werden gebracht, en op die manier weggehouden van de bezoekende ambassadeurs. Op die manier zagen de ambassadeurs geen gevangenen, en de gevangenen zagen de ambassadeurs niet”.



De politieke gevangene Maryam Akbari Monfared schreef in een brief d.d. 11 juli:
“Ik meld me als getuige. Getuige van de hete tranen van gevangenen en van de op de tengere lichamen van vrouwen en meisjes neerkomende knuppels van de Speciale Evin-Garde … Getuige van gevechten om voedsel en brood in de hal die de “cafetaria” genoemd wordt … Er is zo weinig voedsel dat hongerige gevangenen zelfs van de grond eten … Ik spreek als getuige. Getuige van meisjes en vrouwen, die de zwaarte van de strop om hun nek gevoeld hebben. Meisjes en vrouwen, die jarenlang geleefd hebben met een boven hun hoofd hangend doodvonnis. Men kan zich amper voorstellen hoe het is om met een op een bepaalde dag te voltrekken doodvonnis te moeten leven. Geachte ambassadeurs, u, die aangenaam verrast was bij uw bezoek, wat u gezien hebt, was een opgepoetst beeld van de gevangenissen van de islamitische regering”.



Gewetensbezwaarde gevangene en bekeerde christen Amin Afshar Naderi werd tijdelijk naar een andere locatie overgebracht, zodat de ambassasdeurs hem niet te zien kregen.
In een brief d.d. 7 juli schreef hij o.a.:
“Eén vraag blijft door mijn geest spoken. Namelijk als we inderdaad uw heiligdommen beledigd hebben en zijn wat we volgens u zijn en als de gerechtelijke procedures, van de verhoren tot en met de procesvoering, fair geweest zijn, waarom bent u dan zo bang dat u ons voor de bezoekers verstopt”?



Op 7 juli schreef de politieke gevangene Reza Akbari Monfared, die opgesloten zit in de Rajaie Shahr-gevangenis in Karaj o.a.:
“Zoals te zien in een gearrangeerd tv-programma heeft het regime de ambassadeurs, die geen weet hebben van de gebeurtenissen in het verleden in de Evin-gevangenis, uitgenodigd om gebouwen te bezoeken zonder mannelijke en vrouwelijke politieke gevangenen en zonder hun dus de mogelijkheid te bieden in contact te treden met politieke gevangenen …
Nu vraag ik waarom een regime, dat claimt eerlijk te zijn, Ahmad Shahid, de voormalige Speciale UNO-Verslaggever, de toegang tot Iran heeft ontzegd … en waarom Asemeh Jahangir geen Iraanse gevangenissen mocht bezoeken om politieke gevangenen, tot lange gevangenisstraffen veroordeelde gewetensbezwaarde gevangenen of gevangen journalisten, mensenrechtenactivisten, onderwijzers en arbeiders, ondanks hun nadrukkelijke verzoeken, te ontmoeten”?
  
Internationale berichtgeving
 

Iran heeft onlangs buitenlandse delegaties langs een ‘luxe’ deel van hun beruchtste gevangenissen geleid
Donderdag, 13 juli 2017 
Afgelopen week hebben de Iraanse autoriteiten een op zich zeldzaam internationaal bezoek aan één van de beruchtste gevangenissen georganiseerd – de Evin-gevangenis in Teheran.
Dit bezoek was niet georganiseerd voor een internationale gevangenisexpert of voor een mensenrechtenorganisatie, maar voor vertegenwoordigers van ruim veertig buitenlandse diplomatieke missies uit Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Ook Groot-Britannië was aanwezig.
De buitenlandse delegaties kregen een aantal delen, maar dan wel beperkte, van de gevangenis te zien, en er was nadien een ronde-tafel-discussie, maar dan wel buiten in een met mooi groen aangelegde tuin. Er gingen foto’s rond, en men kan de verschillende op de tafels geplaatste landenvlaggen zien, daaronder ook de Britse Union Jack. Daardoor kreeg dit bezoek, gemeten naar diplomatieke geplogenheden, een eerder idyllisch karakter.
Wat er van dit bezoek te onthouden valt, is dat Evin een uitgebreid gevangeniscomplex is, bestaande uit talrijke gebouwen, met een grote verscheidenheid aan faciliteiten. De bezoekers zagen alleen enkele afdelingen in de gebouwen 4 en 7, waar voor het merendeel welvarender gevangenen zitten, veroordeeld wegens financiële vergrijpen. In deze afdelingen hebben de gevangenen met hun eigen geld voor betere omstandigheden gezorgd, door o.a. tapijten, gordijnen, televisietoestellen, airco’s en keukengerei te kopen. De schoonheidssalon, gymzaal, bibliotheek en het restaurant zijn alleen voor gevangenen in gebouw 7 toegankelijk.
Afgezien van deze bewust geselecteerde delen in Evin staan de zaken er veel beroerder voor. Een onderzoek brengt wijdverspreide onmenselijke en onhygiënische toestanden aan het licht: er is sprake van een chronische overbevolking, sterke beperking van de warmwatervoorziening, slechte ventilatie en plagen van kakkerlakken en muizen. Gevangenen hebben bericht dat ze op de grond moesten slapen wegens een tekort aan bedden en dat ze “nauwelijks eetbaar” eten voorgeschoteld kregen.
Met het oog op het aanstaande bezoek werden een aantal gevangenen naar gebouw 4 overgeplaatst om aldus de illusie van humane leefomstandigheden te creëren. Muren werden nieuw geschilderd en de resterende gevangenen werden ervoor gewaarschuwd de diplomaten te benaderen om eventuele klachten te uiten.
Ondertussen werd de delegatie er strikt van weerhouden de door het Ministerie van Inlichtingen en de Revolutionaire Garde gecontroleerde afdelingen te betreden, waar de gedetineerden routinematig in langdurige eenzame opsluiting vastgehouden en gemarteld worden. Op dezelfde manier werden ze weggehouden van de tientallen gewetensbezwaarde gevangenen …. Dit was geen echt gevangenisbezoek, maar een onbeschaamd politiek theater.


Iran: Buitenlands diplomatenbezoek aan de Evin-gevangenis een 'schandalige PR-stunt'
13 juli 2017, 16:06 UTC
Afgelopen week hebben de Iraanse autoriteiten voor vertegenwoordigers van zowat 45 buitenlandse diplomatieke missies uit Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika een op zich zeldzaam internationaal bezoek aan één van de beruchtste gevangenissen georganiseerd – de Evin-gevangenis in Teheran.
De autoriteitem maakten er geen geheim van dat het bezoek aan de Evin-gevangenis in Teheran bedoeld was om de negatieve mensenrechtenrapporten omtrent de gevangenissen te bestrijden, en om de “excellente faciliteiten” te laten zien, waartoe ook een inpandige schoonheidssalon, gymzaal, bibliotheek en restaurant behoren ...
Onderzoeken door Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties in de afgelopen jaren wijzen echter op onmenselijke en onhygiënische omstandigheden in de Evin-gevangenis, nl. chronische overbevolking, sterke beperking van de warmwatervoorziening, slechte ventilatie en plagen van kakkerlakken en muizen, met name in kookruimten.
Het behoeft geen nadere toelichting dat veel delen van de gevangenis buiten de streng vastgelegde route van de buitenlandse delegaties bleven ...
Amnesty International heeft vernomen dat met het oog op het geplande bezoek de autoriteiten een aantal gevangenen van bepaalde afdelingen overgeplaatst hebben naar andere afdelingen om zo de overbevolking te camoufleren … Ze hebben de gevangenen er ook voor gewaarschuwd de diplomaten te benaderen en eventuele klachten of kritiek te uiten.
      
Iran moet mensenrechtengroeperingen toegang verlenen tot de gevangenissen, en niet alleen buitenlandse diplomaten

12 juli 2017 6:00PM EDT
Iran heeft de deur opengesteld – maar dat slechts op een kier – om tenminste een glimp van het leven in de beruchte Teheraanse Evin-gevangenis te openbaren, de verblijfplaats van veel zwaar veroordeelde politieke gevangenen ...
Iraanse mensenrechtenactivisten en voormalige politieke gevangenen hebben uiting gegeven aan hun scepsis, dat namelijk het bezoek niet meer was dan een cynische PR-poging ... De autoriteiten houden sinds meer dan tien jaar de Evin-gevangenis gesloten voor onafhankelijke internationale en nationale mensenrechtenonderzoekers.
De UNO-werkgroep rond willekeurige detentie en de Speciale Verslaggever voor de bevordering en bescherming van het recht op vrijheid, vrijheid van mening en van meningsuiting was de laatste groep internationale experts die de gevangenis bezochten, en wel in 2003, waaronder de afdeling 209, waar politieke gevangenen vastgehouden worden onder toezicht van het Inlichtingenministerie.
Er liggen minstens tien verzoeken van verschillende UNO-mensenrechtenexperts voor om Iran te bezoeken, en daar bovenop nog reguliere verzoeken van mensenrechtengroeperingen, waaronder Human Rights Watch, om met functionarissen in Iran te kunnen discussiëren over hun zorgen m.b.t. mensenrechten.


De waarheid omtrent de Iraanse Evin-gevangenis

20 juli 2017 @ 08:34 AM 2,962 
Twee maanden geleden vonden in Iran de presidents“verkiezungen” plaats, waarbij de zittende Hassan Rouhani een tweede termijn won …
De Iraanse oppositionele National Council of Resistance of Iran publiceerde een rapport waarin gesteld werd dat er alleen al sinds begin juli 57 personen in Iran terechtgesteld zijn.
Berichten uit Iran zelf melden dat er bijna 120 gevangenen in een gevangenis ten westen van Teheran op het punt staan terechtgesteld te worden. Deze ophangingen staan voor de komende paar weken gepland, delen familieleden mee op grond van aankondigingen van de autoriteiten, en dat de vonnissen van tenminste 13 personen al spoedig voltrokken zullen worden.
Deze alarmerende berichten verschenen pas na een recent door de mullahs georganiseerd bezoek van tientallen buitenlandse ambassadeurs aan de beruchte Evin-gevangenis, die zich in de heuvels in het noorden van Teheran bevindt.
Maar natuurlijk was er geen enkele mensenrechtenorganisatie of internationale gevangenisexpert uitgenodigd en werden alleen van tevoren geselecteerde afdelingen van de gevangenis getoond, en alleen zorgvuldig uitgekozen foto’s werden aan de media verstrekt, die een erg vreedzame omgeving suggereren en beschuldigingen van mensenrechtenschemdingen moeten ontkrachten.


Laat ons de misdaden van het Iraanse regime niet witwassen!

Afgelopen week nodigde het Iraanse regime de ambassadeurs van 45 landen uit voor een bezoek aan de beruchte Evin-gevangenis in Teheran om zelf over de behandeling van de gevangenen te kunnen oordelen. Het bezoek vond plaats precies één dag na de verklaring van Javad Larijani, hoofd van de door het Iraanse regime zelf ingestelde zogenaamde "Human Rights Organization", dat er in Iran geen politieke gevangenen zouden zijn.
Dit was een poging van het regime om de groeiende stroom van internationale kritiek m.b.t. mensenrechtenschendingen in Iran, met name in de gevangenissen, in te dammen.
In de overduidelijk van tevoren geprepareerde omgeving werden de bezoekers naar welbepaalde locaties geleid, waar gevangenen werden getoond die toegang hadden tot onderwijs, media, communicatie en werk ...
In de tussentijd leven politieke gevangenen verder onder ondraaglijke omstandigheden in de gevangenissen op plaatsen waar geen enkele buitenlandse diplomaat mocht komen.
Een voorbeeld is Majid Assadi, een politieke activist die gearresteerd werd door agenten van het Inlichtingenministerie op 18 februari. Assadi werd 50 dagen lang in eenzame opsluiting, met verscherpt regime, vastgehouden en werd maandenlang opgesloten in de afdelingen 209 en 240 van Evin, vooraleer hij werd overgeplaatst naar de Gohadasht-gevangenis in Karaj, ten westen van Teheran. “Toevallig” vond deze overplaatsing kort vóór het bezoek van de buitenlandse ambassadeurs aan Evin plaats …

Wednesday, July 26, 2017

12 miljoen Iraanse arbeiders met "kortlopend contract"




20 juli 2017 

- 12 miljoen arbeiders zijn in Iran op het moment met een kortlopend contract tewerkgesteld, zoals de leider van de vakbond van contractarbeiders, Fathollah Bayat op maandag, 17 juli, verklaarde.
Volgens het officiële nieuwsagentschap Mehr-News wees Bayat op de miserabele situatie van de huidige arbeidscontracten, en verklaarde daarbij: "Meer dan 13 miljoen arbeiders zijn op het moment tewerkgesteld en 12 miljoen daarvan werken met slechts een kortlopend contract."
Hij preciseerde daarbij dat de kortlopende contracten een looptijd van maximaal 3 tot 6 maanden hebben en dat jammer genoeg hun aantal nog steeds stijgende is."
Volgens de leider van de vakbond van contractarbeiders zijn 4% van de resterende vastaangestelde arbeiders werknemers op leeftijd, die kort vóór hun pensionering staan.
Vóór de revolutie van 1979 waren 90% van de contracten vast, maar heden ten dage hebben kortlopende contracten de vaste vervangen omdat de economische structuur onevenwichtig is en er in Iran een rentenierseconomie bestaat.
In dit opzicht verklaarde Fathollah Bayat in het interview met Mehr News dat het aantal kortlopende contracten gestegen is. De vakbondsorganisaties hadden al eerder de kortlopende contracten bekritiseerd, namelijk dat deze contracten een fatsoenlijk en vreedzaam leven van de arbeiders twijfelachtig hebben gemaakt. Volgens deze organisaties blijven arbeiders met een kortlopend contract verstoken van de voordelen van de arbeidswetgeving.
De leider van de vakbond van contractarbeiders verklaarde verder dat "het argument van een makkelijk ontslag van arbeidskrachten” de belangrijkste factor is bij de stijging van kortlopende contracten. En hij voegde eraan toe: "Bovendien heeft een overschot aan arbeidskrachten in vergelijking met de vraag naar arbeid tot een stijging van het aantal potentiële arbeiders geleid, waardoor de werkgever makkelijk arbeidskrachten kan inhuren terwijl hij andere arbeiders ontslaat. De arbeiders zijn dus aan de wensen en verlangens van de werkgevers overgeleverd.
Bovendien zijn de ontwikkeling van geavanceerd werk, het niveau van de productiviteit en een echt concurrerende productie gedaald ten gevolge van de stijging van kortlopende contracten. De werkgevers respecteren de menselijke waardigheid niet en motiveren hun arbeiders niet door hun scholing, gezondheidszorg, huisvesting enz. te bieden."
ISNA News berichtte op 20 maart 2015 dat de meeste klachten die bij de enquêtecentra binnenkomen betrekking hebben op de kortlopende contracten, waarbij de vakbondsfunctionarissen eraan toevoegen dat de meeste arbeiders weigeren een formulier, gericht tegen hun werkgever, in te vullen uit angst voor werkloosheid of mogelijk ontslag.
Tenslotte berichtte ISNA News dat volgens de cijfers bij minstens 4 van de 10 lopende betwistingen tussen arbeiders en werkgevers sprake is van anoniem afgegeven formulieren.