Tuesday, July 18, 2017

Maryam Mirzakhani, een genie in wiskunde en de eerste vrouw ooit, die de prestigieuze Fields Medal prijs voor wiskunde in ontvangst mocht nemen, overleed Zaterdag 15 juli jl. aan de gevolgen van kanker in een ziekenhuis in de Verenigde Staten.




Mirzakhani vocht al vier jaar tegen kanker zo blijkt uit recente berichtgeving.

SSTFA spreekt haar medeleven uit naar haar familie, de vrouwen en het volk van Iran, de wetenschappelijke gemeenschap en alle vrouwen van de wereld over de tragische dood van deze grote dame en geniale wiskundige .


Maryam Mirakhani werd geboren in 1977 in Teheran, Iran. Zij ging naar de "Farzanegan" middelbare school voor uitzonderlijke talenten in Teheran.

In 1994 won ze als eerste vrouwelijke Iraanse student een gouden medaille in de Internationale Wiskunde Olympiade. De jaar daarop in 1995 behaalde zij als eerste Iraanse studente een perfecte score (hoogste score) op de Internationale Wiskunde Olympiade en wist zij zo twee gouden medailles binnen te slepen.

Zij behaalde haar Bachelor in Science in wiskunde (1999) aan de technische Sharif-universiteit van Teheran. Mirzakhani studeerde af in de Verenigde Staten en haalde haar doctoraat aan de universiteit van Harvard (2004) alwaar zij werkte onder toezicht van de grote Fields medaille winnaar Curtis McMullen.

Aan de de universiteit van Harvard werkte Mirzakhani aan een probleem, dat veel wiskundigen bezighield: het berekenen van volumes van moduli ruimten van krommen, wier punten elk een ander hyperbolisch oppervlak vertegenwoordigen.

Het tijdschrift The Popular Science Journal verkoos Maryam Mirzakhani tot één van de tien briljantste personen van 2005.

Mirzakhani was tevens een research fellow aan het Clay Mathematics Institute in 2004 en professor aan de universiteit van Princeton.

Mirzakhani heeft verschillende bijdragen geleverd aan de Riemann hypothese. Haar latere werk richtte zich op de 
Galois-Teichmüller-theorie en moduli ruimtes. Zij slaagde erin te bewijzen dat de theorie van William Thurston toegepast op de Teichmüller-theorie, ergodisch verloopt. 

Mirzakhani werd in 2014 gelauwerd met de Fields Medal Award, een mathematische ereprijs, bestemd voor wiskundige onder de 40 jaar, voor "haar uitstekende bijdragen aan de dynamiek en geometrie van Riemann oppervlakken en hun modulatie ruimtes". De prijs werd uitgereikt op 13 augustus 2014 in Seoel op het Internationale Congres van Wiskundigen.

Maryam Mirzakhani was getrouwd met Jan Vondrák, een Tsjechische computerwetenschapper. Vondrák is hoofddocent aan de universiteit van Standford. Mirzakhani heeft een zes harige dochter genaamd Anahita.

No comments:

Post a Comment