Wednesday, July 26, 2017

12 miljoen Iraanse arbeiders met "kortlopend contract"




20 juli 2017 

- 12 miljoen arbeiders zijn in Iran op het moment met een kortlopend contract tewerkgesteld, zoals de leider van de vakbond van contractarbeiders, Fathollah Bayat op maandag, 17 juli, verklaarde.
Volgens het officiële nieuwsagentschap Mehr-News wees Bayat op de miserabele situatie van de huidige arbeidscontracten, en verklaarde daarbij: "Meer dan 13 miljoen arbeiders zijn op het moment tewerkgesteld en 12 miljoen daarvan werken met slechts een kortlopend contract."
Hij preciseerde daarbij dat de kortlopende contracten een looptijd van maximaal 3 tot 6 maanden hebben en dat jammer genoeg hun aantal nog steeds stijgende is."
Volgens de leider van de vakbond van contractarbeiders zijn 4% van de resterende vastaangestelde arbeiders werknemers op leeftijd, die kort vóór hun pensionering staan.
Vóór de revolutie van 1979 waren 90% van de contracten vast, maar heden ten dage hebben kortlopende contracten de vaste vervangen omdat de economische structuur onevenwichtig is en er in Iran een rentenierseconomie bestaat.
In dit opzicht verklaarde Fathollah Bayat in het interview met Mehr News dat het aantal kortlopende contracten gestegen is. De vakbondsorganisaties hadden al eerder de kortlopende contracten bekritiseerd, namelijk dat deze contracten een fatsoenlijk en vreedzaam leven van de arbeiders twijfelachtig hebben gemaakt. Volgens deze organisaties blijven arbeiders met een kortlopend contract verstoken van de voordelen van de arbeidswetgeving.
De leider van de vakbond van contractarbeiders verklaarde verder dat "het argument van een makkelijk ontslag van arbeidskrachten” de belangrijkste factor is bij de stijging van kortlopende contracten. En hij voegde eraan toe: "Bovendien heeft een overschot aan arbeidskrachten in vergelijking met de vraag naar arbeid tot een stijging van het aantal potentiële arbeiders geleid, waardoor de werkgever makkelijk arbeidskrachten kan inhuren terwijl hij andere arbeiders ontslaat. De arbeiders zijn dus aan de wensen en verlangens van de werkgevers overgeleverd.
Bovendien zijn de ontwikkeling van geavanceerd werk, het niveau van de productiviteit en een echt concurrerende productie gedaald ten gevolge van de stijging van kortlopende contracten. De werkgevers respecteren de menselijke waardigheid niet en motiveren hun arbeiders niet door hun scholing, gezondheidszorg, huisvesting enz. te bieden."
ISNA News berichtte op 20 maart 2015 dat de meeste klachten die bij de enquêtecentra binnenkomen betrekking hebben op de kortlopende contracten, waarbij de vakbondsfunctionarissen eraan toevoegen dat de meeste arbeiders weigeren een formulier, gericht tegen hun werkgever, in te vullen uit angst voor werkloosheid of mogelijk ontslag.
Tenslotte berichtte ISNA News dat volgens de cijfers bij minstens 4 van de 10 lopende betwistingen tussen arbeiders en werkgevers sprake is van anoniem afgegeven formulieren.

No comments:

Post a Comment