Saturday, May 26, 2018

Iran -Kazerun, 17 mei 2018



De inwoners van Kazerun begonnen op donderdag 17 mei 2018 aan hun tweede demonstratiedag.
De Iraanse regering heeft extra troepen naar Kazerun gestuurd om de onrust de kop in te drukken. Nieuwe confrontaties in Kazerun wijzen erop dat de opstand, die op 16 mei werd hervat en de hele nacht duurde, op donderdagochtend werd voortgezet.
Dodelijke protesten gaan voor de tweede dag door in Zuid-Iran: 'Straten lijken wel door oorlog verscheurd'.
Door Ben Evansky | Fox News
De dodelijke protesten in de Zuid-Iraanse stad Kazerun gingen ook de tweede dag door na de dood van twee demonstranten afgelopen woensdag. De demonstranten richtten hun woede op het Iraanse regime na een besluit om de stad van bijna 150.000 [nwoners in twee townships op te splitsen.
"De berichten uit verschillende bronnen spreken van anti-regime-demonstraties en protesten door het hele land, die door mensen van alle rangen en standen worden gehouden.", zei hij. "Daaraan deden mee leraren, hogeschoolstudenten, magazijneigenaars en bazaarhandelaars, cliënten van kredietfirma's, die op zoek zijn naar hun gestolen spaargeld".
De minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Stef Blok, die voor een kort bezoek in de VS is, inclusief een bezoek aan de Verenigde Naties en bijeenkomsten in Washington D.C. afgelopen vrijdag, verklaarde aan Fox News bij een vraag naar de dodelijke protesten dat hij het recht steunt ,,om tegen om het even welke regering te protesteren," en hij voegde eraan toe: ,,zij zouden vrij moeten zijn om dit te doen, zonder met geweld geconfronteerd te worden.”
Nederland is een niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad.
Farhan Haq, een woordvoerder van de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres, vertelde Fox News dat de VN  op de hoogte is van de berichten, maar zei verder geen informatie uit de eerste hand over de stad te hebben.
"Wij willen ervoor zorgen dat de rechten van mensen om vreedzaam samen te komen en te protesteren door allen, met inbegrip van de veiligheidskrachten, worden gerespecteerd,” aldus Haq.
Nieuwsagentschap meldt gewelddadig protest met 1 dode in Zuid-Iran
The Associated Press, 17 mei 2018
TEHERAN, Iran - Het semi-officiële Iraanse nieuwsagentschap Fars bericht over hevig protesten in de zuidwestelijke stad Kazerron, waarbij ten minste één dode en zes gewonden zijn gevallen.
Het rapport van donderdag meldt dat de demonstranten ook een politiebureau in brand gestoken hebben.
Fars zei dat een "klein aantal" demonstranten woensdagavond zich in Kazeroon, zo'n 900 kilometer ten zuiden van Teheran, verzameld had.
De stad is het toneel geweest van vreedzame protesten tegen een besluit van de lokale overheid tot een herindeling van een aantal wijken van de stad en hun samenvoeging tot een nieuwe stad.
De autoriteiten hadden beloofd dat de herindeling na eerdere protesten niet zou doorgaan. Kazeroon, met bijna 150.000 inwoners, is de thuisbasis van de Qashqai-stam, waarvan sommigen traditioneel jachtgeweren dragen.

No comments:

Post a Comment