Saturday, February 18, 2017

Internationale oproepen om de inhumane terechtstellingen van minderjarigen door het Iraanse regime te stoppen




·  Zaterrdag, 11 februari 2017
Volgens het staatsnieuwsagentschap IRNA heeft Abbas Jafari Dolatabadi, de Teheraanse openbare aanklager, woensdag 8 februari verklaard dat op basis van het Islamitische Strafwetboek het Openbaar Ministerie bij verschillende rechtbanken verzoeken heeft ingediend om de vonnissen voor tien minderjarigen (nl. onder 18 jaar) te herzien, waarvan er zes ook toegelaten werden,
Internationale mensenrechtenorganisaties hebben herhaaldelijk hun zorgen uitgesproken over terechtstellingen van minderjarigen op het moment van hun misdrijf, erop wijzend dat in Iran een groot aantal veroordeelden op hun terechtstelling wachten.
Tussen 2005 en 2015 zijn in Iran minstens 73 veroordeelde jongeren die op het moment van hun misdrijf nog geen 18 jaar oud waren, terechtgesteld en dat er minstens nog eens 160 op hun terechtstelling wachten, aldus een rapport van de UNO.
De UNO meldde onlangs dat Hamid Ahmadi, voor moord op zijn 17e ter dood veroordeeld, in eenzame opsluiting in de gevangenis van Rasht’s Lakan geplaatst werd, in afwachting van zijn ophanging op 11 februari.
Jafari Dolatabadi deelde afgelopen woensdag eveneens mede dat conform Artikel 302 van het Iraanse Islamitische Strafwetboek het Teheraanse Openbare Ministerie verzocht heeft 17 strafzaken te herzien, waarvan er drie doodvonnissen geleid hadden.
Het UNO-Mensenrechtencomité en andere mensenrechtenorganisaties hebben het hoge Iraanse terechtstellingscijfer herhaaldelijk bekritiseerd. De voltrekking van de doodstraf voor drugskoeriers wordt als één van de redenen aangevoerd  voor dit hoge cijfer.
De Iraanse Advocaat-Generaal ‘Mohammad Jafar Montazeri’ heeft onlangs benadrukt dat de doodstraf bij drugszaken niet uit het strafwetboek zal geschrapt worden.
Eerder al had Mohammad Bagher Olfat, hoofd van de Raad voor Misdaadpreventie, verklaard dat de terechtstelling van drugskoeriers in Iran niet ‘afschrikkend’ werkt.

No comments:

Post a Comment