Saturday, February 18, 2017

Iran: 180.000 ‘Telegram Kanalen’ Gemonitord en Vele Medewerkers Gearresteerd door de IRGC




09 februari 2017  

  Zoals ISA Nieuws rapporteerde, beweerde Seyed Mahmoud Alavi zondag 5 februari 2017 dat de medewerkers van enkele Telegramkanalen gearresteerd zijn en een paar andere kanalen zijn geblokkeerd in samenwerking met het Centrale Directie Kantoor voor Telegrammen in Duitsland.
De Iraanse Minister van Veiligheid beweerde dat enkele sociaal werkers onder druk gezet en gearresteerd. Hij gaf uitdrukking aan zijn zorg over het sociale netwerk en beweerde: “Wij vallen mensen niet lastig, tenzij het hun intentie is om het regime te schaden”.
De Gedeputeeerde van de Procureur-Generaal van Iran, Abdolsamad Khoramabadi, zei dat er een campagne in cyberspace is gestart en dat ongeveer 18.000 mensen internet controleren op vrijwillige basis.
Daar voegde hij nog aan toe: elke overtreding door websites en sociale netwerken zal worden gerapporteerd aan het kantoor van de Procureur-Generaal en vormt de voornaamste bronnen voor het comité dat besluiten neemt over de uitgebreide misdadige inhoud om de overtredende websites te vervolgen (Mizan Nieuwsagentschap, 8 februari 2017).
In augustus 2016 rapporteerde het door de staat gerunde Mashregh Nieuws dat 450 medewerkers van sociale media, internetpagina’s, kanalen of groepen opgeroepen werden of gearresteerd door het Georganiseerde Misdaad Centrum, aangesloten bij de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC).
Deze bekentenissen weerspiegelen natuurlijk de invloed van sociale media enerzijds en anderzijds de vrees van het Iraanse regime voor de media en netwerken. Zij beweren dat een sociaal netwerk opereert met de bedoeling het regime te schaden.
De vertegenwoordiger van Isfahan in het Iraanse parlement, Ahmad Salek, heeft ook beschuldigingen van sociaal netwerkers verzonnen en beweerde dat de sociale media gereedschap van de vijand gebruiken om in de zachte oorlog tegen het Iraanse regime te vechten (ISNA News, 02 februari 2017).
De geestelijke, Masoud Mali, houdt vol dat mobieltjes en het internet serieuze bedreigingen vormen voor het regime en ook dat de media de mensen beïnvloeden. Volgens zijn beweringen zit nu 90% van de jeugd op internet en deze zaak zou wel eens serieuze bedreigingen kunnen betekenen als het niet gecontroleerd zou worden (IRIB 3, 30 januari 2017).
De Cultureel Adviseur van de bevelhebber van IRGC, Hamidreza Moghaddamfar, zei ook dat het  de bedoeling is de meeste sociale netwerken te blokkeren. Satellietkanalen controleren de naties eb staten (IRA News, 03 augustus 2016)

De hoofdzaak is het elimineren van de kanalen van sociale media en redenen zoals het verbreiden van buitenlandse cultuur, antireligieuze en immorele gedachten zijn slechts het voorwendsel om het internet te filteren om uiteindelijk de atmosfeer van onderdrukking en intimidatie in de samenleving te creëren.
De belangrijkste vrees is, dat er weer een opstand uitbreekt zoals ook in 2009 gebeurd is.
Met de bedoeling de invloed van de media en hun rol bij het organiseren van samenzweringen tegen het regime – zoals de opstand in 2009 - te stoppen, heeft het Iraanse regime een filter-organisatie ingesteld met de titel “het comité dat besluiten neemt over  de uitgebreide misdadige inhoud op het net”. Het liep voor het regime echter na zeven jaar uit op een mislukking wat betreft het filteren evenals de censuur en de onderdrukking.

No comments:

Post a Comment