Saturday, February 25, 2017

Iran: Zesde achtereenvolgende dag van protesten in de olierijke zuidwestelijke stad Ahvaz, ondanks waarschuwingen van het regime



18 februari 2017

Luidens in de avond van zaterdag 18 februari ontvangen berichten zijn, ondanks alle waarschuwingen van de politie, de inwoners van Ahvaz voor de zesde opeenvolgende dag wederom de straat opgegaan om te protesteren tegen de luchtvervuiling en de voortdurende onderbrekingen van de water- en elektriciteitsvoorziening.

Daarnaast hebben gebruikers van sociale netwerken beelden gepubliceerd van oproerpolitie-eenheden en troepen die vanuit naburige steden naar Ahvaz overgebracht werden om de protesten neer te slaan.
De veiligheidsdienst van de provincie Khuzestan dreigde in een proclamatie de bevolking ermee tegen de bewoners te zullen optreden, indien ze zonder voorafgaande toestemming protestvergaderingen of demonstraties zouden blijven bijwonen.
In de afgelopen week werden in Ahvaz en andere steden in de provincie Khuzestan talrijke protestvergaderingen en demonstraties gehouden.
Onder de indruk van deze zich uitbreidende protestacties heeft het Iraanse regime oproerpolitie en Basji-militie-eenheden van de Revolutionaire Garde vanuit de naburige Fars-provincie naar Ahvaz gestuurd en de snelheid van het internet in Ahvaz duidelijk verlaagd om het uploaden van videoclips van de protesten te bemoeilijken.

De tekorten en onderbrekingen van de water-, elektriciteits- en communicatievoorzieningen in Ahvaz en 11 andere steden in de provincie Khuzestan zijn te wijten aan sinds 28 januari woedende zandstormen, afgelopen donderdag en vrijdag was het in alle steden van Khuzestan weer raak met ernstige energie-uitval. Ook zaterdag bedekten stof en zand deze steden, waardoor scholen en universiteiten in 20 steden gesloten werden.
Sommige regio’s ondervonden ook ernstige storingen in de watervoorziening, waarbij tegelijk ook nog de internet- en communicatienetwerken platgingen.
Donderdag 16 februari viel een aantal agenten van de inlichtingendienst en agenten in burger op brute wijze honderden personen aan die in Teheran als steunbetuiging voor de in Khuzestan protesterende burgers demonstreerden. Vier vrouwen werden gearresteerd.
De demonstranten, voor het merendeel vrouwen, hielden borden omhoog met daarop: “Lang genoeg gezwegen”, “Khuzestan staat niet alleen”, “Khuzestan heeft geen water, Khuzestan heeft geen schone lucht”, “Help, Khuzestan is stervende.”
"Ik ben een arbeider, bij wie [artsen] al tweemaal vocht uit mijn borst moesten verwijderen ten gevolge van het stof dat mijn longen vulde," zoals de media van het regime een van de demonstranten aanhaalde. "Mijn kleinkind, mijn vrouw en ikzelf lijden allen aan ademhalingsklachten. Als er een storm over onze stad trekt, moeten we de ramen en de luiken sluiten en kunnen we soms dagenlang ons huis niet uit, waardoor we ons al gevangenen voelen, opgesloten in kleine en donkere cellen," aldus een andere demonstrant.
"Op het moment dat een storm Ahvaz teistert, wordt het een spookstad, we kunnen niet meer telefoneren of internetten  wegens de stroomuitval, en we blijven verstoken van alle nieuws," klaagde een andere inwoner.
Het is jaren geleden dat een zandstorm van deze omvang West- en Zuidwest-Iran heeft geteisterd, daarbij het dagelijks leven ontwrichtend, met gesloten scholen en regeringsinstanties, met stilgelegd vliegverkeer en protesten tegen de onverschilligheid van de overheid, die geen enkele preventieve maatregel getroffen had en geen enkel plan had opgesteld om de gevolgen van de storm onder controle te houden en in te dammen. Het alom aanwezige verstikkende stof na een dergelijke over de stad razende storm overschrijdt de gezondheidsnorm 66 keer.
Alhoewel sommige van deze stormen uit Irak komen overwaaien, geloven sommigen dat ondanks hetgeen het departement van milieu beweert over het herstel van de Hour-al-Azim-natte-gronden, deze natte gronden toch bijna opgedroogd zijn door het plunderend beleid van het regime bij de oliewinning in het gebied.

No comments:

Post a Comment