Monday, April 30, 2018

Iran: snel toenemende droogte en waterschaarste


Terwijl de waterschaarste in Iran reeds een kritiek stadium bereikt heeft, is het zeer waarschijnlijk dat de crisis in vele delen van het land nog erger zal worden met het oog op de naderende zomer, zo erg zelfs dat Rouhani’s regeringsfunctionarissen het al niet meer over waterschaarste hebben en expliciet voor een naderende waterstress waarschuwen.
Statistieken, cijfers en vooruitzichten
Volgens Rouhani’s energieminister ‘Reza Ardakanian’ zullen deze zomer 334 steden, verspreid over het hele land, gebukt gaan onder een waterstress. Met in totaal 35 miljoen bewoners vertegenwoordigen deze steden bij elkaar bijna de helft van ’s lands bevolking.
 “Op basis van onze studies bevinden zich 165 steden met een totale bevolking van 10,5 miljoen in een gele zone, 62 steden met 6,8 miljoen inwoners in een oranje en 107 steden met 17,2 miljoen in de rode zone. Alles bij elkaar zullen 334 steden gebukt gaan onder een waterstress”, verklaarde Ardakanian. (Mardomsalari-staatskrant, 22 april 2018)
De provincies Isfahan, Sistan en Baloetsjistan zullen te lijden hebben onder waterstress
De Zayandehroud-dam in de provincie Isfahan zal eind juli zonder water zitten, aldus de officiële Alef-website op 20 april 2018.
“Vijf miljoen mensen in de provincie Isfahan zullen vanaf augustus zonder water zitten. Dit is een noodsituatie”, zei de Iraanse parlementariër Haji-deligani. (Staatsradio Farhang, 8 april 2018)
 Het Iraanse regime is bezorgd om zijn machtsbehoud, niet om drinkwater voor de mensen
Ahmad Hamzeh, nog een parlementariër, zegt intussen: “als de drinkwatercrisis in Kerman niet aangepakt wordt, zullen de mensen de straat op gaan. Boeren in Zuid-Kerman zitten zonder water. In godsnaam, doe iets en los het probleem op!” (Staatsradio Farhang, 8 april 2018)
In een artikel met de titel “De landbouwgebieden in Noord- Khorasan sterven een langzame dood“, schrijft de website van de zogenaamde Culturele Organisatie van Khorasan op 22 april  2018 dat de “directeur van de Organisatie voor landbouwwater en tegen waterverspilling aangekondigd heeft dat 159 dorpen in de provincie deze zomer onder waterschaarste te lijden zullen hebben. En daarnaast zullen enkele steden er ook een en ander van merken. Shiravan in de provincie Noord-Khorasan bijvoorbeeld is een van de steden die in de laatste paar jaar reeds met een watercrisis te maken kreeg.”
Ook het officiële Tasnim-nieuwsagentschap pakt dit thema op 22 april 2018 op met een artikel met de titel “de waterstress in Kohgiluyeh en Boyerahmad is ernstig”, en schrijft: “zes steden in de provincie, waaronder Yasuj, Likak, Dishmuk, Sough, Basht, en Madavan, lijden op het moment onder waterstress, en dat in een situatie waarbij de verwachting is dat deze hier en zelfs in andere steden in de provincie nog erger zal worden gezien de stijgende temperaturen en het navenante waterverbruik.”
Omvang van de crisis
Volgens de vooruitzichten van experts zal, indien de watercrisis aanhoudt, de bevolking in de centrale provincies van Iran over 20 jaar zonder drinkwater komen te zitten, zodat deze naar elders zal moeten verhuizen om te overleven.”
Het hoofd van het departement voor milieu ‘Isa Kalantari’ verklaart intussen: “als we er niet in slagen de watercrisis op te lossen, in de komende 25 jaar 50 miljoen Iraniërs het land zullen moeten verlaten; een immigratie met dramatische gevolgen, en wel dusdanig dat we misschien niets eens meer van een land met de naam Iran kunnen spreken.” (officiële Aftab-website 18 september 2016)
“geen enkele vijand zou de natuurlijke hulpbronnen en het milieu zo behandeld hebben als deze de afgelopen jaren behandeld zijn”, stelt Kalantari.
De bittere ironie is echter dat Kalantari zelf een directe hand gehad heeft in de crisis. Als minister van landbouw tijdens de twee ambtstermijnen van Hashemi Rafsanjani en evenzeer inde eerste drie jaar onder president Mohammad Khatami, is Kalantari rechtstreeks verantwoordelijk geweest voor de ramp door in het wilde weg dammen te bouwen en veel vergunningen voor het delven van waterputten af te geven.
Nu het land in rap tempo afstevent op een droogtecrisis is het regime er niet alleen niet in geslaagd hier iets aan te doen, maar het heeft met zijn beleid van plundering van ’s lands watervoorraden zelfs de voorwaarden voor een aanpak verslechterd.
De conflicten tussen de rivaliserende facties binnen het regime verklaren de realiteit echter slechts ten dele.

Wie is er verantwoordelijk?
In een artikel met de titel “Laat ons de totale ineenstorting afwenden: hoe zou een Iran zonder water eruitzien?” schrijft de officiële Asr-e-Iran-website: “als de functionarissen ook maar de helft van hun energie bij het filteren van sociale netwerken en communicatiediensten aan water besteed hadden, dan zouden we niet geconfronteerd zijn met zoiets als een watercrisis.” (officiëlë Asr-e-Iran-website, 19 april 2018)

Het laatste woord
Om een crisis op te lossen, moeten de oorzaken geïdentificeerd en aangepakt worden. De voortzetting van de bouw van geïmproviseerde dammen en van het delven van steeds diepere waterputten door het antidemocratische mullah-regime en zijn diefachtige uitvoerende organen, waaronder de Revolutionaire Garde, is een van de voornaamste factoren die het land deze waterschaarste en droogtecrisis bezorgd heeft.



solidariteit met politieke gevangenen in iran


Monday, April 23, 2018

IRAN: Nieuwe protesten in Kazerun



Op vrijdag 20 april 2018 organiseerden duizenden inwoners van Kazerun in Zuid-Iran voor de vijfde achtereenvolgende dag protesten tegen het regime. Mensen verzamelden zich ook in de grote moskee van de stad en veroordeelden het plan van het regime om de stad op te splitsen in delen.

De demonstratie vond plaats terwijl de zogenaamde gemeenteraad van de stad, de leider van de vrijdaggebeden en de staatsmedia hadden aangekondigd dat alle bijeenkomsten waren verboden totdat het opsplitsingsplan van de stad Kazerun is vastgesteld.
De boze demonstranten zongen: "Dierbare Iraniërs, steun ons", "Dierbaar Kazerun, wees waardig," "Onze staatstelevisie is een schande", "Pas op voor de dag dat we ons wapenen. Als we verraden worden, zal de hel zich tegen het regime keren "en" We zijn klaar om Kazerun te verdedigen. "

Na afloop van de moedige demonstratie van de bevolking van Kazerun, kondigden enkele lokale autoriteiten woensdag aan dat het plan om Kazerun op te splitsen werd uitgesteld. Mensen besteedden echter geen aandacht aan de beloften van het regime en eisten dat de gouverneur zelf met een reactie moest komen.





Voortzetting van de stakingen in de provincies Koerdistan, Kermanshah en West Azarbaijan en de arrestatie van een groot aantal demonstranten


Opstand in Iran
Op woensdag en donderdag, 18 en 19 april, duurde de staking van kooplieden en winkeliers in de steden van de grensregio's van de provincies Koerdistan, Kermanshah en West Azarbaijan langer dan voorheen. Naast de steden Javanrood, Baneh, Marivan en Saghez sloten ook de kooplieden in de steden Sardasht, Mahabad, Boukan en Piranshahr zich bij de stakers aan.
Op woensdag 18 april stuurde Khamenei Saeed Jalili, zijn vertegenwoordiger in de Hoge Veiligheidsraad, naar Baneh. Echter, behalve dat het volk geen aandacht besteedde aan zijn beloften, reageerden ze ook met een voortzetting van de staking. Een jonge man zei tegen Jalili: "... We zijn vier dagen in staking geweest, maar de gouverneur is nooit op komen dagen om te vragen wat we aan het doen waren en wat ons probleem was. Ze stuurden gewoon de anti-oproerpolitie op ons af. Ze laten heimelijk een aantal leden van de geheime dienst en veiligheidsdienst in de menigte rond lopen, die in de lucht schieten om het volk bang te maken en aan te zetten tot oproer om ze dan te arresteren. Maar het volk is niet meer bang voor ze. Ik zou alles doen voor mijn familie. Ik zweer God, dat ik ze zal doden van de laagste tot de hoogste rang omwille van mijn vrouw en kinderen. Mensen hebben werk nodig; als ze werk hebben, is er geen probleem
In Marivan breidde de staking van kooplieden en winkeliers zich uit naar alle belangrijke delen van de stad, zoals het belangrijke kruispunt, de Jomhouri Ave, het kruispunt Shabrang, de winkelcentra en de Bazaar. De troepen van de oproerpolitie vielen de mensen op het Bissarani-plein aan en sloegen op ze in.
In Piranshahr verzamelden zich ook huursoldaten en die verscheurden de lege tafelkleden die het volk op straat had verspreid.
De repressieve strijdkrachten hebben ten minste twaalf demonstranten in de steden Saghez, Baneh en Marivan aangevallen en gearresteerd op beschuldiging van het aanmoedigen tot algemene staking.
Een vertegenwoordiger van Majlis, Rasool Khezri, heeft toegegeven dat de sluiting van grenspassages die door handelaren worden gebruikt, heeft geleid tot werkloosheid van meer dan 75.000 arme handelaren. Meer dan zes tot zeven miljoen winkeliers en handelaren hebben ook hun baan verloren. (aldus de door de staat geleide radio in Farhang - 18 april 2018).