Monday, April 23, 2018

Voortzetting van de stakingen in de provincies Koerdistan, Kermanshah en West Azarbaijan en de arrestatie van een groot aantal demonstranten


Opstand in Iran
Op woensdag en donderdag, 18 en 19 april, duurde de staking van kooplieden en winkeliers in de steden van de grensregio's van de provincies Koerdistan, Kermanshah en West Azarbaijan langer dan voorheen. Naast de steden Javanrood, Baneh, Marivan en Saghez sloten ook de kooplieden in de steden Sardasht, Mahabad, Boukan en Piranshahr zich bij de stakers aan.
Op woensdag 18 april stuurde Khamenei Saeed Jalili, zijn vertegenwoordiger in de Hoge Veiligheidsraad, naar Baneh. Echter, behalve dat het volk geen aandacht besteedde aan zijn beloften, reageerden ze ook met een voortzetting van de staking. Een jonge man zei tegen Jalili: "... We zijn vier dagen in staking geweest, maar de gouverneur is nooit op komen dagen om te vragen wat we aan het doen waren en wat ons probleem was. Ze stuurden gewoon de anti-oproerpolitie op ons af. Ze laten heimelijk een aantal leden van de geheime dienst en veiligheidsdienst in de menigte rond lopen, die in de lucht schieten om het volk bang te maken en aan te zetten tot oproer om ze dan te arresteren. Maar het volk is niet meer bang voor ze. Ik zou alles doen voor mijn familie. Ik zweer God, dat ik ze zal doden van de laagste tot de hoogste rang omwille van mijn vrouw en kinderen. Mensen hebben werk nodig; als ze werk hebben, is er geen probleem
In Marivan breidde de staking van kooplieden en winkeliers zich uit naar alle belangrijke delen van de stad, zoals het belangrijke kruispunt, de Jomhouri Ave, het kruispunt Shabrang, de winkelcentra en de Bazaar. De troepen van de oproerpolitie vielen de mensen op het Bissarani-plein aan en sloegen op ze in.
In Piranshahr verzamelden zich ook huursoldaten en die verscheurden de lege tafelkleden die het volk op straat had verspreid.
De repressieve strijdkrachten hebben ten minste twaalf demonstranten in de steden Saghez, Baneh en Marivan aangevallen en gearresteerd op beschuldiging van het aanmoedigen tot algemene staking.
Een vertegenwoordiger van Majlis, Rasool Khezri, heeft toegegeven dat de sluiting van grenspassages die door handelaren worden gebruikt, heeft geleid tot werkloosheid van meer dan 75.000 arme handelaren. Meer dan zes tot zeven miljoen winkeliers en handelaren hebben ook hun baan verloren. (aldus de door de staat geleide radio in Farhang - 18 april 2018).


No comments:

Post a Comment