Sunday, April 1, 2018

Iran: Wrede moord op een gevangene onder martelingen in Ahvaz, en arrestatie van ruim 30 demonstranten


 29 maart 2018  
Maandag, 26 maart 2018, stierf Ali Savari, lid van de Arabische minderheid en gevangen zittend in de Shayban-gevangenis in Ahvaz, als gevolg van wrede martelingen. Foto’s van het lijk van deze gevangene laten talrijke breuken, blauwe plekken en brandwonden ten gevolge van afranselingen en elektro-shocks zien, waarbij builen op zijn hoofd en zijn borst een indicatie geven van de intensiteit van de martelingen van deze weerloze gevangene. Ali Savari was 50 jaar en woonachtig in het Ahvaz-Sepidar-district.
In diezelfde tijd werden de twee benen van Kazem Savari, een andere gevangene van de Shayban-gevangenis, bij wederom ernstige martelingen gebroken, maar gevangenisfunctionarissen beletten zijn overplaatsing naar een ziekenhuis en plaatsten hem in plaats daarvan in de quarantaine-afdeling van de gevangenis.
Ali en Kazem Savari waren beiden tot levenslang veroordeeld en zaten al vier jaar in de gevangenis. Criminele beulen, waaronder een beul met de naam Hamidiyan, hebben hen zwaar gemarteld,
Woensdag 28 maart verzamelden zich familieleden en vrienden van deze gevangenen vóór de Ahvaz-gevangenis en eisten dat de moordenaars van Ali Savari bekendgemaakt en bestraft zouden worden. Maar in plaats daarvan vielen de gevangenbewaarders met bruut geweld de demonstranten aan en arresteerden meer dan 30 van hen.
Tegelijk met zijn sterke afwijzing van deze vreselijke misdaad roept het Iraanse Verzet de internationale autoriteiten en mensenrechtenorganisaties op om deze misdaden te veroordelen  en onmiddellijk in actie te komen om de gedetineerden vrij te krijgen en een onderzoekscommissie in te stellen naar de toestanden in Iraanse gevangenissen.

No comments:

Post a Comment