Monday, April 25, 2016

7.000 undercover officieren van de zedenpolitie ingezet in de Iraanse hoofdstad

7.000 undercover officieren van de zedenpolitie ingezet in de Iraanse hoofdstad

Woensdag, 20 april 2016
Talrijke berichten wijzen op een nieuwe ronde in de onderdrukking van de Iraanse vrouwen
De laatste dagen heeft het Iraanse regime een nieuw plan opgesteld om op rigoureuze wijze de wetgeving m.b.t. het dragen van sluiers door te drukken, waarbij het ca. 7.000 undercover officieren van de zedenpolitie in Teheran ingezet heeft om de officiële controlebureaus te versterken die optreden tegen “onvoldoende versluiering” en andere schendingen van de fundamentalistische wetten van de mullahs.
Hossein Sajedinia, de bevelhebber van de Teheraanse Staatsveiligheidstroepen (SSF), kondigde de eerste officiële patrouilles van de zedenpolitie voor maandag aan, aldus het door de staat geleide ISNA-nieuwsagentschap.
En afgelopen zaterdag kondigde Sajedinia aan dat veiligheidstroepen ook orders zouden krijgen m.b.t. geluidsoverlast en het dragen van de hijab.
Volgens het door de staat geleide Fars-Nieuwsagentschap werden er controleteams van de Ershad-Patrouilles gestationeerd tegenover grotere winkels, winkelcentra en in hoofdstraten, grote verkeerswegen en drukke straten met het doel “on-islamisch” of “immoreel” gedrag te registreren. “Ruim 7.000 mannelijke en vrouwelijke manschappen zullen in de straten present zijn om te observeren en overtredingen aan de veiligheidspolitie door te geven,”  verklaarde Sajedinia.
Volgens de veiligheidstroepen zelf werden bijna drie miljoen inzetten van de Ershad-Patrouillels in de periode tussen maart 2013 and 2014 doorgevoerd. Een groot aantal mensen werd gearresteerd en voor Iraanse rechtbanken gesleept.
Volgens de door de staat geleide Entekhab-website verklaarde de Teheraanse Chef van de Verkeerspolitie Taymour Hosseini op 15 december 2015 dat er “in een periode van acht maanden in dat jaar meer dan 40.000 zaken van foute versluiering geconstateerd werden, waarbij in de meerderheid van de gevallen het voertuig van de schuldige partij geconfisceerd werd en de personen zelf aan justitie werd overgedragen.” 

De fundamentalistische wetten van het Iraanse regime laten de confiscatie gedurende meerdere weken van elk voertuig toe waarin een vrouw gezien werd die geen hoofdbedekking droeg zoals door de wet voorgeschreven. Dit is slechts één van de manieren waarop de onderdrukking van vrouwen en sekse-discriminatie door het mullah-regime geïnstitutionaliseerd is. Ondanks het strenge optreden van de politie gaan de protesten van vrouwen, in het bijzonder van jonge vrouwen, gewoon door.
Maryam Rajavi, de gekozen president van het Iraanse Verzet, heeft in een 10-punten-plan voor de toekomst van Iran vastgelegd: “We geloven in volledige gelijkheid op politiek, sociaal en economisch gebied tussen de seksen. We zetten ons ook in voor gelijke deelname van vrouwen in politiek leiderschap. Elke vorm van discriminatie van vrouwen zal uitgebannen worden. Ze zullen het recht krijgen om vrijelijk hun kleding te kiezen. Ze zijn vrij m.b.t. huwelijk, echtscheiding, opleiding en tewerkstelling.”


No comments:

Post a Comment