Monday, April 18, 2016

Rouhani aan de kaak gesteld wegens terechtstelling van jongeren in Iran - rapport


Rouhani aan de kaak gesteld wegens terechtstelling van jongeren in Iran - rapport


13 april 2016 10:45
De Iraanse president Hassan Rouhani staat bloot aan internationale kritiek wegens de terechtstelling van jongeren in Iran, meldde Reuters afgelopen woensdag.
Reuters schreef: "De door de Iraanse justitie gepresenteerde zaak was duidelijk: in de zuidelijke provincie Fars verstikte Fatemeh Salbehi haar man na hem verdoofd te hebben, een halsmisdaad in de Islamitische Republiek."
"Wat de zaak wel controversieel maakt, is het feit dat Salbehi pas 17 jaar oud was op het moment van de misdaad, een minderjarige dus volgens internationale rechtsnormen.. Haar bekentenis kwam bovendien tot stand tijdens een reeks verhoren zonder aanwezigheid van een advocaat."
"De zaak werd heropend, maar afgelopen oktober werd Salbehi opgehangen in de Adel-Abad- gevangenis in Shiraz."
"Deze zaak kwam onder internationale aandacht wegens een vorige maand verschenen vernietigend UNO-rapport m.b.t. de mensenrechten in Iran, dat vooral het 'alarmerend hoge' cijfer van terechtstellingen, waaronder ook die van jongeren, in het land belichtte."
"Dit rapport, samen met een rapport van Amnesty International in januari, lokte commentaren uit van gewone Iraniërs op social media, waaronder ook enkele die president Hassan Rouhani bekritiseerden, omdat hij niet meer ondernomen had om de terechtstelling van jongeren tegen te houden."
"Iran heeft het hoogste cijfer van jongeren-terechtstellingen in de wereld, ondanks het feit dat het mede de Conventie m.b.t. de Rechten van Kinderen ondertekend heeft, een internationaal mensenrechtenverdrag dat de doodstraf voor iedereen onder de 18 jaar verbiedt."
"Slechts een week vóór Salbehi’s terechtstelling werd nog een minderjarige veroordeelde terechtgesteld," voegde het rapport eraan toe.
"Het feit dat er twee terechtstellingen in minder dan twee weken waren, laat zien hoe onverschillig en minachtend de Iraanse autoriteiten hun internationale verplichtingen opvatten," verklaarde Raha Bahreini, de Iran-specialist van Amnesty International.
"Als het tot terechtstellingen komt, ligt de verantwoordelijkheid daarvoor eerst en vooral bij justitie, maar dit betekent niet dat ook niet de andere delen van het staatsapparaat verantwoordelijk zijn," aldus Bahreini.
In het afgelopen decennium heeft het Iraanse regime minstens 73 veroordeelde minderjarigen terechtgesteld, volgens het Amnesty-rapport van januari.
Reuters vervolgde: "De terechstellingen van minderjarigen zijn voortgegaan ondanks beloften van Rouhani tijdens zijn verkiezingscampagne in 2013 om de mensenrechten te hervormen. Sinds zijn aangtreden heeft Rouhani zijn aandacht vooral op het buitenlands beleid gericht, o.a. de nucleaire deal met de grote mogendheden afgelopen zomer, waardoor binnenlandse aangelegenheden sterk verwaarloosd werden, verklaren waarnemers."

"Jongeren zijn regelmatig terechtgesteld sinds de vestiging van de Islamitischc Republiek in 1979. Volgens Iraans recht wordt de wettelijke volwassenenleeftijd gedefinieerd door de puberteit, 15 jaar voor jongens en 9 voor meisjes. Als er een discrepantie is tussen binnenlands recht en internationale juridische verplichtingen, dan houden de Iraanse autoriteiten zich aan hun eigen binnenlandse wetten."

No comments:

Post a Comment