Friday, April 29, 2016

UNO-experts: Iraans regime weigert medische behandeling van politieke gevangenen

UNO-experts: Iraans regime weigert medische behandeling van politieke gevangenen

      27 april 2016   
  

Een groep UNO-mensenrechtenexperts waarschuwde afgelopen woensdag dat ruim tien politieke gevangenen in Iran, waaronder enkele prominente verdedigers van mensenrechten, advocaten en politieke activisten, het gevaar lopen in gevangenschap te zullen sterven ten gevolge van hun verslechterende gezondheidstoestand op grond van de weigering van de Iraanse autoriteiten om hen medisch te laten behandelen.
 “De toch al slechte conditie van meerdere gewetensbezwaarde gevangenen is achteruitgegaaan door hun langdurige gevangenschap en door herhaalde weigeringen van toegang tot medische faciliteiten en tot een dringende behandeling,” verklaarden de UNO- experts, zoals na te lezen is in een Engelstalige verklaring op de website van het Bureau van de UNO-Hoge Commissaris voor Mensenrechten (OHCHR).
“De ontzegging van medische zorg, fysiek misbruik, hetzij in overbevolkte gevangenissen, hetzij in eenzame opsluiting, en andere vormen van foltering en slechte behandeling stelt de gevangenen bloot aan het risico op ernstige kwalen en zelfs de dood,” verklaarden zij, eraan toevoegend dat “ongelukkig genoeg Iraanse gevangenissen maar al te bekend zijn met zulke tragedies, waarvan er vele te vermijden waren geweest, indien de autoriteiten voor de passende zorg zouden gezorgd hebben.”
De UNO-experts belichtten de zaken van de politieke gevangenen Mohammad Hossein Rafiee Fanood en Kamal Foroughi, de verdediger van mensenrechten Nargis Mohammadi, advocaat Abdulfattah Soltani, de blogger Hossein Ronaghi Maleki, de religieuze persoonlijkheid Sayed Hossein Kazemeyni Boroujerdi en de laser-natuurkundige Omid Kokabee.
Kokabee werd gearresteerd in januari 2011 bij zijn terugkeer van zijn studie in de Verenigde Staten en zit momenteel een gevangenisstraf van tien jaar uit wegens vermeende 'verbindingen met een vijandige regering.' Bij hem werd nierkanker geconstateerd en hij onderging afgelopen week een operatie om zijn rechternier te verwijderen, een procedure die had kunnen vermeden worden, indien hij in een eerder stadium adequaat behandeld zou geweest zijn. Als er uiteindelijk toch een beperkte vorm van behandeling verstrekt werd, zoals in het geval van Kokabee, worden de patiënten vaak vastgeketend aan hun bed van en naar de gevangenis getransporteerd.
“De situatie van deze gevangenen en de voortdurende verwaarlozing van hun gezondheid en welzijn door de Iraanse autoriteiten is volstrekt onacceptabel,” beklemtoonden de experts. “Dit is in het bijzonder het geval bij hen die gearresteerd, gedetineerd en veroordeeld werden, terwijl ze alleen op vreedzame wijze opkwamen voor hun fundamentele vrijheden en rechten.”
“Wij dringen er bij de autoriteiten op aan de vrijlating van Kokabee en andere politieke gevangenen op medische of humanitaire gronden in overweging te nemen, en intussen voor hun welzijn te zorgen door hen de reguliere toegang tot medische zorg te bieden,” verklaarden zij.
De mensenrechtenexperts herinnerden het Iraanse regime aan zijn verplichtingen aan internationale normen om het recht van gevangenen op gezondheid en een humane behandeling te waarborgen. “Het falen bij adequate medische zorg aan gevangenen is een schending van Irans internationale mensenrechtenverplichtingen en van de eigen wettelijke normen,” onderstreepten zij.
“We hebben de Iraanse autoriteiten herhaaldelijk gewezen op aantijgingen i.v.m. de ontzegging van medische zorg en de slechte omstandigheden in de gevangenissen en bij hen aangedrongen op een ingrijpende gevangenishervorming. Wij betreuren het dat de regering het tot dusver heeft nagelaten deze aantijgingen serieus te onderzoeken en de noodzakelijke maatregelen te treffen,” concludeerden de mensenrechtenexperts.
Onder de experts die afgelopen woensdag het woord voerden, bevonden zich Ahmed Shaheed, de Speciale Rapporteur van de UNO m.b.t. de mensenrechtensituatie in Iran; Dainius Pûras, de Speciale Rapporteur van de UNO m.b.t. het recht van iedereen op het hoogst bereikbare niveau van fysieke en geestelijke gezondheid; Juan E. Méndez, de Speciale Rapporteur van de UNO m.b.t. tot folteringen en andere wrede, onmenselijke en vernederende behandelingen of bestraffingen; Maina Kiai, de Speciale Rapporteur van de UNO m.b.t. de rechten op vrijheid van vreedzame vergadering en vereniging, en Seong-Phil Hong, voorzitter en rapporteur van de UNO-werkgroep m.b.t. willekeurige detentie.

De Speciale Rapporteurs en werkgroepen maken deel uit van wat bekendstaat als de Speciale Procedures van de Mensenrechtenraad. Speciale Procedures, het grootste orgaan van onafhankelijke experts binnen het UNO-Mensenrechtensysteem, is de algemene naam voor de onafhankelijke waarheidsvinding van de Raad en observeert mechanismen die ofwel situaties in een specifiek land betreffen, ofwel een specifiek thema in alle landen over de hele wereld.

No comments:

Post a Comment