Friday, April 29, 2016

12.000 Koerden vorig jaar gevangengezet in Iran

12.000 Koerden vorig jaar gevangengezet in Iran

      25 april 2016   

         
 Functionarissen van het Iraanse regime hebben laten weten dat 12.000 etnische Iraanse Koerden gevangengezet werden in het afgelopen Iraanse kalenderjaar, dat op 19 maart 2016 eindigde.
Het door de staat geleide nieuwsagentschap ISNA meldde op 17 april dat de Provinciale Directeur van het Gevangenissenbureau van Iraans Koerdistan bevestigd had dat er een regelrechte toestroom van Koerdische gedetineerden geweest was. Deze directeur, Assadollah Gorjizadeh, verklaarde dat “statistieken aangeven dat bijna 60% van de opgesloten mensen gezinshoofden waren, waardoor de sociale samenhang van de Koerdische samenleving in Iran extra verscheurd wordt.”
De systematische marginalisatie van etnische minderheden, in het bijzonder van de Koerden, is een beleid dat het regime reeds sinds zijn oprichting voert. En ook onder het presidentschap van Hassan Rouhani gaat dit beleid onverminderd voort, ja er viel zelfs een duidelijke toename van het aantal terechtstellingen van leden van etnische minderheden te noteren.

De behandeling van religieuze en etnische minderheden was een prioriteit voor de Speciale UNO-Rapporteur omtrent de mensenrechtensituatie in Iran, Ahmed Shaheed, die Iran scherp in de gaten gehouden heeft en zijn bezorgdheid geuit heeft omtrent de beperkingen van het regime m.b.t. het recht op vrije meningsuiting, vrijheid van vereniging, en omtrent de behandeling van religieuze en etnische minderheden.

No comments:

Post a Comment