Saturday, January 28, 2017

Overzicht over de Iraanse economie:




  25 januari 2017 

 Volgens de Iraanse Centrale Bank is de totale schuld van de Rouhani-regering aan deze bank met 170 procent gestegen. Tegelijk zijn de schulden van de regering aan andere banken met 152 procent gestegen in de loop van de voorbije drie jaar en acht maanden.
Het door de staat gecontroleerde Fars-nieuwsagentschap haalde op 14 januari economische deskundigen aan: “Een scherpe stijging van de regeringsschulden heeft de balansen van de banken overhoopgehaald, wat er tegelijk toe geleid heeft dat de banken steeds minder hun normale service kunnen bieden."
Volgens een ander bericht van het door de staat gecontroleerde Khabar-Online-nieuwsagentschap op 14 januari is de totale schuld van andere financiële instellingen aan de  Centrale Bank gestegen tot boven de 100 triljoen Tomans (ca. € 25.000 miljard). Daarbij hebben particuliere commerciële banken de grootste schuldenstijging gekend, en wel met een stijging van 82,5 procent.
De cijfers van de Centrale Bank laten zien dat vanaf 2014 de groei van de totale schulden bij  de publieke commerciële banken 1.072 procent bedroeg, 30,5 procent bij gespecialiseerde banken en 688 procent bij particuliere banken en kredietinstellingen, aldus nog een bericht van het door de staat gecontroleerde Khabar-Online-nieuwsagentschap op 14 januari.
Al bij al is de groei van de bankenschulden aan de Centrale Bank verschoven van de gespecialiseerde banken naar de publieke en particuliere commerciële banken.
De voornaamste index van de Teheraanse aandelenbeurs ging vorige week wederom omlaag, en wel met 368 punten, wat gelijkstaat aan een verlies van een half procent, wat de beurshandelaren in dit pas begonnen jaar een verlies van twee procent bezorgde, volgens cijfers van de door de staat gecontroleerde Asia-krant van 17 januari.
Ook de hoeveelheid liquiditeit was wederom gestegen, en wel tot ca. € 325 miljard eind november 2016, een stijging met 28 procent ten opzichte van dezelfde periode van een jaar eerder en een stijging met 14,2 procent ten opzichte maart 2016.
En tegelijk heeft een daling met 27 procent van de kapitaalaccumulatie in de afgelopen vier jaar en een negatieve groei in de mijnbouwsector aanleiding gegeven tot zorgen over de toekomst van de Iraanse economie.
Ondanks de slogan van gepensioneerde leraren ‘Armoedegrens vier miljoen, ons pensioen één miljoen’ buiten voor het Iraanse parlement in Teheran vorige week, legde het onderzoekscentrum van het parlement de armoedegrens voor Iraanse alleenstaanden bij 1,8 miljoen Tomans per maand. Intussen ligt het maandelijkse minimumloon in Iran voor arbeiders bij 812.000 Tomans en regeringsmedewerkers verdienen over het algemeen minder dan 1,8 miljoen Tomans per maand. Deze cijfers tonen aan dat bijna alle arbeiders en de meeste employés in Iran onder de officiële armoedegrens leven.

No comments:

Post a Comment