Sunday, January 29, 2017

Verontwaardiging over 5 jaar gevangenis jonge Londense moeder in Iran




 23 januari 2017 

De bevestiging dat Iran 5 jaar gevangenisstraf heeft opgelegd aan de jonge Londense moeder Nazanin Zaghari-Ratcliffe is heftig veroordeeld als zijnde schandelijk door Struan Stevenson, een hoogleraar in de politiek van het Midden-Oosten en voormalig (Brits) lid van het Europees Parlement.
Tijdens een toespraak in Schotland zei Mr Stevenson: “Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd afgelopen april gearresteerd op de Imam Khomeini Luchthaven in Teheran, toen ze wilde terugkeren naar Groot-Brittanië na een vakantie met haar 2 jaar oude dochtertje Gabriella. Ze is 38 jaar en doet welzijnswerk en woont in Hampstead in Noordwest Londen en is getrouwd met Richard Ratcliffe. Ze heeft zowel de Britse als de Iraanse nationaliteit, maar, omdat Iran geen dubbele nationaliteit erkent kunnen gevangenen in deze situatie ook geen hulp krijgen van de Britse ambassade.
“Ze werd bestraft met 5 jaar gevangenis door het Revolutionaire Hof van Iran op grond van geheime aanklachten, hoogstwaarschijnlijk gerelateerd aan “haar poging om het Iraanse regime zonder bloedvergieten omver te werpen”, wat dat ook inhoudt. Media van het regime bevestigen nu dat deze straf definitief is gemaakt door de openbaar aanklager van Teheran, Abbas Jafari Dolatabadi.”

Stevenson vervolgde: “Nazanin’s peutertje, Gabriella, verblijft in Iran bij familie nadat de autoriteiten haar paspoort hadden ingenomen. In een recent telefoongesprek zei ze tegen haar man dat officials van de Revolutionaire Garde haar voor de keuze stelden dat haar dochtertje ofwel bij haar in de Evin gevangenis moest blijven (voor maximaal 3 dagen per week) ofwel dat ze een document moest ondertekenen waarin ze afstand nam van het recht om bij haar dochtertje te zijn, oftewel feitelijk afstand doen van haar dochter. Ze zei tegen haar man dat beide opties totaal onacceptabel zijn. Volgens Amnesty International hebben officials van de Evin gevangenis haar deze wrede keuze voorgelegd om tegengas te geven aan de negatieve publiciteit die het scheiden van de 38 jarige moeder van haar kind veroorzaakte. Nazanin’s man, Richard noemt haar straf een “straf zonder misdaad” en zei dat ze worstelt met het gescheiden zijn van haar dochtertje en daardoor lijdt aan haar- en gewichtsverlies.”

Struan Stevenson vervolgde: “Ernstige schendingen van de mensenrechten zijn dagelijkse kost geworden in dit middeleeuwse, theocratische regime, onder de leiding van de zogenaamd gematigde, glimlachende president Hassan Rouhani. Meer dan 70 mensen werden dit jaar al opgehangen, waarvan vele publiekelijk; tenminste 2700 mensen werden geëxecuteerd tijdens zijn presidentschap dat 3 jaar geleden begon en toch wil het Westen op alle manieren handelscontracten sluiten met dit kwaadaardige en onderdrukkende regime. De Minister van Justitie, aangesteld door Rouhani, is Mostafa Pour Mohammadi, een man die publiekelijk heeft toegegeven dat hij een sleutelrol heeft gespeeld (en dat hij daar trots op is) bij de moord op 30,000 politieke tegenstanders, voornamelijk van de verzetsbeweging van Iran (PMOI / MEK) in 1988. Het is onacceptabel dat Groot-Brittannië niet ingrijpt en alleen handenwringend toekijkt nu een Britse moeder met haar kleine kindje ten onrechte vastzit in Iran.

“Er moet onmiddellijk een openbare veroordeling komen van deze “straf” van Nazanin Zaghari-Ratcliffe en haar onmiddellijke invrijheidsstelling moet worden geëist. In eerste instantie werd haar straf opgelegd op de dag nadat Groot-Brittannië haar ambassade in Teheran heropende, omdat we zogenaamd weer normale relaties wilden opbouwen. Dit ziekmakende besluit van het Iraanse Regime bewijst dat er nooit een normale beschaafde relatie mogelijk is en Groot-Brittannië zou moeten dreigen met het onmiddellijk verbreken van diplomatieke banden met Iran, tenzij Mrs Zaghari-Ratcliffe wordt vrijgelaten.”
Noot: Struan Stevenson was lid van het Europese Parlement voor Schotland tussen 1999 en 2014. Hij was voorzitter van de Parlementsdelegatie voor Relaties met Irak van 2009 tot 2014 en voorzitter van “Vrienden van een vrij Iran” Intergroup (Caucus) van 2004 tot 2014. Nu is hij voorzitter van de ”Europese Irak Vrijheids Associatie” (EIFA).

No comments:

Post a Comment