Wednesday, May 3, 2017

Iran: Vrouwelijke politieke gevangene in hongerstaking verkeert in kritieke toestand




25 April 2017 


De mensenrechtenactiviste Atena Daemi, die momenteel in de Evin-gevangenis wordt vastgehouden, verkeert naar verluid in kritieke toestand en lijdt aan tal van gezondheidsproblemen door haar aanhoudende hongerstaking.
Vanaf maandag 24 april is Atena Daemi al 17 dagen in hongerstaking in de vrouwelijke afdeling van de Evin Prison. Intussen houdt de moeder van Atena, die haar op zondag 23 april heeft bezocht, vol dat de revolutionaire garde van het regime, de rechterlijke macht en de aanklager-generaal verantwoordelijk zijn voor het leven van Atena."
Over de ontmoeting op zondag 23 april met Atena, zei haar moeder “Ze voelt zich helemaal niet goed. Ze heeft ongeveer 10 kg aan gewicht verloren, ze lijdt aan nierproblemen en heeft last van misselijkheid en duizeligheid. De dokter in het gevangenis ziekenhuis zei dat haar bloed besmet zou kunnen zijn. Haar tong is geel geworden en haar nagels zijn blauw.
Atenal Damei heeft aangekondigd dat ze in hongerstaking is gegaan om te protesteren tegen de veroordeling van haar twee zussen, Ensieh en Hanieh, die het Iraanse regime hebben beschuldigd van het gijzelen van families van politieke gevangenen.

Hanieh en Ensieh werden door het Teheran-strafhof tot drie maanden cel veroordeeld omdat ze zijn aangeklaagd voor het beledigen van officieren tijdens de arrestatie van Atena. Atena heeft geëist dat het vonnis moet worden ingetrokken.
Intussen heeft Atena's moeder gezegd dat "Atena voor het gevangeniskantoor zal gaan zitten en in hongerstaking zal gaan als ze niet op haar eisen ingaan."
Atena Daemi werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenis op ongegronde aanklachten van 'samenkomst, samenzwering en propaganda tegen het regime', 'godslastering en belediging van Khamenei' en 'het geheimhouden van misdaadbewijzen'.
Mensenrechtenorganisaties en groepen zeggen echter dat de redenen voor de veroordeling van Atena te maken heeft met haar opmerkingen op Facebook  en de muurschilderingen waarin ze de doodstraf bekritiseert, haar bezoek aan grafplaatsen van degenen die zijn gedood tijdens de protesten na de presidentsverkiezingen in 2009 en haar verslaggeving over de situatie van politieke gevangen.



No comments:

Post a Comment