Wednesday, May 3, 2017

Reporters Without Borders: Iran Is One of the World's Biggest Prisons for Journalists Journalisten-Zonder-Grenzen: Iran is Eén van de Grootste Gevangenissen ter Wereld voor Journalisten



  27 april 2017

Op woensdag 26 april rapporteerde “Journalisten zonder Grenzen” dat Iran nog altijd één van de vijf grootste gevangenissen blijft voor media activisten en dat Khamenei nog steeds op de lijst staat van vijanden van de persvrijheid.

Het rapport geeft aan dat het Iraanse regime tientallen journalisten en web-bloggers gevangen heeft gezet op basis van geconstrueerde beschuldigingen van “handelend tegen de nationale veiligheid” en zelfs “morele corruptie”.
Het is te wijten aan dusdanig slechte omstandigheden in de gevangenis en aan het onthouden aan de gevangenen van medische behandeling, dat vele gewetensgevangenen en journalisten in hongerstaking gaan om hun meest basale rechten op te eisen. Om deze reden hebben tien journalisten in het afgelopen jaar hun leven geriskeerd.
Volgens “Journalisten zonder Grenzen” was media vrijheid één van de hoofdeisen van de revolutie die het bewind van de Sjah omver wierp en die Ayatollah Khomeiny aan de macht bracht in 1979, maar dit is een belofte waar men zich nooit aan heeft gehouden. De media staan voor het grootste deel onder scherp toezicht van het Islamitische regime en er is geen enkele onderbreking geweest in de vervolging van onafhankelijke journalisten,  stadsverslaggevers en de media.
Media medewerkers staan nog steeds onafgebroken bloot aan intimidatie, willekeurige arrestatie en lange gevangenisstraffen die opgelegd worden door revolutionaire rechtbanken aan het slot van oneerlijke processen. Ondanks een verbetering in zijn internationale betrekkingen blijft Iran één van de vijf grootste gevangenissen voor mensen die in de media werkzaam zijn. 

No comments:

Post a Comment