Tuesday, August 22, 2017

Iran: Martelingen en doodstraf voor alweer een tiener 16 augustus 2017

- Mehrab Eyvazi, een adolescent, die samen met negen anderen op 17-jatige leeftijd gearresteerd werd, werd door een rechtbank van het regime wegens moord ter dood veroordeeld. Volgens nadere berichten werd hij op een politiepost met verkrachting bedreigd, na eerst zwaar geslagen en gemarteld te zijn.
Eyvazi was jonder dan 18 jaar op het moment van zijn arrestatie, maar een forensische rechtbank bevestigde zijn rationele en mentale rijpheid ondanks zijn minderjarigheid, wat de vrijbrief leverde voor het uitspreken van een doodvonnis.
Een lid van Mehrab’s familie verklaarde in een interview: “Mehrab werd na zijn arrestatie samen met anderen naar het bureau van de Inlichtingendienst (detentie) gebracht. Hij mocht lange tijd geen contact opnemen met zijn familie. Hij kreeg zelfs geen advocaat, en werd bij het verhoor zo erg geslagen dat hij zelfs niet meer kon bewegen.
Deze welingelichte bron zei: “Mehrab verklaarde, na in contact met zijn familie geweest te zijn, dat ze hem uitgekleed hadden en gedwongen hadden op de grond te gaan liggen, waarbij ze hem filmden en met vernederende bewegingen met een stok dreigden hem te verkrachten.”
“Mehrab vertelde dit aan de rechter en ook dat zijn bekentenis onder druk tot stand gekomen was, maar de rechter antwoordde dat dergelijke dingen in het Islamitische systeem zeker niet gebeuren, waardoor hij Mehrab er impliciet van beschuldigde te liegen.”
“Mehrab vertelde zijn familie over zijn ervaringen met de forensische geneeskunde, die zijn mentale groei bevestigd had. Hij verklaarde: “Ze hebben enkel een paar simpele vragen over mezelf en mijn rechtszaak gesteld, zoals wat ik buiten gedaan had, en waarom ik niet naar school ging om te studeren, waarna een andere dokter kwam om mij van kop tot teen bekijken, hoogstens een minuut lang, en op die manier tot zijn diagnose over mijn intellectuele en mentale rijpheid kwam!”
De intellectuele en mentale rijpheid van Mehrab werd door de forensische artsen vastgesteld, terwijl andere bij deze zaak betrokken tieners, die voor een deel zelfs ouder waren dan hij, geen diagnose van volwassenheid kregen.
Eyvazi’s familie verklaarde dat de aanklager erop wees dat er geen sprake was van een verkrachting en dat de beweringen van Mehrab op een misverstand berustten en dat hij de rechtbank om vergiffenis wou vragen.
Op het moment zitten drie verdedigers in deze zaak van o.a. Mehrab Eyvazi in de Ardebil-gevangenis voor volwassenen

No comments:

Post a Comment