Tuesday, August 29, 2017

Iran: De vastberaden & moedige houding van de hongerstakende politieke gevangenen



26 augustus 2017
 Een groep politieke gevangenen in de Gohardasht-gevangenis in Karaj (ten westen van Teheran) schreef op de 26e dag van hun staking een brief aan de mensenrechtenorganisaties en -verenigingen in de hoop op erkenning van hun rechten. De politieke gevangenen deden een beroep op de mensenrechtenorganisaties om de gevangenissen in Iran te bezoeken om met eigen ogen de slechte conditie van politieke gevangenen te aanschouwen. In hun brief wijzen de politieke gevangenen ook op de al 40 jaar aan de gang zijnde repressie en schending van mensenrechten, waarbij ze schrijven dat "een persoon niet zo makkelijk zelfrespect en vrijheid realiseert. Wij en sommige van onze broeders, die op hun 70e nog gevangengezet worden, zijn getuige van grove schendingen van mensenrechten tegenover de gewetensbezwaarde en politieke gevangenen door de autoriteiten van het justitiële apparaat, van de Inlichtingendienst en de cipiers.
De protesterenden kwamen op voor hun eisen en hun verzet: "Wij, de onderdrukte gevangenen, houden een hongerstaking uit protest tegen de martelingen en wreedheden van de gevangenbewaarders. We zullen ons niet alleen verzetten, maar zullen ook unaniem in hongerstaking gaan. Vandaag is het de 26e dag van onze staking en we verwachten van de rechtgeaarde landgenoten, zowel organisaties als natuurlijke personen, en van mensenrechten- activisten dat ze ons steunen in onze strijd tegen de misbruiken en onderdrukking in een dergelijke gevoelige en gevaarlijke situatie. We vragen u niet samen te werken met de onderdrukkers, niet onverschillig te staan tegenover al die wreedheid en misdaden en om voor ons allen te bidden."
"Wij roepen alle internationale mensenrechtenorganisaties op onze rechten te erkennen, waarbij we ze verzoeken om een bezoek te brengen aan de gevangenissen in Iran om met eigen ogen de slechte conditie van politieke gevangenen te aanschouwen", aldus de zich verzettende gevangenen.
In een oproep aan het Iraanse volk schreven de gevangenen in de brief ook nog: "Beste landgenoten! Weest u er zich van bewust dat de huurlingen van het regime de schamele bezittingen van de gevangenen gestolen en geplunderd hebben en dat ze op een dag in het openbaar door internationale tribunalen verantwoordelijk gehouden zullen worden voor dergelijke misdaden.
De politieke gevangene Shahin Zoghitabar, die in hongerstaking is in hal 10, afdeling 4 van de Gohardasht-gevangenis, schreef eveneens een brief over het verzet van de gevangenen: "De Mongolen hebben Iran verwoest, zoals de geschiedenis ons leert. Het nageslacht zal zo ook het mullah-regime als een criminele heerschappij in de geschiedenis bestempelen; een regime dat duizenden mensen in 1988 afmaakte. Sinds die jaren onderdrukken ze het volk en martelen ze gevangenen om zelf te overleven. Ik en andere politieke gevangenen zetten onze staking voort tot de laatste druppel van ons bloed om onze eisen kracht bij te zetten."

No comments:

Post a Comment