Tuesday, October 17, 2017

Teheran: politieke Soheil Arabi gevangene in levensgevaar



12 oktober 2017
De Iraanse fotograaf en journalist Soheil Arabi is in de Evin gevangenis van Teheran in hongerstaking. Hij protesteerde daarmee tegen zijn onrechtmatige gevangenisstraf en de represailles waaraan zijn familie wordt blootgesteld. Zijn gezondheid is intussen zeer kritiek.
De 32-jarige politieke gevangene Soheil Arabi (op de foto met zijn dochter Rojana voor zijn detentie) bevindt zich in kritieke toestand in de Evin gevangenis in Teheran. Hij protesteerde met een hongerstaking tegen zijn onrechtmatige opsluiting en tegen het feit dat zijn familie steeds weer door de Revolutionaire Garde wordt bedreigd en geïntimideerd. Zijn vrouw, Nastaran Naimi, loopt nu ook het risico van een gevangenisstraf.
De fotograaf en journalist Soheil Arabi werd in de herfst van 2013 gearresteerd, omdat hij op Facebook kritiek had geuit op het Iraanse regime en de leiding ervan. Sindsdien zit hij gevangen. In 2015 werd hij ter dood veroordeeld wegens zogenaamde 'belediging van islamitische heiligheden'. In een hogere beroep werd het vervolgens teruggebracht tot zeven en een half jaar gevangenisstraf. Nadat de helft van de gevangenisstraf is uitgezeten hebben gevangenen in Iran het recht op vervroegde vrijlating. Dit wird Soheil Arabi echter ontzegd en er dreigt zelfs een nieuwe aanklacht wegens "propaganda tegen de staat".
Bevendien wordt de familie van Soheil Arabi herhaaldelijk bedreigd en getreiterd door de Revolutionaire Garde. Zijn vrouw Nastaran Naimi werd op 31 juli gearresteerd en een week lang vastgehouden en ondervraagd, omdat ze zich via internet heeft ingezet voor de vrijlating van haar man en met buitenlandse media heeft gesproken over de onrechtmatige detentie van Soheil Arabi. Nastaran Naimi werd vervolgens op borgtocht vrijgelaten, maar wordt nu bedreigd met gevangenisstraf wegens "propaganda tegen de staat". Daarnaast verloor Nastaran Naimi in september haar baan nadat de Revolutionaire Garde haar werkgever onder druk zette.

Teheran – 02-10-2017: Mensenrechtenactivisten voeren actie voor de vrijlating van Soheil Arabi en andere politieke gevangenen.
Naar aanleiding van deze represailles is Soheil Arabi eind augustus in hongerstaking gegaan. 'Ik kan niet zwijgen ​​over de constante en onrechtvaardige bedreigingen tegen mijn familie', schreef hij in een van zijn brieven uit de gevangenis. Zijn gezondheid is intussen zeer kritiek. De gevangene heeft hoge bloeddruk en maagbloedingen. Hij is zo verzwakt dat hij nauwelijks kan spreken. De gevangenisbeambten weigeren hem echter in een ziekenhuis te laten behandelen.
Volgens mensenrechtenactivisten schreef Soheil Arabi eind september in een bericht dat hij elke avond wachtte en hoopte dat Justitie en rechters nadenken over waar ze mee bezig zijn, en dat ze hem met rust laten, zodat hij zijn vrouw eindelijk weer in de armen kan sluiten en zijn dochter verhaaltjes kan vertellen.
Al eerder heeft Arabi het zich beklaagd  over het onrecht dat hem en andere politieke gevangenen wordt aangedaan,. Hij kon niet meer zwijgen toen hij onschuldige mensen in de Evin gevangenis gefolterd zag worden. Hij wilde de stem van zijn medegevangenen zijn, onder wie Mahmoud Langroudi (docent en vakbondsactivist), Ali Shariati (mensenrechtenactivist die tegen zuuraanvallen op vrouwen heeft geprotesteerd) en Arash Sadeghi (mensenrechtenactivist die campagne heeft gevoerd) tegen de doodstraf).

Volgens persberichten verklaarde Christian Mihr van de organisatie Reporters Without Borders: "Iran is wereldwijd een van de landen met de meeste journalisten in de gevangenis, waarvan er onlangs een aantal in hongerstaking is gegaan". Arabi's zaak is bijzonder tragisch omdat hij al heel lang in de gevangenis zit. De bedreiging van zijn vrouw is typerend: "Het is helaas geen uitzondering dat verwanten ter verantwoording worden geroepen. We hebben dat zelf meegemaakt bij journalisten die in ballingschap leven," zei Mihr. "Men moet zich niet laten bedriegen, maar de druk op Iran handhaven en geen compromissen sluiten over mensenrechtenkwesties."

No comments:

Post a Comment