Monday, October 2, 2017

Iran: Nog eens vijf jaar gevangenisstraf voor woordvoerder van Lerarenvereniging bevestigd



 27 september 2017

 Verwanten van de gevangen woordvoerder van de Lerarenvereniging verklaarde dat een Iraanse rechtbank onlangs de gevangenisstraf van vijf jaar voor deze activist bevestigd heeft.
Mahmoud Beheshti Langroudi zit momenteel een eerdere gevangenisstraf uit in de Evin- gevangenis in Teheran. Volgens zijn zoon bedraagt zijn totale straf 14 jaar.
Abuzar Beheshti Langroudi, zoon van de gevangen woordvoerder van de Lerarenvereniging verklaarde in een interview met ‘Radio Farda’ dat de gevangenisstraf van vijf jaar onlangs gehandhaafd werd door een bevestiging van het vonnis voor Beheshti uit september 2015.
Hij vermeldde dat de woordvoerder van de Lerarenvereniging al drie vonnissen achter de rug heeft, en wel in de jaren of 2004, 2007 en 2010, waarbij hij in totaal negen jaar gevangenisstraf kreeg, zodat het nu in totaal 14 jaar wordt.
De vorige straffen van Beheshti bestaan uit een opgeschort vonnis uit maart 2007 en vijf jaar gevangenisstraf uit 2010 wegens zijn protest tegen de bestraffing van Rasoul Bodaghi, een eveneens gevangen zittende leraar.
De zoon van Beheshti verklaarde dat de steeds weer tegen hem ingebrachte beschuldigingen aanklachten bevatten zoals “bijeenkomsten en samenzwering tegen de nationale veiligheid en propaganda tegen het systeem.”
Hij herinnerde eraan dat zijn vader met zijn activiteiten begon in 1999 en dat deze allemaal in verband stonden met zijn verenigingsactiviteiten.
Uit vrees voor een escalatie van sociale protesten treden de veiligheids- en politie-eenheden van het Iraanse regime hard op tegen activisten en bijeenkomsten, en verschillende activisten van verschillende groeperingen werden reeds meerdere malen gearresteerd en gevangengezet in Iran.
Op 3 september van dit jaar bekritiseerden twee internationale vakbonds- en lerarenverenigingen de onderdrukking van vakbondsactivisten in Iran.
Een paar dagen geleden verklaarde Beheshti in een brief, onder verwijzing naar zijn eigen slechts 10 minuten durende proces zonder advocaat, dat sommige rechters “in plaats van een fair proces te voeren” slechts “het vonnis ondertekenen dat hun door de veiligheidstroepen voorgelegd wordt.”
Vorige week verklaarde een woordvoerder van het Iraanse justitiële apparaat dat Mahmoud Beheshti tot vijf jaar gevangenis veroordeeld was uit "veiligheidsoverwegingen".
Functionarissen van het Iraanse regime gebruiken de term "veiligheidsoverwegingen" voor beschuldigingen tegen politieke activisten, journalisten vakbondsactivisten, en sommige justitiële functionarissen geven aan dat politieke overwegingen hen vreemd zijn.

No comments:

Post a Comment