Friday, September 29, 2017

Iraanse veiligheidsagenten traden met traangas op tegen arbeiders in Centraal- Iran




20 september 2017 16:13
Iraanse veiligheidstroepen vielen de arbeiders van twee maatschappijen in Centraal-Iran aan met “stokken en traangas”, waarbij ze de arbeiders sloegen en verminkten.
Dinsdag, 19 september, kwamen een aantal arbeiders van twee fabrieken, Azarab en Hepco, uit protest bij elkaar op twee verschillende locaties in de stad Arak. Arbeiders van de Azarab-Maatschappij blokkeerden de grote weg Arak-Teheran en vroegen de autoriteiten iets met hun protest te doen, toen de Speciale Strijdkrachten hen plotseling aanvielen. Volgens een bericht blokkeerden arbeiders van de Hepco-maatschappij ook de spoorweg bij Arak.
Er zijn foto’s en video’s van de confrontatie met de oproerpolitie bij deze bijeenkomsten in cyberspace en enkele websites gepubliceerd. In de cyberspace-netwerken en social media zijn foto’s te zien van arbeiders met beenbreuken ten gevolge van het optreden van de oproerpolitie of met verwondingen aan hun hoofd of in hun gezicht. In één van de videoclips, te vinden op sociale netwerken, scanderen arbeiders “een arme arbeider hoort niet geslagen te worden,” en “onwaardig; deugnieterij” en ook “onschuldige arbeiders moeten bevrijd worden” en “huurlingen, ga weg.”
Volgens berichten van woensdag werd de protestbijeenkomst van de Azarab-maatschappij-arbeiders in Arak aangevallen door veiligheidstroepen onder gebruikmaking van traangas om de arbeiders uiteen te jagen. De arbeiders verklaarden op de bijeenkomst o.a. dat ze al sinds vier maanden geen loon meer ontvangen hebben.
De arbeiders, die een deel van de aandelen van de maatschappij bezitten, uitten ook hun grieven m.b.t. de algemene vergadering van de maatschappij op 17 en 18 september, nl. dat de wet bij die vergadering "niet in acht genomen was".

Arbeiders van de twee Hepko- en Azarab-fabrieken in Arak hadden al verschillende keren op bijeenkomsten geprotesteerd wegens niet uitbetaalde lonen.

De provinciale autoriteiten hadden herhaaldelijk beloofd de lonen uit te betalen, maar de arbeiders verklaarden op hun bijeenkomsten dat deze beloften niet nagekomen werden.
Eerder al hadden veiligheidstroepen meerdere malen vakbondsbijeenkomsten aangevallen en arbeiders verwond en aangehouden. In de laatste jaren zijn tientallen arbeiders ook tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens het organiseren van vakbondsbijeenkomsten.
Azarab Industries Co. is een Iraanse bouwfirma actief op het gebied van industriële infrastructuur, gas- raffinaderijen, petrochemische complexen, cementfabrieken en hydroëlektrische energiecetrales. De maatschappij was op 2 mei 1985 opgericht, onder No. 913 bij het registratiebureau in de Markazi-provincie, en handelt volgens EPC-, BOO- en BOT-managementovereenkomsten in het kader van het officiële ontwikkelingsbeleid m.b.t. de grote basisindustrieën.
Hepco Company werd in 1974 opgericht met als doel bouwmachines te assembleren, en werkt sinds 1975 officieel samen met de maatschappijen Internash, Poklin, Sakai, Dinapak en Lokomo uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan, Zweden en Finland.
Hepco is vandaag de dag actief als bouwer of toeleverancier op het gebied van infrastructuur, mijnbouw en landbouw. 




No comments:

Post a Comment