Sunday, September 24, 2017

Iran: Protesten in verschillende steden



17 september 
Zaterdag 16 september demonstreerden bijna tweeduizend gepensioneerde burgerleden van de strijdkrachten en leraren uit de provincies Teheran, Alborz, Isfahan, Central, Zuid-Khorasan, Noord-Khorasan, Khorasan Razavi, Gilan, Mazandaran, Kermanshah, uit protest tegen hun moeilijke leefomstandigheden op het plein voor de Vahdat Hall in Teheran. Ze scandeerden: "Genoeg met de tirannie en onderdrukking, onze tafel blijft leeg", "We zullen niet ophouden tot we onze rechten krijgen". Op de spandoeken van de protesteerders stond: "Rouhani, Rouhani, houdt u aan uw beloften." Politie-eenheden omsingelden de demonstratie om een uitbreiding ervan te voorkomen.
Honderden gepensioneerde militairen protesteerden tegenover het bureau van president Rouhani in Teheran. Ze hekelden de misleidende slogans van Rouhani en scandeerden: "De regering van omzichtigheid en hoop, welke hoop? Welke hoop?"
Intussen hebben meerdere steden te maken gekregen met protesten van gepensioneerden.
In Mashhad en Orumieh verzamelden zich gepensioneerden tegenover regeringsgebouwen. Ze droegen handgeschreven spandoeken bij zich: "Uw tafel is kleurrijk, onze tafel treurt." “We blijven hier staan tot we onze rechten krijgen", "Hoe lang nog discriminatie?".
In Sari hielden opvoeders een protestdemonstratie tegenover het bureau van de gouverneur om de aandacht op hun salarissen te vestigen, met daarbij een vergelijking met de maatstaven van het regime zelf. Ze hadden spandoeken bij zich: "De armoedegrens ligt bij 4 miljoen, ons salaris bedraagt een miljoen", "Elke belofte die ze deden was loos." De repressieve politie-eenheden vielen de demonstranten aan, namen hun spandoeken af en probeerden hen uiteen te drijven, maar werden met hun verzet geconfronteerd.
In Kermanshah protesteerden honderden gepensioneerde leraren tegen het uitblijven van hun loon of salaris vlak vóór het gebouw van de pensioendienst. De bijeenkomst van de gepensioneerden in Khorramabad werd eveneens tegenover het bureau van de gouverneur gehouden. Ze eisten een salarisverhoging.
Tegelijkertijd protesteerden in Mashhad en Kerman gepensioneerden die slachtoffer geworden waren van het Kaspische Instituut, dat banden heeft met de Revolutionaire Garde.
In Mashhad hadden de slachtoffers een groot spandoek bij zich: "Wij, de cliënten van het gevolmachtigde Kaspische Instituut, zullen onze legitieme sit-in voortzetten tot we onze rechten krijgen." Ze scandeerden: "We hebben het al tien maanden geprobeerd, maar kregen niets dan leugens te horen." "Geen enkel land heeft ooit zo’n slechte regering gezien." "Onderdrukking, corruptie en verduistering zijn de cadeaus van deze regering."
De slachtoffers van plunderingen in Kerman, die een sit-in gehouden hebben in het bureau van de maatschappij, plaatsten in een symbolische daad een lege tafel die leeggeroofd was en protesteerden daarmee tegen deze plunderingen. De kinderen begeleidden hun ouders met eigen spandoeken: "Vergeet Myanmar, denk aan ons!"
En ook de staking van de arbeiders in de Karoon-cementfabriek duurt voort. Ze protesteren sinds 11 september tegen het uitblijven van hun salarissen, en dat sinds vele maanden.
In Qazvin verzamelden zich een aantal arbeiders van de Iran Industrial Sponge Maatschappij en van Nazanakh tegenover het bureau van de gouverneur uit protest tegen zijn passiviteit ten opzichte van hun eisen.
Een aantal protesterende jongeren  hebben ook de resultaten van de toelatingsexamens van de universiteiten betwist en zich tegenover het bureau voor hoger onderwijs in Teheran verzameld. Politie-eenheden zetten traangas in om de demonstranten uiteen te jagen.
Het Iraanse Verzet richtte zich met een groet aan alle protesterende gepensioneerde arbeiders, aan investeerders wier spaarcenten geplunderd werden, aan leraren, actieve arbeiders, verpleegsters, universiteitsstudenten en …, die in Iran onder het bewind van de mullahs van hun rechten beroofd zijn, en roept alle Iraniërs, speciaal de jeugd, op om op te staan als steun voor deze protesterenden. Het Iraanse Verzet roept ook alle vakbonden, leraren en gepensioneerde arbeiders in verschikkende landen, en de relevante internationale organisaties op, met protestdemonstraties hun solidariteit met Iran te betuigen en het repressieve en wrede beleid van de mullahs te veroordelen.
Armoede, inflatie, werkloosheid en de desolate Iraanse economie is het resultaat van vier decennia van een religieus fascisme in dit land. Het mullah-establishment eigent zich de nationale rijkdommen van Iran toe en zet tegelijk de armoede van het volk als onderdrukkingsmiddel in, met een export van terrorisme en nucleaire en raketprojecten, terwijl ze geplunderd worden door de oudere elite. Zolang dit regime aan de macht is, zal deze crisis zich alleen maar verder verdiepen en intensiveren.

No comments:

Post a Comment