Tuesday, September 5, 2017

UNO-expert bezorgd over de toestand van de gevangenen in hongerstaking in Iran



GENEVE (31 augustus 2017) – De Speciale Verslaggever voor de mensenrechtensituatie in Iran, Asma Jahangir, sprak vandaag haar diepe bezorgdheid uit over de situatie van een aantal gevangenen, die zich in een voortgezette hongerstaking bevinden uit protest tegen hun overplaatsing naar een zwaarbeveiligde afdeling van de Rajai-Shahr-gevangenis in Karaj, ten westen van Teheran, en over hun behandeling in gevangenschap.
“Ik ben echt gealarmeerd door de berichten over de deplorabele medische omstandigheden waarin de hongerstakende gevangenen moeten leven, en door de berichten over de sinds hun overplaatsing niet aflatende martelingen en mishandelingen,” verklaarde Jahangir.
De afgelopen twee weken werden 53 gevangenen, waaronder meer dan 15 Baha’is, zonder voorafgaand bericht of nadere verklaring overgeplaatst. Geen van allen mocht zijn of haar persoonlijke bezittingen meenemen, ook niet hun medicamenten. Volgens deze berichten bleven ze nadien ook verstoken van hygiëne-artikelen, adequate kleding, adequate medische zorg en levensmiddelen, ook als ze die van hun eigen geld kochten
“De gevangenen elk contact met hun familie en advocaten en hen adequate medische zorg ontzeggen is in strijd met het internationale recht,” verklaarde de mensenrechtenexpert.
“Ik dring er bij de regering van Iran op aan om voor een snelle oplossing van de door de hongerstaking ontstane extreme situatie te zorgen, door een vertrouwensvolle dialoog over de grieven en de daaraan ten grondslag liggende mensenrechtenschendingen, waarbij hun waardigheid en autonomie ten volle gerespecteerd wordt,” besloot de expert.
Deze verklaring werd mede onderschreven door de Speciale Verslaggever voor het recht van iedereen om de hoogst mogelijke standaard van lichamelijke en geestelijke gezondheid te bereiken, Dainius Pûras, en die voor godsdienstvrijheid, Ahmed Shaheed.
Asma Jahangir (Pakistan) werd aangewezen als Speciale Verslaggever voor de situatie van de mensenrechten in de Islamitische Republiek Iran door de Raad voof Mensenrechten in september 2016. Jahangir was daarvóór president van het Hooggerechtshof van Pakistan en voorzitter van de Mensenrechtencommissie van Pakistan. Door de jaren heen kreeg ze nationaal en internationaal steeds meer erkenning en waardering voor haar bijdrage aan de zaak van de mensenrechten en werden haar meerdere mensenrechtenprijzen toegekend. Ze was in het bijzonder actief op het gebied van vrouwenrechten, bescherming van religieuze minderheden en het uitbannen van dwangarbeid. Ze is een gewezen Speciale Verslaggever voor versnelde terechtstellingen en godsdienstvrijheid.
De Speciale Verslaggevers en Werkgroepen maken deel uit van de Speciale Procedures van de Raad voor de Mensenrechten. Speciale Procedures, het grootste orgaan van onafhankelijke experts in het UNO-mensenrechten-systeem, is de overkoepelende benaming voor de onafhankelijke onderzoeks- en toezichthoudende mechanismen van de UNO, waarbij ofwel de situatie in een specifiek land of wereldwijd relevante thema’s bekeken worden. De experts van Speciale Procedures werken op vrijwillige basis; zij behoren niet tot de UNO-staf en worden niet betaald voor hun werk. Ze zijn onafhankelijk van elke regering of organisatie en werken vanuit hun eigen individuele capaciteiten.
De pagina van de UNO-Mensenrechten: Iran 
Voor meer informatie en toegang tot media, neem dan contact op met Katherine Cocco (+41 22 917 9899kcocco@ohchr.org)

No comments:

Post a Comment