Tuesday, February 23, 2016

Iran: Een Facebook-activist gaat in hongerstaking


Iran: Een Facebook-activist gaat in hongerstaking
Amir Golestani, een Facebook-activist in Iran en tot 7 jaar gevangenisstraf veroordeeld, is een hongerstaking begonnen. Deze politieke gevangene waarschuwde er bovendien voor dat, indien zijn eis tot voorwaardelijke vrijlating niet binnen de10 dagen gehonoreerd wordt, hij zijn protest zal versterken met een hongerstaking zonder drinken.
Golestani, geboren in 1980, werd op 13 augustus 2013 gearresteerd door agenten vn de inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde op zijn kantoor in Babolsar. Hij was de beheerder van een Facebook-pagina met de naam “Een [Afschuwelijk] Leven”, waarin hij verschillende sociale en politieke toestanden bekritiseerde.

Golestani werd 110 dagen in eenzame opsluiting vastgehouden in afdeling 2A in de beruchte Teheraanse Evin-gevangenis. Daarop werd hij tot 20 jaar en 91 dagen veroordeeld door een zogenaamde revolutionaire rechtbank, voorgezeten door rechter Moghise, op beschuldiging van “belediging van de heiligdommen en van de leider, vereniging en samenzwering tegen de nationale veiligheid en propaganda tegen de staat”. Hij was een van de acht Facebook-activisten die samen in totaal tot128 jaar gevangenisstraf veroordeeld werden. De beklaagden in deze rechtszaak kwamen uit verschillende steden, waaronder Yazd, Shiraz, Abadan, Kerman en Teheran. De oudste beklaagde was een 42-jarige vrouw en de jongste een 21-jarige man. ( – 14 februari 2016)

No comments:

Post a Comment