Monday, November 28, 2016

De vierde dag van een hongerstaking door een politieke gevangene in Iran





25 november 2016

De politieke gevangene Amir Amirgholi is in hongerstaking sinds 16 november uit protest tegen het gebrek aan zekerheid en de weigering van medische behandeling nadat hij geslagen was. Hij eiste bovendien dat de vergrijpen van gevangenen gespecificeerd zouden worden en op afzonderlijke individuen gericht zouden worden. Sinds 21 november drinkt hij ook niet meer.
Amir Amirgholi schreef in een boodschap: "Vanaf 21 november 2016 ga ik ook niet meer drinken, als steunbetuiging aan de andere hongerstakende politieke gevangenen en om mijn legitieme eisen kracht bij te zetten. We hebben niets te verliezen bij onze strijd voor vrijheid en gelijkheid. Ofwel de dood, ofwel de vrijheid"
De politieke gevangene Amir Amirgholi was bij eerdere rechtszaken in hoger beroep door de rechtbank tot 21 jaar gevangenisstraf veroordeeld, en wel op grond van beschuldigingen als "vergaderen en samenzweren met het oog op acties tegen de nationale veiligheid" en "verstoring van de openbare orde door aan bijeenkomsten deel te nemen" en daarbij ook beschuldigd van "blasfemie", "belediging van Khamenei" en "propaganda tegen het regime", en daarvoor nog eens tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

------
De politieke gevangene werd in handboeien naar de rechtbank gebracht in Iran
25 november 2016

 Woensdag 23 november 2016 werd de politieke gevangene Zartosht Ahmadi Ragheb in handboeien naar de rechtbank gebracht. Hij stak dapper zijn geboeide handen in de lucht en verklaarde dat zijn enige misdaad erin bestaat consequent tegen de doodstraf te ageren.
Op 13 november 2016 werd Zartosht Ahmadi Ragheb in zijn huis gerresteerd zonder enige verklaring door agenten van het Ministerie van Inlichtingen en daarop overgebracht naar Afdeling 209 van de Evin-gevangenis. Bij afloop van het proces zei hij tegen zijn vrouw dat hij ten teken van protest in hongerstaking zou gaan, als hij niet naar de Algemene Afdeling van de gevangenis zou overgebracht worden. Sindsdien zit hij vast in eenzame opsluiting.

No comments:

Post a Comment