Thursday, June 2, 2016

Het Iraanse regime beveelt buitenlandse social media om data van Iraanse burgers door te geven


29 mei 2016
Het Iraanse fundamentalistische regime heeft een ultimatum van één jaar gesteld aan internationale social media, meer in het bijzonder Telegram, om data van hun Iraanse gebruikers mee te delen, meldde het officiële staatsnieuwsagentschap IRNA afgelopen zondag.
Het meldde dat de beslissing afgelopen zaterdag genomen was op een zitting van de Opperste Raad voor Cyberspace, een comité over het gebruik van cyberspace, voorgezeten door president Hassan Rouhani en dat namens het regime dienst doet als regulator van de IT-sector.
Het Mehr-nieuwsagentschap, met banden met het beruchte Ministerie van Inlichtingen en Veiligheid (MOIS), meldde afgelopen zondag: "Op een zitting van de Opperste Raad voor Cyberspace, voorgezeten door President Hassan Rouhani, werd besloten dat alle buitenlandse social media die actief zijn in het land, binnen één jaar al hun data [over Iraanse burgers] bekend moeten maken."
In een apart bericht meldde Mehr dat Telegram, een berichten-app met meer dan 20 miljoen gebruikers in Iran, al zijn data over Iraanse gebruikers moet aanleveren indien zij verder actief willen blijven in Iran.
"Op grond van een directive die vorige avond door de Opperste Raad voor Cyberspace goedgekeurd werd, zijn buitenlandse social media die in het land actief zijn, verplicht alle data die zij over Iraanse burgers bijhouden, aan de Iraanse instanties door te geven, als ze ook in de toekomst nog in Iran willen blijven werken. Derhalve moet Telegram alle data over Iraanse gebruikers doorgeven," verklaarde het.
Het bericht voegde eraan toe dat meer dan 80 procent van de wereldwijde Telegram-gebruikers in Iran woont.
IRNA verklaarde verder dat het comité eveneens beslist had een eigen social-media-netwerk te ontwikkelen, als concurrentie met buitenlandse netwerken.
De autoriteiten in Iran, waar Facebook en Twitter officieel in de ban gedaan zijn, alhoewel gebruikers zich met makkelijk te verkrijgen software toegang kunnen verschaffen, hebben jaren lang geprobeerd het gebruik van social media door Iraniërs aan banden te leggen.

Deels gebaseerd op radioberichten

No comments:

Post a Comment