Wednesday, June 1, 2016

VS Commissie Buitenlandse zaken neemt resolutie over Camp Liberty aan



19 mei 2016
Woensdag steunde de Amerikaanse Commissie van Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden unaniem een resolutie voor ‘veiligheid’ van de leden van de belangrijkste Iraanse oppositie die in Camp Liberty leven, in Irak.
Dit was de eerste resolutie in zijn soort.
De Resolutie, ‘H. Res.650’, op voordracht van Afgevaardigde Ted Poe (R-TX), doet een beroep op de regering van de VS om samen te werken met de regering van Irak (Gol) om ervoor te zorgen dat personeel dat verantwoordelijk is voor het verschaffen van veiligheid voor Camp Liberty gescreend wordt en geen banden heeft met Islamitische Korps van de Revolutionaire Garde (IRGC) van het Iraanse regime Qods Strijdmacht of afgeleiden daarvan.

De ontwerp Resolutie doet ook een beroep op de VS en Gol, in samenwerking met de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), om de Iraanse oppositie te helpen om hun bezittingen in Camp Ashraf en Camp Liberty te verkopen, waarmee zij vervolgens in hun herhuisvesting kunnen voorzien.
Het dringt er bij de bovenstaande bekende belanghebbenden op aan om de herhuisvesting te versnellen “conform de voorwaarden van december 2011 MOU”.
In opmerkingen, voorafgaand aan het akkoord op H. Resolutie 650, zei Commissievoorzitter Ed Royce (R-CA): “Afgelopen oktober zijn 23 inwoners van Camp Liberty gedood bij een raketaanval op het kamp.
En we krijgen inlichtingen dat het Iraanse regime en de gevolmachtigden van het regime in Iran bezig zijn met de voorbereiding van een op handen zijnde aanval op de kampbewoners.

Daarom doet de resolutie van Poe een beroep op de Amerikaanse èn op de Irakese regering om er hard aan te werken dat de kampbewoners voorzien worden van de nodige bescherming en om zekerheid te verschaffen over een snelle overplaatsing uit Irak, naar zulke veilige oorden als Albanië.“

Na de hearing zei voorzitter Royce nog: “Mijn doel is om dit snel  verder behandeld te krijgen.”

Een van de Commissie leden, Eliot Engel (D-NY) merkte op: “De bewoners van Camp Lilberty verdienen het om waardig en zonder angst voor geweld te leven.”

Het garanderen van het veilig herhuisvesten van de Iraanse oppositie in Bagdads Camp Liberty zou voor de VS “enigszins ons eerherstel als land betekenen,” zei Afgevaardigde Dan Rohrabacher (R-CA) woensdag tijdens de hearing.

“Het is een schandvlek op ons land geweest dat wij – bij vele gelegenheden, niet de mensen hebben bijgestaan die met ons opgescheept zitten.”

Afgevaardigde Rohrabacher zei dat de bewoners van Camp Liberty lange tijd tegenstand geboden hebben tegen “de dictatuur van de moellah in Teheran,” en dat de VS “de mensen in de steek hebben gelaten die hun leven gewaagd hebben voor ons en wij steken die mensen gewoon geen hand toe.”
Afgevaardigde Brad Sherman (D-CA) wees erop dat de VS invloed heeft op de Irakese regering, gebaseerd op VS steun.

 “Irak moet met klem door de Verenigde Staten worden opgeroepen om aan zijn minimale mensenrecht verplichtingen te voldoen door Camp Liberty te beschermen.”

Afgevaardigde Sherman zei, dat, hoe je ook aankijkt tegen de nucleaire deal van Iran,  “de MEK een belangrijke rol heeft gespeeld in het onthullen van de inlichtingen over het Iraanse illegale nucleaire programma.”

 “Wij staan allemaal in het krijt bij de MEK omdat zij de wereld geïnformeerd hebben en er zo voor hebben gezorgd dat de VS en de wereld zich op het probleem geconcentreerd hebben.”

Afgevaardigde Ileana Ros-Lehtinen (R-Fla) zei dat het geen geheim was Irak er niet in geslaagd was de bewoners te beschermen.

“Camp Liberty heeft nooit adequate bescherming geboden en nu met Irans nucleaire deal en een Iran dat steeds meer geld krijgt om zijn ilegale activiteiten uit te voeren, vrees ik dat Liberty zelfs een makkelijker en groter doel wordt voor het regime dan ooit ervoor,” zei zij.
De auteur van de resolutie, Afgevaardigde Ted Poe (R-TX), zei dat 140 bewoners van Camp Liberty gedood zijn en 1.300 anderen raakten gewond bij zeven aanvallen op hun twee Kampen in Irak.

Er zijn zeven mensen ontvoerd.

“Geen enkele persoon is verantwoordelijk gehouden voor deze moorden, niet één persoon is gearresteerd of in de gevangenis gezet,” zei hij.
“De bewoners leven onophoudelijk in angst voor een nieuwe aanval.
Hun enige misdaad is het verzet tegen de tirannen in Iran.”


De officiële naam van de resolutie is: “H.Res.650 – Het voorzien in veiligheid en zekerheid aan de Iraanse dissidenten die in Irak in Camp Liberty wonen en in afwachting zijn van herhuisvesting door de Hoge Commissaris van de Vluchtelingen van de VN en permissie voor het gebruiken van hun eigen bezittingen om bij te dragen aan hun herhuisvesting.”

No comments:

Post a Comment