Friday, June 10, 2016

Iran blijft als staat topsponsor van terrorisme wereldwijd – jaarlijks rapport van de VS


·   02 juni 2016
In het donderdag gepubliceerde jaarlijkse Landenrapporten over Terrorisme, maakte het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekend, dat het Iraanse regime als staat de top sponsor is gebleven van terrorisme over de hele wereld.
Volgens het jaarlijks rapport van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS “bleef Iran de belangrijkste sponsor van terrorisme in 2015, met verschillende soorten steun, waaronder financiële, training en uitrusting aan groepen over de hele wereld – met name Hezbollah. Iran is nauw betrokken gebleven bij het conflict in Syrië, waarbij nauw samengewerkt werd met Assads regime bij de bestrijding van de Syrische oppositie en ook in Irak, waar Iran door is gegaan met steunen van milities, o.m. Buitenlandse Terroristen Organisatie Kata’ib Hezbollah. Bovendien was Iran betrokken bij de steun aan de aanvallen van gewelddadige Shia oppositie groepering in Bahrein. Bij deze inspanningen werd Iran terzijde gestaan door Hezbollah, dat doorging met wereldwijd te opereren, zoals aangetoond is door de verstoring van Hezbollah activiteiten in 2014 in Peru en in 2015 op Cyprus.”
Het verslag van Buitenlandse Zaken onderstreepte  “In 2015 bleef Irans staatssteun aan terrorisme wereldwijd onverminderd door het Islamitische Revolutionaire Garde Korps (IRGC-QF), het ministerie van Veiligheid en Teherans bondgenoot Hezbollah, dat een aanzienlijke bedreiging vormde voor de stabiliteit van Libanon en de hele regio.”
Justin Siberell, de huidige coördinator voor antiterrorisme, zorgde voor het rapport van 2015.
 “Iran bleef als staat de koploper van staten die het terrorisme wereldwijd sponsoren. Zoals in het rapport wordt uitgelegd gaat Iran door met het bieden van steun aan Hezbollah, Palestijnse terroristische groepen in Gaza en aan diverse groepen in Irak en het hele Midden-Oosten,” zegt Siberell bij zijn verslag donderdagmiddag voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Volgens de functionaris van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de VS “samenwerking met partners in Europa, Zuid-Amerika en West-Afrika uitgebreid om strategieën te ontwikkelen en te implementeren om de activiteiten te verijdelen van Iraanse bondgenoten en gesponsorde groepen als Hezbollah.”
Volgens de VS, in 2015 “breidde Iran zijn hulp uit aan Irakese Shia terroristengroepen, waaronder Kata’ib Hizballah (KH), een door de VS als Buitenlandse Terroristen bestempelde organisatie …. Iran gebruikte het Islamitische Revolutionaire Garde Korps (IRGC-QF), om buitenlandse politieke doelen te implementeren, en om een dekmantel te bieden voor veiligheidsoperaties en om instabiliteit te creëren in het Midden-Oosten. De IRGC-QF vormt Irans voornaamste mechanisme om terroristen in het buitenland op te leiden en te ondersteunen.”

Met het oog op de collaboratie van het Iraanse regime met Al-Qa’ida lichtte de regering van de VS toe “Iran bleef weigeren om Al-Qa’ida leden voor het gerecht te brengen die vast zaten en weigerde om in het openbaar die leden die in hechtenis zaten te identificeren. Voorheen stond Iran bevoorraders van Al-Qa’ida een hulplijn toe door Iran heen minstens sinds 2009 waarmee Al-Qa’ida materialen en vechters naar Zuid-Azië en Syrië kon brengen.”

No comments:

Post a Comment