Friday, July 15, 2016

Dappere moeder van de de marteldood gestorven Iraanse blogger ontmoet de onlangs vrijgelaten vakbondsactivist

07 juli 2016
 Sattar Beheshti was een blogger die het mullah-regime kritiseerde, en werd gearresteerd door de Iraanse cyber-politie op 30 oktober 2012. Zijn moeder, Gohar Eshqi, verloor haar zoon na folteringen op 3 november 2012. De gevangeniscipier, zijn moordenaar, werd tot slechts drie jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen veroordeeld. De moeder van Sattar kraakte dit verdict af met de woorden “Ik erken deze rechtbank niet. Mijn kind werd gedood onder folteringen. Dit verdict zal andere moordenaars aanmoedigen.”
De moeder van Sattar Beheshti ontmoette vorige week de onlangs vrijgelaten vakbondsactivist Jafar Azimzadeh, wiens hongerstaking van 63 dagen een intense sociale en internationale druk op het mullah-regime uitlokte en zijn recente vrijlating uit de gevangenis afdwong. Toen  Eshqi voor de eerste keer Jafar ontmoette, verklaarde zij “Toen ik Jafar zag, voelde ik hem aan alsof een zoon van mij, Sattar, uit de gevangenis was vrijgelaten.”

Azimzadeh had een straf van zes jaar uitgezeten in Afdeling 8 of van de Evin- Gevangenis. Zijn gezondheid was erg achteruitgegaan na twee maanden van protesten tegen de “schending van de fundamentele rechten van leraren en arbeiders,” alsmede tegen “hun gevangenzetting en juridische vervolging om schijnredenen” en het opstellen van beschuldigingen als “handelingen tegen de veiligheid”, geuit tegen vakbondsactivisten en leraren.

De moeder van Sattar sloeg het verzet en de moed van het vasten gedurende 63 dagen van Azimzadeh hoog aan. Mevr. Eshqi zei "Ik kan niet zo makkelijk deze ontmoeting beschrijven. Het is misschien beter door het publiceren van foto’s deze een stille stem te laten horen.”

Toen hij in hongerstaking was, kreeg  Azimzadeh van de vertegenwoordiger van het regime in het kantoor van de openbare aanklager te horen dat niets zou ondernomen worden om hem te beletten het leven te verliezen, indien hij zou doorgaan met zijn hongerstaking. Maar woensdag, 29 juni, meldde de Nationale Raad van het Verzet van Iran (NCRI) dat honderden arbeiders, leraren en jongeren vóór het kantoor van de Iraanse president Hassan Rouhani in Teheran eerder die dag als steunbetuiging aan Azimzadeh betoogd hadden, met de eis tot dringende actie om zijn leven te redden. Hij werd op vrijdag, 1 juli, vrijgelaten.

Mevr. Eshqi verklaarde over de moord op haar zoon, “Het strafwetboek van Iran is gebaseerd op onmenselijke bestraffingen en folteringen, en de leiders van het regime zouden moeten vervolgd en berecht worden door internationale rechtbanken.”

Op 9 jul is er een in Parijs grote bijeenkomst van Iraanse en internationale ondersteuners van de zaak van democratie en vrijheid in Iran - “Een vrij Iran” – zal het pleidooi ten gunste van de politieke gevangenen in Iran kracht bijzetten.

No comments:

Post a Comment