Wednesday, July 27, 2016

Iraanse politieke gevangene gaat in hongerstaking en stopt met zijn medicatie


 22 Juli 2016
 Op 17 juli ging de Iraanse politieke gevangene Arzhang Davoodi in hongerstaking en stopte met zijn medicatie uit protest tegen de miserabele situatie van zijn medegevangenen.
Davoodi zit vast in de beruchte Gohardasht-(Rajai Shahr)-Gevangenis in Karaj, ten noord-westen van Teheran.
Bij de aankondiging van zijn hongerstaking schreef Arzhang Davoodi een verklaring m.b.t. de onmenselijke omstandigheden van de gevangenen en de wijdverbreide corruptie binnen het regime: "Ik zal mijn hongerstaking pas beëindigen nadat de omstandigheden voor de gevangenen verbeterd zijn. Deze omstandigheden moeten onder de ogen komen van de internationale mensenrechtenorganisaties. De speciale verslaggever van de UNO-Mensenrechtenraad moet verder aandringen om voor een bezoek toegelaten te worden tot de gevangenissen in Iran om daar de abnormale en onmenselijke omstandigheden te onderzoeken. De leugenachtige sprookjes en beschuldigingen van de mullahs, de processen en de wijdverbreide corruptie, verslavingen en andere belangrijke thema’s moeten aan het licht gebracht worden.”
Hij richtte zich tot Ahmed Shaheed, de speciale verslaggever van de UNO m.b.t. de mensenrechtensituatie in Iran, en tot alle sympathisanten van mensenrechten in alle internationale forums:
"Na jaren van opsluiting in gevangenissen en onterechte beschuldigingen door de mullahs wil ik met deze actie het geweten van alle mensen wakker schudden m.b.t. de omstandigheden in de gevangenissen. De brute cipiers in verschillende gevangenissen zoals Rajai Shahr (Gohardasht) hebben de gevangenissen tot een kerkhof en slachthuis voor onze jongeren gemaakt door het binnenbrengen van goederen en smokkelwaar, waaronder drugs. Deze drugs zijn de voornaamste bron van inkomsten voor het gevangenispersoneel en ik schaam me om de gevolgen van dergelijke misdaden te beschrijven en de omstandigheden zoals die nu in de  gevangenissen heersen."
Arzhang Davoodi voegde er tot slot nog aan toe: "vanaf zondag 17 juli 2016 ga ik in staking wat mijn medicatie betreft en in hongerstaking, zodat de wereld aandacht moet schenken aan  de huidige situatie. Ik verwacht dat ik bedreigd zal worden en in eenzame opsluiting geplaatst door het hoofd van de gevangenis, Mohammad Mardani."
Achtergrond:
Davoodi werd in 2003 gearresteerd en gedurende lange periodes in eenzame opsluiting vastgehouden, waarbij hij gemarteld werd en geen toegang kreeg tot een advocaat en zijn familie.
Hij werd in maart 2005 tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld, later in beroep teruggebracht  tot 10 jaar, op beschuldigingen van “verspreiding van propaganda tegen het systeem” en “oprichting en leiden van een tegen de regering gerichte organisatie” voor zijn vreedzame activiteiten, waaronder voor een centrum voor culturele opvoeding, aldus Amnesty International. In mei 2014 werd hij tot 2 jaar gevangenisstraf extra veroordeeld, op beschuldiging van “belediging van de Opperste Leider.”
Arzhang Davoodi werd tevens ter dood veroordeeld voor zijn politieke opvattingen en zijn vreedzaam gebruik van het recht op vrijheid van meningsuiting.


No comments:

Post a Comment