Sunday, July 3, 2016

Iraanse politieke gevangene Jafar Azimzadeh vrijgelaten na een hongerstaking van 62 dagen


Als gevolg van de volharding  en vastberadenheid, na een hongerstaking van 64 dagen door de prominente politieke gevangene Jafar Azimzadeh en in lijn met een internationale golf van steun en de solidariteit van honderden andere politieke gevangenen voor Jafar, is het Iraanse criminele regime gezwicht voor  deze vastberadenheid en zag het zich gedwongen Azimzadeh vrij te laten.



De  Iraanse politieke gevangene Jafar Azimzadeh na zijn vrijlating uit de beruchte Evin-Gevangenis


Rond 8u. in de ochtend plaatselijke Teheraanse tijd zag het mullah-regime zich donderag 30 juni 2016 gedwongen uiteindlijk bakzeil te halen en deze onwrikbare politieke gevangene na een  hongerstaking van 64 dagen tijdelijk vrij te laten, met de belofte zijn zaak in een fair proces te zullen heroverwegen.
Op grond van het vrijlatingsbesluit van deze politieke gevangene besloot deze als een overwinnaar zijn hongerstaking te beëindigen.
In de afgelopen twee maanden ging een golf van initiatieven binnen en buiten Iran gepaard met solidariteitsbetuigingen van tientallen andere politieke gevangenen door zelf ook in hongerstaking te gaan.
Velen, daaronder vrienden, familieleden en mensenrechtenactivisten, demonstreerden voor de vrijheid van deze politieke gevangene. Talrijke demonstraties vonden plaats tegenover het  mullah-parlement, het bureau van de president en vóór het Sina-Hospitaal, waar Jafar behandeld werd. Social media berichtten dagelijks over zijn toestand.
Jafar Azimzadeh, een vakbondsactivist en zelf een arbeider, werd in de gevangenis gegooid wegens zijn verdediging van de rechten van arbeiders in Iran ongeveer 9 maanden geleden en werd tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij ging 64 dagen geleden in hongerstaking waarbij zijn gezondheidstoestand zodanig verslechterde dat de  dokters verklaarden dat hij snel het punt van onomkeerbaarheid zou bereiken.

De vrijlating van Jafar leidde tot een golf van vreugde en gejubel bij zijn familie en vrienden. Tientallen andere politieke gevangenen die met Jafar in hongerstaking gegaan waren, vierden zijn vrijlating alsof het hun eigen overwinning was.
De Nationale Verzetsraad van Iran had woensdag in een verklaring de onmiddellijke vrijlating van Jafar geëist. De verklaring luidde:

Iran: arbeiders en leraren demonstreren als steunbetuiging voor de politieke gevangene Jafar Azimzadeh


STFA: Honderden arbeiders, leraren en jongeren demonstreerden vóór het bureau van de Iraanse president Hassan Rouhani in Teheran in de ochtend van woensdag 29 juni, als steunbetuiging aan de politieke gevangene Jafar Azimzadeh, die toen de 62e dag van zijn hongerstaking doormaakte. De demonstranten eisten dringende actie om het leven van Azimzadeh te redden.
Ooggetuigen meldden dat de demonstranten, samengekomen vanuit verschillende steden uit heel Iran, slogans scandeerden als
“Arbeiders horen niet in de gevangenis.” “Met arbeiderssalarissen wordt niet gesold.” “Gevangen arbeiders moeten bevrijd worden.” “Politieke gevangenen moeten bevrijd worden.” “62 dagen zijn er verstreken en Jafar zit nog steeds in de gevangenis.” en “Plunderaars verkeren in vrijheid, arbeiders daarentegen in de gevangenis.”  Repressieve  agenten van de inlichtingendienst en politie beletten iedereen video-opnames of foto’s van de demonstratie te maken.
Een dag vóór deze demonstratie werden Rasoul Boddaghi, Ismail Abdi en Mahmoud Beheshti Langroudi, gevangen leraren die onlangs vrijgelaten waren, bezocht door 180 andere leraren en arbeiders en gaven een verklaring uit een hongerstaking te beginnen vanaf donderdag, 30 juni, tot zaterdag, 2 juli, als steunbetuiging aan Azimzadeh.
Bovendien onderstreepten Ali Moezi, een aanhanger van het Iraanse verzet, en een aantal politieke gevangenen in de gevangenissen van Evin en Gohardasht dat het repressieve regime en zijn zogenaamde rechtspraak verantwoordelijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van Azimzadeh, eraan toevoegend dat zij op dinsdag, 28 juni, eveneens in hongerstaking gaan.
Azimzadeh zelf heeft in de afgelopen dagen enkele keren het bewustzijn verloren. Ondanks deze omstandigheden heeft de vertegenwoordiger van het bureau van de openbare aanklager, Hajilou, verklaard dat ze niets zouden ondernemen voor het geval Azimdzadeh het leven zou laten.

Azimzadeh is in hongerstaking uit protest  tegen de “schending van de fundamentele rechten van leraren en arbeiders,” “hun detentie en vervolging om schijnredenen” en het opstellen van beschuldigingen als “ageren tegen de veiligheid” tegen vakbondsactivisten en leraren.

No comments:

Post a Comment