Saturday, July 2, 2016

IRAN: Jafar Azimzadeh in kritieke toestand op dag 63 van hongerstaking


30 juni 2016

De gevangengezette Iraanse activist voor arbeidersrechten Jafar Azimzadeh, die zich op dag 63 van zijn hongerstaking in kritieke toestand bevindt.
Volgens berichten vanuit Iran hebben ooggetuigen in het ziekenhuis waar hij vastgehouden wordt, gemeld dat hij vandaag gebraakt had en dat de dokters verklaard hebben dat zijn toestand zeer ernstig is nu zijn spijsverteringsstelsel zelfs niet langer water verdraagt en dat hij nu het punt van onomkeerbaarheid bereikt heeft.
Woensdag, 29 juni, werd gemeld dat honderden arbeiders, leraren en jongeren vóór het bureau van de Iraanse president Hassan Rouhani in Teheran eerder die dag gedemonstreerd hebben als steunbetuiging aan Azimzadeh, met de oproep tot een spoedactie om zijn leven te redden.
Samengekomen uit verschillende steden uit heel Iran scandeerden de protesterenden: “Arbeiders horen niet in de gevangenis.” “Met arbeidersalarissen wordt niet gesold.” “Gevangen arbeiders moeten bevrijd worden.” “Politieke gevangenen moeten bevrijd worden.” “62 dagen zijn er verstreken en Jafar zit nog steeds in de gevangenis.” en “Plunderaars verkeren in vrijheid, arbeiders daarentegen in de gevangenis.” Repressieve  agenten van de inlichtingendienst en politie beletten iedereen video-opnames of foto’s van de demonstratie te maken.
Een dag vóór deze demonstratie werden Rasoul Boddaghi, Ismail Abdi en Mahmoud Beheshti Langroudi, gevangen leraren die onlangs vrijgelaten waren, bezocht door 180 andere leraren en arbeiders en gaven een verklaring uit een hongerstaking te beginnen vanaf donderdag, 30 juni, tot zaterdag, 2 juli, als steunbetuiging aan Azimzadeh.
Bovendien onderstreepten Ali Moezi, een aanhanger van het Iraanse verzet, en een aantal politieke gevangenen in de gevangenissen van Evin en Gohardasht dat het repressieve regime en zijn zogenaamde rechtspraak verantwoordelijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van Azimzadeh, eraan toevoegend dat zij op dinsdag, 28 juni, eveneens in hongerstaking gaan.
Azimzadeh zelf heeft in de afgelopen dagen enkele keren het bewustzijn verloren. Ondanks deze omstandigheden heeft de vertegenwoordiger van het bureau van de openbare aanklager, Hajilou, verklaard dat ze niets zouden ondernemen voor het geval Azimdzadeh het leven zou laten.
Azimzadeh is in hongerstaking uit protest  tegen de “schending van de fundamentele rechten van leraren en arbeiders,” “hun detentie en vervolging om schijnredenen” en het opstellen van beschuldigingen als “ageren tegen de veiligheid” tegen vakbondsactivisten en leraren.
 Azimzadeh, die op 8 november 2015 gearresteerd werd, zit een gevangenisstraf van 6 jaar uit in Afdeling 8 van de Evin-gevangenis wegens zijn deelname aan vreedzame en legitieme vakbondsactiviteiten.
Op 27 mei schreef Azimzadeh vanuit de gevangenis een open brief naar de International Labor Organization (ILO) waarin hij de slechte behandeling van arbeiders door het Iraanse regime aan de kaak stelde.
Een belangrijke eis richting autoriteiten van Azimzadeh en andere vakbondsactivisten is om de beschuldiging van “samenkomen en samenzweren om misdaden te begaan tegen de nationale veiligheid” en andere beschuldigingen m.b.t. de nationale veiligheid aan het adres van vakbondsactiviteiten.
Azimzadeh stuurde een verklaring vanuit de Evin-gevangenis na de vrijlating op borgtocht van de politieke mede-gevangene Ismail Abdi, Secretaris-generaal van de Iraanse Teachers’ Trade Association (ITTA), waarin hij verzekerde zijn hongerstaking voort te zetten tot de "eisen van miljoenen leraren en arbeiders" ingewilligd zijn.

We roepen alle verdedigers van mensenrechten, in het bijzonder de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de UNO, de Speciale Verslaggever van de UNO m.b.t. folteringen en andere wrede en inhumane straffen, de Speciale Verslaggever m.b.t. het recht van iedereen op het bereiken van het hoogst mogelijke niveau van fysieke en geestelijke gezondheid, de Speciale Verslaggever m.b.t. de situatie van de mensenrechten in Iran, en de Werkgroep m.b.t. Willekeurige Detentie, op  om dringend en effectief actie te ondernemen om de vrijlating van politieke gevangenen in hongerstaking in Iran, inclusief Azimzadeh, te bewerkstelligen.

No comments:

Post a Comment