Friday, July 15, 2016

STFA VEROORDEELDE DE CHOQUERENDE RAKETAANVAL OP,IRAANS VLUCHTELINGENKAMP in IraK


Dinsdag, 05 juli 2016

Weer een buitensporige en niet uitgelokte aanval op de weerloze Iraanse vluchtelingen in Camp Liberty, nabij Bagdad Airport: ruim 50 raketten werden gisteravond op het kamp afgevuurd vanuit de door de regering streng gecontroleerde veiligheidszone rondom het kamp. Meer dan 50 bewoners, waaronder 14 vrouwen, raakten ernstig gewond en grote delen van het kamp werden verwoest.
Struan Stevenson, voorzitter van de European Iraqi Freedom Association (EIFA) heeft  de aanval scherp veroordeeld en eiste onmiddellijke actie van de UNO en de Verenigde Staten om de bewoners te beschermen en hun hervestiging in Europese landen te bespoedigen. Struan Stevenson zei: “Dit was een afschuwelijke en laffe aanval. Maar ik zie me gedwongen de vraag te stellen wat in hemelsnaam de Verenigde Naties en de Verenigde Staten hiertegen ondernemen? Terwijl ze herhaaldelijk op papier de veiligheid van de bewoners gegarandeerd hebben, bewaarden ze nu het stilzwijgen en ondernamen niets, terwijl Iraanse agenten, met de  volledige medewerking van de Iraakse regering, herhaaldelijk bewakingsmissies rond het kamp uitvoerden, onder het voorwendsel dat het familieleden van de vluchtelingen waren, terwijl ze in werkelijkheid beledigingen naar de bewoners schreeuwden en gedetailleerde foto’s van de inrichting van het kamp maakten.
We hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat dit  een duidelijke aanloop naar een nieuwe raketaanval  was, zoals we in het verleden al een paar keer hebben geconstateerd, toen tientallen bewoners van Camp Ashraf en later Camp Liberty bruut vermoord warden. Ondanks onze waarschuwingen ondernamen de UNO en de VS niets.
“Gedurende de laatste 8 dagen werd de levering van voedsel, olie en medicamenten door agenten van de Iraakse regering geblokkeerd, en dit wederom op bevel van hun Iraanse sponsors. Deze blokkade heeft de bewoners onnoemelijk leed berokkend gedurende de RAMADAN , terwijl de temperaturen opliepen tot boven de 50 graden en zijj geen vers voedsel hadden, geen mogelijkheden om de generatoren bij te tanken om airco in te zetten en tenslotte voor de zieken niet de nodige medicijnen. De bewoners en hun vertegenwoordigers en ondersteuners hadden herhaaldelijk gewaarschuwd dat al deze maatregelen ongetwijfeld tot een poging tot een nieuw bloedbad zouden leiden. Dit is intussen een bekend patroon en onze waarschuwingen aan het adres van de UNO en de VS werden elke keer gewoon in de wind geslagen. Hun ineffectiviteit en incompetentie is werkelijk adembenemend geweest.
“En nu er 50 raketten op het kamp afgevuurd werden, die vreselijke verwondingen en verwoestingen aangericht hebben, weten we allemaal dat de raketaanval niet had kunnen plaatsvinden zonder de actieve medewerking van op z’n minst delen van de Iraakse regering en hun Iraanse bazen.
“De EIFA eist de onmiddellijke interventie van de UNO en de Amerikaanse ambassade in Bagdad, in eerste instantie om de daders van deze misdaad ter verantwoording te roepen en hen voor de rechter te brengen en ten tweede om de veiligheid van het kamp te waarborgen, tot ook de laatste bewoner in veiligheid kan gebracht worden.Ten derde moeten de UNO en de VS er onmiddellijk bij de Iraakse regering op aandringen dat verdere repressieve maatregelen tegen het kamp en zijn bewoners achterwege dienen te blijven, met name het beletten van de aanvoer van olie, voedsel , medicijnen en hulpvoertuigen. Ten vierde moet de regering van Irak ervan weerhouden worden agenten van de Iraanse Inlichtingendienst (MOIS) toe te laten, onder welk voorwendsel  dan ook, nog verdere verkennings- en bewakingsmissies in Camp Liberty op te zetten”.
Opmerking: Struan Stevenson is voorzitter van de European Iraqi Freedom Association (EIFA). Hij was lid van het Europese Parlement van 1999 tot 2014 en was voorzitter van de Delegatie van het Europese Parlement voor de betrekkingen met Irak van 2009 tot 2014.


No comments:

Post a Comment