Tuesday, May 17, 2016

Brits-Iraanse moeder van één jaar oud meisje zonder aanklacht gedetineerd in Iran


10 mei 2016
Een Brits-Iraanse moeder en ontwikkelingswerker is door het Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde Corps (IRGC) vastgezet, gescheiden van haar één jaar oude baby, zonder enige aanklacht en in eenzame opsluiting.
De familie van de ontwikkelingswerkster Nazanin Zaghari-Ratcliffe, 37, richtte een dringende oproep aan de Britse Premier David Cameron er alles aan te doen om deze “ongehoorde en arbitraire” arrestatie ongedaan te maken, meldde afgelopen maandag de krant The Independent.
Het Britse paspoort van Zaghari-Ratcliffe werd ingenomen, alsmede dat van haar baby Gabriella, toen zij wilde terugkeren naar Londen na een vakantie van twee weken bij haar familie in Teheran.
Na op 3 april tegengehouden te zijn bij de check-in-balie op de luchthaven van Teheran, werd zij naar een onbekende locatie overgebracht, ca. 1.000 km daarvandaan in de provincie Kerman, aldus het bericht.
In een gesprek met The Independent vertelde haar Britse echtgenoot Richard Ratcliffe dat zijn vrouw iedere dag ondervraagd werd, zonder dat ze bijgestaan werd door een advocaat en dat ze ook haar dochtertje niet mocht zien, waarvoor de grootouders dan zorgden. De familie heeft vernomen dat zij onder dwang een bekentenis ondertekend heeft, maar de inhoud daarvan  niet kent.
In de oproep aan de Britse Premier schreef Richard Ratcliffe o.a.: “Doet u alstublieft al het mogelijke om mijn vrouw en mijn dochtertje terug naar huis te brengen.”
Volgens haar echtgenoot hebben de Iraanse autoriteiten de arrestatie van de Britse burger bevestigd, maar weigerden ze te zeggen op welke gronden, behalve dan de mededeling dat er een “serieus onderzoek m.b.t. de nationale veiligheid” gaande was.
De projectmanager van de Thomson Reuters Foundation voor ontwikkelingshulp Zaghari-Ratcliffe heeft haar familie in Iran vier keer bezocht sinds de geboorte van Gabriella in juni 2014.
Haar man zei dat het “volslagen waanzinnig” was dat zijn vrouw betrokken zou geweest zijn bij zulke blijkbaar ernstige feiten  – wat op zichzelf al “lijden en wreedheden” over haar uitgebreide familie in Iran zou brengen.
Barbara Ratcliffe, de moeder van Rihard Ratcliffer, verklaarde dat de hele familie “wanhopig bezorgd is over de veiligheid van Nazanin.”

Een woord voerster van het Ministerie van Buitelandse Zaken verklaarde aan The Independent: “We hebben de familie van de Brits-Iraanse ingezetene gesteund vanaf het moment dat we over haar arrestatie geïnformeerd werden, en we zullen dit blijven doen.”

No comments:

Post a Comment