Friday, May 13, 2016

Iraanse regime is van plan om de mens te verblinden met een zuur volgende week

Iraanse regime is van plan om de mens te verblinden met een zuur volgende week
Details
04 May 2016

Het Iraanse fundamentalistische bewind in Tehran heeft het voornemen een man met zuur volledig blind te maken als straf onder de  brute vergeldingswet van de mullah’s, getuige een bericht vanuit Iran.

Mojtab Saheli ( Sabeqi ), 31, wiens linkeroog eerder blind werd gemaakt door het regime werd door de gevangenisautoriteiten op de hoogte gebracht dat zijn rechteroog met zuur zal worden blindgemaakt in de Gohardasht gevangenis in Karaj ten noordwesten van Tehran.

3 augustus 2009 werd hij beschuldigd van het blindmaken met zuur van een chauffeur in Qom, ten zuiden van Tehran. De rechtbank in Qom veroordeelde Saheli tot het met zuur blind maken aan beide ogen, een schadevergoeding en 10 jaar gevangenisstraf, volgens de harde wet tot vergelding van het regime.

3 maart 2015 werd hij blindgemaakt met zuur aan een oog in de Gohardasht gevangenis in tegenwoordigheid van de openbare aanklager in Tehran Mohammad Shariari en gevangenisbeambten, nadat deze draconische straf in hoger beroep werd bevestigd.

Mr Saheli zit momenteel vast in afdeling 2 van gebouw 4 van de Gohardasht gevangenis.
Hem was gezegd bloedgeld te betalen om te voorkomen dat het vonnis aan zijn rechteroog zou worden voltrokken.

De onmenselijke vergeldingswetgeving ( qisas ) wordt al 37 jaar gehanteerd tegen het Iraanse volk. Deze straffen stammen uit de middeleeuwen en tonen het reactionaire gezicht van het theocratische regime. Deze wrede straffen zijn ontegenzeglijk schendingen van het recht en gaan in tegen alle normen en principes van de moderne jurisdictie en de universele verklaring van de rechten van de mens en alle andere politieke en juridische akkoorden.
Deze straffen vormen ongetwijfeld een brute vorm van marteling en moeten worden veroordeeld door alle vrijheidslievende mensen.

Volgens de regels van de Koran en de moderne democratische Islam is  het belangrijkste in de srafwetgeving  het primaat van het dynamisme ( anders gezegd de interpretatie )
Volgens dit Islamitische primaat moet de wet geïnterpreteerd worden in de context van de sociale en maatschappelijke ontwikkeling en wetenschappelijke inzichten.
Het theocratische regime staat mijlenver van dit primaat en het maakt duidelijk dat onder dit bewind geen ruimte is voor reform of verandering.

Deze straf illustreert de buitengewone wreedheid van het Iraanse juridische systeem en legt het totaal negeren van menselijke waarden bloot van de mullahs. Wrede en onmenselijke straffen ter vergelding zijn geen gerechtigheid . Blind maken , steniging, amputaties en geselingen zijn vormen van lijfstraffen die volgens internationale rechtsnormen verboden zijn.
Dergelijke straffen zouden onder geen enkele conditie mogen worden uitgevoerd.


No comments:

Post a Comment