Tuesday, May 10, 2016

Britse regering: mensenrechtensituatie in Iran blijft zorgwekkend

8 mei 2016
Mensenrechtenverslag van het Britse Foreign Office: Het hoge aantal executies in Iran is bijzonder verontrustend. De speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran is van mening dat er in 2015 in Iran 966-1025 personen zijn geëxecuteerd, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2014 en het hoogste aantal sinds een decennium.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in april het mensenrechtenverslag van 2015 van de regering van Groot-Brittannië gepubliceerd. Daarin staat dat de mensenrechtensituatie in Iran nog steeds aanleiding geeft tot grote bezorgdheid. Het hoge aantal executies dat door het regime van Teheran is voltrokken is "bijzonder zorgwekkend".
Londen, februari 2016: Iraanse ballingen en mensenrechtenactivisten protesteren tegen de executies en het schenden van de mensenrechten in Iran.

"Toen hij in 2013 gekozen werd kondigde president Rohani aan dat hij de rechten en vrijheden van de Iraanse burgers wilde verbeteren. Hij heeft ook hervormingen beloofd inzake de discriminatie van vrouwen en etnische minderheden en met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. Er zijn echter maar weinig aanknopingspunten voor een positieve verandering", aldus het rapport.
"In sommige gevallen lijkt de situatie in Iran zelfs te zijn verslechterd. Het hoge aantal executies is bijzonder verontrustend. De speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran is van mening dat er in 2015 in Iran 966-1025 personen zijn geëxecuteerd, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2014 en het hoogste aantal sinds een decennium."
Het mensenrechtenverslag bekritiseert ook het feit dat in Iran de meeste kranten, TV- en radiozenders door het regime gecontroleerd worden, en dat de toegang tot internet en sociale media sterk wordt beperkt. "Journalisten, bloggers en mensenrechtenactivisten worden regelmatig in hechtenis genomen. In november werden meer dan 170 mensen gearresteerd wegens berichten die ze hebben gepubliceerd via de social media".
"Vrouwen genieten in Iran niet dezelfde rechten en privileges als mannen en worden nog steeds gediscrimineerd. Getrouwde vrouwen moeten bijvoorbeeld toestemming van hun man hebben om het land te verlaten, en het kan hen verboden worden naar het buitenland te reizen als hun echtgenoot het formulier niet ondertekent dat nodig is om een ​​paspoort te krijgen of te verlengen".
Hoewel sommige religieuze minderheden in de grondwet formeel beschermd zijn, worden in Iran veel niet-moslims gediscrimineerd. Als moslims proberen van geloof te veranderen kan dat leiden tot vervolging. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig gemeld dat leden van christelijke "huiskerken"' gearresteerd worden. In 2015 zijn er verschillende winkels van leden van de Baha'i-gemeenschap  door de autoriteiten gesloten omdat de eigenaars zich hielden aan de feestdagen van deze religieuze gemeenschap.

Het Verenigd Koninkrijk zal doorgaan met haar inspanningen om de mensenrechtensituatie in Iran te verbeteren en zorgwekkende trends in Iran aan te pakken,  zoals de stijging van het aantal doodvonnissen, het executeren van minderjarigen en de aanhoudende vervolging van religieuze minderheden, aldus het verslag. De Britse regering heeft ook meegewerkt aan het verlengen van de EU-sancties tegen meer dan 70 ambtenaren van het Iraanse regime wegens ernstige schendingen van de mensenrechten.

No comments:

Post a Comment