Monday, May 2, 2016

Gezondheidstoestand van Iraanse politieke gevangenen verslechtert

Gezondheidstoestand van Iraanse politieke gevangenen verslechtert
Dinsdag, 26 april 2016   
 


De gezondheid van verschillende Iraanse politieke gevangenen, die geen medische behandeling mochten krijgen, ondanks het feit dat zij aan allerlei ziektes lijden, is verslechterd, volgens lokale rapporten.
Politieke gevangene Hadi Qaemi, die familie is van leden van de Iraanse oppositie, lijdt aan diverse ziektes, waaronder hoge bloeddruk en prostaatkanker in Afdeling 7 van de beruchte Evin Gevangenis in Teheran.
Qaemi werd eind 2009 thuis gearresteerd door agenten van het ministerie van Veiligheid en in eenzame opsluiting geplaatst in Afdeling 209 in de Evin Gevangenis in vervolg op grote anti-regime protesten.

De Iraans-Koerdische politieke gevangene Afshin Sohrabzadeh, 23 jaar, die opgesloten zit in de Minab Gevangenis in Zuid-Iran, krijgt geen fatsoenlijke medische behandeling ondanks een brief van doktoren waarin staat dat het noodzakelijk is dat hij buiten de gevangenis tot een ziekenhuis wordt toegelaten.
Aangenomen wordt dat Sohrabzadeh darmkanker heeft en er wordt gezegd dat zijn toestand steeds slechter wordt.
Hij heeft zijn lippen aan elkaar genaaid en is al twee weken in hongerstaking uit protest tegen de weigering om hem medische zorg te geven.
Hij werd in juni 2009 gearresteerd door de veiligheidsagenten van het regime.
Het gerechtshof van de mullah in Sanandaj, in West-Iran, beschuldigde hem van “moharebeh” of  “vijandschap jegens God” vanwege zijn bijdrage aan een Koerdische oppositie groep.

Over Abdolfattah Soltani, vooraanstaand jurist die aanvankelijk politieke gevangenen verdedigde en die nu zelf gevangen zit wegens gewetensbezwaar in de Evin Gevangenis, wordt gezegd dat hem medische behandeling onthouden wordt ondanks zijn hartprobleem, wisselende bloeddruk en chronische rugpijn en pijn in zijn nek.
Hij werd gearresteerd in juni 2009 door agenten van het beruchte Ministerie van Veiligheid (MOIS) van het regime en overgebracht naar Afdeling 209 van de Evin Gevangenis.
Hij werd beschuldigd van propaganda tegen het regime en het afnemen van interviews in de media over de situatie van zijn cliënten en hij werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.
Hij mag ook zijn beroep 20 jaar niet beoefenen.

De Iraans-Koerdische politieke gevangene Hassan Farji, 31 jaar, in de Orumieh (Urmia) Gevangenis in Noordwest-Iran is in afwachting van het voltrekken van zijn doodsstraf, volgens verslagen van de gevangenis.
Mr. Farji was vijf jaar geleden gearresteerd in het nabijgelegen Bukan door Iraanse beruchte veiligheidsagenten van het regime.
Farji’s familie zegt, dat de rechter van het regime, president van de rechtbank waar zijn zaak voorkwam, hem beschreef als “een contrarevolutionair” die “het zeker verdient te worden geëxecuteerd”.


No comments:

Post a Comment