Tuesday, May 17, 2016

IRAN: Grote anti-regime-demonstratie in Mashhad

12 mei 2016 

 Meer dan 1.000 slachtoffers van grote financiële zwendel van semi-overheidsbedrijven in Iran hielden  donderdag een protestdemonstratie in Mashhad, de tweede grootste stad van het land, en eisten hun rechten op, aldus ooggetuigenverklaringen.
De protesterenden, waaronder slachtoffers van de Padideh-Shandiz-investeringszwendel, eisten hun gestolen geld terug, en verklaarden daarbij dat de managers in de betrokken bedrijven konden rekenen op de steun van het juridische en inlichtingenapparaat van de mullahs.
De demonstratie begon om 11.30u. in de Taqi-Abadstraat, ondanks massale aanwezigheid van veiligheidstroepen. Sommige protesterenden kwamen in de districten Ahmad-Abad en Malek-Abad bijeen.
Er werd "Allah Akbar" (God is groot) gescandeerd.
De ordetroepen arresteerden een aantal demonstranten en brachten hen naar onbekende locaties.
Naast de slachtoffers van Padideh Shandiz waren er ook protesterenden van wie de investeringen gestolen waren door semi-overheidsbedrijven als Mizan, Pardisan, Tabarok, Samen al-Hejaj, Arman en Badr Tous.
Het Padideh-Shandiz-instituut is een van de tientallen financiële firma’s die in verschillende steden gesticht werden door gevestigde Iraanse regimefunctionarissen om de toch al geringe spaartegoeden en bezittingen van de gewone mensen te plunderen.
Padideh Shandiz, dat nauwe banden heeft met het Islamitische Revolutionaire Garde-Corps van het regime, prijst zichzelf aan als een internationaal toerisme-ontwikkelingsbedrijf, actief in restaurants, toerisme en in de bouw, en lokte investeerders met hoge rendementen op hun aandelen in projecten in Shandiz, een voorstad van Mashhad, en in een resort op het eiland Kish. Hun adverteringscampagne op de staatstelevisie werd algemeen beschouwd als een garantie dat het regime achter het bedrijf stond.
In januari 2015 kwam in het bedrijf een grote fraude ter grootte van € 30,3 miljard aan het licht, onder de verdenking de aandelenkoersen gemanipuleerd te hebben. Veel mensen die in het bedrijf geïnvesteerd hadden, gingen kort daarop failliet.
Over Padideh Shandiz wordt bericht dat het een derde van de advertenties op Iraanse luchthavens voor zijn rekening nam, en dat het voor 5,1% van de advertentie-inkomsten van de nationale omroep IRIB zorgde.
In januari demonstreerden duizenden mensen in Mashhad, Teheran, Isfahan, Karaj, Kerman, Rasht, Shiraz en Yazd om hun afschuw tot uitdrukking te brengen, om te protesteren tegen een dergelijke plundering en om hun gestolen geld en eigendom terug te eisen.
Eerder al hadden slachtoffers van de zwendel gedemonstreerd in de buurt van het Iraanse gerechtshof in Teheran en scandeerden leuzen tegen de regering van mullah Hassan Rouhani, tegen de fundamentalistische rechtspraak en tegen het ministerie van Economische Zaken.
De Opperste Leider Ali Khamenei, bevelhebbers van de Revolutionaire Garde (IRGC), de meeste ministers, gouverneurs en vertegenwoordigers van Khamenei in verscheidene delen van het land werken samen bij het plunderen van de eigendommen van de mensen of bij het tenietdoen van de nationale welvaart, waarbij ze de overgrote meerderheid van het Iraanse volk in armoede, inflatie en werkloosheid dompelen, zonder een aandeel in de welvaart van de natie.


No comments:

Post a Comment