Thursday, May 12, 2016

Iran – vrouwen: Atena Faraghdani wint Havel-Prijs 2016, twee dagen na vrijlating


  7 mei 2016
De Stichting Mensenrechten (HRF) benoemde de winnaars van de internationale Václav-Havel-Prijs voor positieve kritiek.
De laureaten zijn dit jaar de Iraanse cartoonist Atena Faraghdani, de Russische acteur Petr Pavlensky en de Uzbeekse fotojournalist Umida Akhmedova. Zij zullen geëerd worden met een ceremonie tijdens het Oslo Freedom Forum 2016 op woensdag 25 mei.
Atena Faraghdani was een  gewetensbezwaarde gevangene van het Iraanse regime.  Zij werd tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een cartoon die ze op social media gepost had, waarop Iraense parlementairen met dierenhoofden afgebeeld waren. Faraghdani was beschuldigd van “samenzwering tegen de nationale veiligheid”, “verspreiding van propaganda tegen het systeem,” en “belediging van parlementsleden.”

Toen ze in 2015 korte tijd werd vrijgelaten, publiceerde Faraghdani over de slechte behandeling die gevangenen in Iraanse gevangenissen ondergaan en werd prompt weer in de gevangenis vastgezet. Faraghdani ging toen in hongerstaking en kreeg in de gevangenis een hartaanval. Haar zaak leidde tot de social-media-campagne #Draw4Atena, met cartoonisten van over de hele wereld, die een deel van hun werk in dienst van haar zaak stelden. Faraghdani werd op 3 mei 2016 vrijgelaten. 
“De Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken verklaarde onlangs dat Iran geen mensen opsluit wegens hun overtuiging. Dit is een flagrante leugen, en de opsluiting van Atena Faraghdani ontmaskert dergelijke uitspraken,” verklaarde de voorzitter van het Havel-Prijs-comité, Thor Halvorssen. 
De drie Havel-Prijs-laureaten zullen een kunstzinnige representatie van de “Godin van de Democratie” ontvangen. De laureaten zullen bovendien onder elkaar een prijs van 350.000 Noorse kronen verdelen.
De Havel-Prijs-ceremonie wordt live online uitgezonden op oslofreedomforum.com. De Stichting Mensenrechten (HRF) is een onafhankelijke non-profit-organisatie die over de hele wereld mensenrechten bevordert en beschermt, met speciale aandacht voor gesloten gemeenschappen. (Human Rights Foundation-website – 5 mei 2016)

No comments:

Post a Comment