Saturday, August 13, 2016

Hongerstaking uit protest tegen de slachting onder politieke gevangenen aangericht door het Iraanse regime




Woensdag 10 augustus 2016 

Het protest in Den Haag

De Nederlands-Iraanse gemeenschap is woensdag aan een drie dagen durende hongerstaking en sit-in begonnen bij het parlement in Den Haag uit protest tegen het groeiend aantal executies in Iran en dan met name de zeer recente golf van terechtstellingen van politieke gevangenen door ophanging.
De Verenigde Naties en Amnesty International hebben rapport uitgebracht over het toenemend aantal terechtstellingen onder het regime van president Hassan Rouhani. Meer dan 2.600 mensen zijn geëxecuteerd, waarbij tientallen in de afgelopen twee weken onder zijn supervisie zijn opgehangen, zo legden de demonstranten in Den Haag uit.
De demonstranten willen hun solidariteit betuigen zowel met de families van degenen die terecht zijn gesteld als met politieke gevangenen die lijden onder martelingen en onder de dreiging van een executie zonder eerlijk proces.
De Nederlands-Iraanse gemeenschap heeft er bij de Nederlandse regering op aangedrongen om de terechtstellingen in Iran categorisch te veroordelen en om samen op te treden met bondgenoten om te pleiten voor een onmiddellijke beëindiging van executies en martelingen in Iran.
Dit protest van drie dagen valt ook samen met het bloedbad in Iran van 1998 van meer dan 30.000 politieke gevangenen. Deze 30.000 zaten hun straf al uit, toen zij in één actie  geëxecuteerd werden op basis van een fatwa, uitgevaardigd door Khomeini.
Amnesty International heeft dit bloedbad omschreven als een ‘misdaad tegen de menselijkheid’. De executies waren verordend door een Doods-Commité, benoemd door Khomeini. Leden van het Doods-Comité zijn tegenwoordig senior leden van de Rouhani regering en sommigen zijn zelfs minister.

De demonstranten hebben de VN Veiligheidsraad opgeroepen om een internationaal gerechtshof te vormen om degenen die verantwoordelijk zijn voor het bloedbad in Iran van 1998 te vervolgen.

No comments:

Post a Comment