Tuesday, August 9, 2016

Moedergroep in Iran roept op tot beëindigen van doodstraf


        05 augustus 2016   
De moeders van Soennitische politieke gevangenen die deze week in Iran massaal geëxecuteerd werden, hebben een verklaring afgelegd, waarin zij eerder deze week de massa-executie van hun kinderen in de Gohardasht (Rajai-Shahr) Gevangenis in Karaj in noord-west Teheran, aan de kaak stellen.
De verklaring luidt: “De opeenvolgende terechtstellingen hebben onze kinderen zonder proces, advocaat, rechtsgang of zonder met internationale wetten rekening te houden.
Ze vertellen over hun gezamenlijke verdriet om die kinderen die door het Iraanse regime zijn vermoord.
Ze zeiden: “Inde afgelopen decennia hebben veel vrouwen gerouwd om de dood van hun kinderen in het duister en in eenzaamheid. Zij vergoten tranen en niemand droogde die of troostte hen… Wij, als moeders, weten dat het lijden als gevolg van het verlies van een kind eindeloos is, of het nu sterft door een touw of geweerschot. Het lijden wordt nooit minder en de nachtmerries verlaten ons niet.”
In hun verklaring stond dat het velen van die moeders niet werd toegestaan hun kinderen te begraven, soms werd zelfs voorkomen dat zij te weten kwamen, waar het regime ze had begraven. Zij zochten naar hun kinderen die hun zo wreed ontnomen waren, maar weinigen
zijn ooit teruggevonden.
De Rouwende Moeders melden dat zij staan achter de overlevenden van de wrede straffen van het regime en hen steunen en ook degenen die zijn terechtgesteld.
Hun verklaring eindigde met de oproep om de executies een halt toe te roepen en het regime van de moellahs voor het gerecht te brengen voor hun misdaden.

De tekst luidde: “Wij roepen op om alle galgen in het hele land neer te halen en we eisen dat verantwoordelijken voor de executies terecht staan.”

No comments:

Post a Comment