Thursday, August 18, 2016

Iraniërs in Den Haag houden grote domonstratie ter herdenking van de moordpartij 1988


15 augustus 2016

De Nederlands-Iraanse gemeenschap heeft er bij de Nederlandse regering op aangedrongen om de terechtstellingen in Iran categorisch te veroordelen en om met bondgenoten op te treden en te pleiten voor een onmiddellijke stopzetting van executies en marteling in Iran.

Iraniërs die in Den Haag  wonen hebben het plan opgevat om op zaterdag een grote demonstratie en protestmars te houden en zo internationale aandacht te trekken voor de voortdurende verschrikkelijke schendingen van de mensenrechten door het regime van de moellahs en ook om de slachtoffers te gedenken van de moordpartij in Iran in 1988 van politieke gevangenen.

De Iraanse gemeenschap in Holland is van plan om de protestmars te organiseren die loopt vanaf het gemeentehuis in Den Haag helemaal tot aan het Centraal Station op zaterdag 20 augustus.

De demonstratie en de protestmars zullen plaatsvinden tussen 15:00 tot 18:00 uur.

De mensen die het plan van Vrij Iran steun verlenen zijn voornemens er bij de Nederlandse regering op aan te dringen om de vervolging te ondersteunen van de ambtenaren van het Iraanse regime bij het Internationale Strafhof (ICC) voor “misdaden tegen de menselijkheid” voor hun rol in het bloedbad van 30.000 politieke gevangenen in de zomer van 1988.

De overgrote meerderheid van de slachtoffers van de 1988-Moordpartij waren aangesloten bij de belangrijkste Iraanse oppositie.

Een aantal van de Iraniërs die in Holland wonen hebben vorige week een hongerstaking van drie dagen gehouden bij de Nederlandse parlementsgebouwen om de aandacht te vestigen op de hachelijke situatie van Iraanse politieke gevangenen en om de recente golf van massale terechtstellingen in Iran te veroordelen.

De Verenigde Naties en Amnesty International hebben de toename van terechtstellingen onder het regime van president Hassan Rouhani gerapporteerd. Onder zijn bewind zijn meer dan 2.600 mensen geëxecuteerd, van wie er tientallen de laatste 14 dagen zijn opgehangen, zo legden de demonstranten vorige week uit in Den Haag.

No comments:

Post a Comment