Monday, October 31, 2016

Iraanse Amerikaan gearresteerd en veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf



  

    26 oktober 2016    
The Los Angeles Times heeft geschreven dat een 46 jarige Iraanse Amerikaan uit San Diego is veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf in Iran voor het “collaboreren met een vijandige regering”.
Vanuit de Ninava gevangenis in Gorgan (in noordoost Iran) meldt Gholamrez Reza Shahini dat hij op bezoek was bij familieleden in Iran toen op hij op 11 juli werd gearresteerd. Tijdens zijn proces in de afgelopen week werd hij veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.
In de week daarvoor kregen de Iraans Amerikaanse zakenman Siamak Namazi en zijn 80 jarige vader, Baquer Namazi, gevangenisstraffen opgelegd van 10 jaar voor soortgelijke “misdaden”; het aantal mensen met dubbele nationaliteit dat zo wordt gearresteerd neemt steeds verder toe.
Dit aantal neemt toe sinds de nucleaire deal van afgelopen jaar. Daarvoor verbrak Amerika de diplomatieke banden vanaf 1979 tijdens de Islamitische revolutie in Iran.
Maar het blijkt zo te zijn dat President Hassan Rouhani’s handreiking aan het westen wordt ondermijnd door tirannen die “gevangenen willen gebruiken als ruilmiddel bij toekomstige onderhandelingen”.
Shahini zei dat de aanklagers uitspraken op sociale media gebruiken als bewijs tijdens het proces. Hij zegt niet te weten waarom hij is gearresteerd. Hij stond op het punt om deze herfst met een studie Binnenlandse Veiligheid te beginnen..
Na zijn arrestatie zat hij 2 weken in eenzame opsluiting. Vervolgens werd hij ondergebracht in een zaal met een paarhonderd gevangenen, die waren gearresteerd voor moord- en drugsdelicten. Ze beschikten met zijn allen over slechts 8 toiletten en een handvol douches.
Hoewel hij is onderzocht door specialisten, worden zijn astma en tandheelkundige problemen niet behandeld.
Hij zei: “Ik ben een Amerikaans staatsburger. Laten we druk uitoefenen op de Iraanse regering, opdat dit niet ook anderen zal overkomen. Misschien ben ik een Iraniër, maar ik ben ook een Amerikaan.”
Hij voegde toe dat hij, zodra zijn straf bekend wordt gemaakt in de Iraanse media, in hongerstaking zal gaan.. “Ik zal niet stoppen eer ik sterf of vrij ben.”
Zijn familie vertelt dat Shahini zich heeft bekeerd tot het Christendom – iets wat zijn problemen met de Islamitische republiek kan verergeren.
Zijn zus, Fatemeh Shahini, noemde het nieuws “een nachtmerrie.” Zijn vriendin, Sevil Suleymani, zei dat zij en de rest van de familie geschokt waren door de snelheid van de rechtszaak. Ze vertelde: “Na het horen van de straf, is hij in een slechte conditie. Hij is heel erg bang.  Het is schokkend voor ons allen. Niemand had dit verwacht.”
De LA Times wijst erop dat de officiële nieuwsmedia van Iran geen melding hebben gemaakt van de straf die Shahini’s is opgelegd; het State Department heeft nog niet gereageerd

No comments:

Post a Comment